Αχ, ο έρωτας! Όταν είναι αμοιβαίος και υγιής, είναι ικανός να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τα πάντα.

Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ανέφελα. Καμιά φορά, μπορεί ο ένας εκ των δύο να έχει δαγκώσει για τα καλά τη λαμαρίνα, ενώ ο άλλος ακόμη απλώς «παίζει». Ή θέλει λίγο χρόνο, ρε παιδί μου, για να είναι σίγουρος για τα συναισθήματά του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα απροσδόκητο «σ’αγαπώ» μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Οι παρακάτω είναι οι χειρότερες ερωτήσεις που μπορεί να δώσει κανείς ακούγοντάς το.

Αν έχεις ακούσει κάτι τέτοιο αφού εξέφρασες τον έρωτά σου, πάντως, σκέψου το για λίγο σοβαρά.

Μήπως το παραβιάστηκες κι εσύ λίγο;

«Ευχαριστώ»

Αυτή η απάντηση δεν είναι πραγματικά τόσο τρομερή, αλλά θα κάνει εκείνον που είπε «Σ ‘αγαπώ» να αισθάνεται αρκετά προβληματισμένος.

Επομένως αν βρεθείς σε αυτή τη θέση, προτίμησε να πεις κάτι άλλο. Για παράδειγμα «αυτό που μου λες είναι υπέροχο».

«Σε νιώθω σαν αδερφό μου/ αδερφή μου»

Η αλήθεια είναι ότι για να πει κανείς κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο έρωτας που μόλις του εξέφρασαν να τον έχει πιάσει εντελώς απροετοίμαστο.

Μια καλή συμβουλή είναι πρώτα από όλα να μην λέμε ξαφνικά «σ’ αγαπώ» σε κάποιον με τον οποίο δεν έχουμε αναπτύξει καν ερωτική σχέση.

Μια καλή συμβουλή για τον αποδέκτη αυτού του «σ’ αγαπώ», είναι να χρησιμοποιήσει το πιο ήπιο «είσαι σημαντικός/ή για μένα, όμως δεν σε βλέπω ερωτικά».

«Τώρα πώς πρέπει να απαντήσω;»

Κατανοητό, σε έπιασε απροετοίμαστη. Όμως κι εσύ, μην του κόβεις τόσο τα φτερά, ειδικά αν νιώθεις πράγματα για εκείνον – έστω κι αν δεν είναι εξίσου μεγάλα.

Προτίμησε κάτι πιο ήπιο, όπως «δεν έχω λόγια!» και ξεκαθάρισέ του ότι προς το παρόν για εσένα τα πράγματα είναι λίγο πιο ρευστά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμάς το ότι σου εξέφρασε τα συναισθήματά του.

«Δεν πρέπει»

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο άνθρωπος που δίνει αυτή την απάντηση, είτε αισθάνεται ότι έχει πληγώσει τον αποδέκτη της, είτε ξέρει ότι για κάποιο λόγο αυτή η σχέση είναι λάθος – για παράδειγμα, επειδή βρίσκεται ήδη… σε μια άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, έχει δικαίωμα και να σε αγαπά και να σου το εκφράζει – και φανταζόμαστε ότι είναι ένας ενήλικας άνθρωπος ικανός να αποφασίσει ότι θα ρισκάρει το ενδεχόμενο να πληγωθεί.

Επίσης, αν νιώθεις ότι αυτή η σχέση έχει προχωρήσει περισσότερο από ό,τι πρέπει, το θέμα δεν είναι να λες στον άλλο να μη σε ερωτευτεί, αλλά να λάβεις τα μέτρα σου.

«Κιόλας;»

Εντάξει, αν του είπες «σ’ αγαπώ» στο δεύτερο ραντεβού, δεν έχει άδικο να σου απαντά με αυτό τον τρόπο.

Στην πραγματικότητα, άλλωστε, αυτή η βιασύνη δεν είναι απόδειξη έντονων συναισθημάτων, αλλά μιας όχι και τόσο υγιούς ανάγκης για σχέση.

Πάντως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και καλύτερες λύσεις. Για παράδειγμα, μια εναλλακτική απάντηση θα ήταν:

«Αυτό που λες ακούγεται κάπως βιαστικό. Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να αισθανθώ κάτι τόσο μεγάλο».

Και φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να αγχωθεί και να αποχωρήσει από μια σχέση αν συμβεί κάτι τέτοιο.