Τζανάκης: Πάμε για ανοσία 60 – 62% στο τέλος Αυγούστου
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μίλησε επίσης για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο και για τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν στα νησιά.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την πορεία του κοροναϊού, την πιθανότητα να αποφασιστούν νέα τοπικά lockdown σε νησιά, αλλά το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την Επιτροπή των ειδικών σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα, όπως διευκρίνισε και ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη και Ρόδο.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος.
Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλιάδες κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 200 χιλιάδες κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ακόμα ότι το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», συμπλήρωσε.
Στην αρχή της κορύφωσης του κύματος
Ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν».
Για την ανοσία ο κ. Τζανάκης είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.
Για το φάρμακο από το Ισραήλ
Τέλος, για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, θα μας δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.
- «Θέμα ελευθερίας του λόγου» – To Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει την απαγόρευση του TikTok
- Ερντογάν – Νετανιάχου ανταγωνίζονται για τη νέα Μέση Ανατολή – Τα όνειρα τους και οι αδυναμίες τους
- Ηράκλειο: Στα δικαστήρια ο 33χρονος Γάλλος – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της 36χρονης
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
- Σίμπιλ Σέπερντ: Αγνώριστη η 74χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»