Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κτίσματα σε δάση: Πώς περιουσίες μπορούν να τεθούν σε καθεστώς «ειδικής ευκαιρίας»

Κτίσματα σε δάση: Πώς περιουσίες μπορούν να τεθούν σε καθεστώς «ειδικής ευκαιρίας»

Πώς θα γλιτώσουν την κατεδάφιση 1 εκατ. ιδιοκτήτες με κτίσματα σε δάση και δασικές περιοχές

Τελευταία ευκαιρία να σώσουν τις κατοικίες τους έχουν ένα – τουλάχιστον – εκατομμύριο ιδιοκτήτες με κτίσματα σε δάση και δασικές περιοχές.
Κι αυτό επειδή τους δίνεται η δυνατότητα (με σχετική ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος) να μπουν σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλουν οικειοθελώς αίτηση καταγραφής της ιδιοκτησίας τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 250 ευρώ.

«Δημιουργούμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες, ακόμη και όσοι έχουν προχωρήσει σε διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την κατοικία τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Εξαιρούνται

Διευκρινίζεται πως με την έγκριση της αίτησης οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» των νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Και στην περίπτωση όπου κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή του αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.

«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Στύλιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για σπίτια που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και παρέμενε εκκρεμές επί δεκαετίες» συμπληρώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Επί της ουσίας επιχειρείται λύση μέσω των δασικών χαρτών. Κι αυτό διότι (όπως επισημαίνεται και στο σχετικό ΦΕΚ/αριθμός φύλλου 3253) δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν – και – «όσοι έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα».

Η κτηματογράφηση

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου. Εδώ, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.

Τα δικαιολογημένα

Στην αίτηση περιλαμβάνονται (σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών. Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.

Το θέμα των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων αφορά, όπως προαναφέρθηκε, (τουλάχιστον) ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που έχουν κτίσμα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δύο είναι οι κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στον δρόμο προς την τακτοποίησή τους: οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούνιο του 2021.

Ωστόσο, υπάρχει – και – μία ακόμη εκκρεμότητα. Κι αυτή είναι το οριστικό ΟΚ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Γι’ αυτό και από το υπουργείο Περιβάλλοντος γίνεται προσπάθεια ο νέος σχεδιασμός να κινείται στο πνεύμα των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκρινε ως αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνταν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχτεί οικιστικές πυκνώσεις.

Η όποια λύση προκριθεί, θα εξαιρεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την τακτοποίηση τα κτίρια που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους, αλλά και περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα (με βάση σχετικό νόμο του ’79) καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Οικιστικές πυκνώσεις

Οι οικιστικές πυκνώσεις εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν σήμερα – σε όλη την Ελλάδα – 300.000 στρέμματα. Οι μεγαλύτερες (ανά νομό) είναι στην Αττική (115.873,12 στρέμματα), στην Κορινθία (42.206,58 στρέμματα), στη Βοιωτία (12.880,31 στρέμματα). Τη μεγαλύτερη έκταση οικιστικών πυκνώσεων έχει ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (35.599,76 στρέμματα), ενώ τη μικρότερη ο Δήμος Μάνης (22,60 στρέμματα).

Πηγή: ΟΤ

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024