Σοβαρό ατύχημα άφησε εκτός ελέγχου για μια ώρα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Σύμφωνα με τη NASA, το διεθνές πλήρωμα του σταθμού δεν κινδύνευσε όταν ενεργοποιήθηκαν εσφαλμένα οι προωστήρες της νέαςς υπομονάδας Nauka.
Η επιχείρηση πέτυχε, αλλά ο σταθμός βγήκε εκτός ελέγχου: Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός άρχισε ξαφνικά να περιστρέφεται και να βγαίνει εκτός πορείας λόγω βλάβης σε μια νέα υπομονάδα που είχε μόλις σταλεί από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη NASA, το διεθνές πλήρωμα του σταθμού δεν κινδύνευσε και «δεν αντιλήφθηκε καμία κίνηση» όταν ενεργοποιήθηκαν εσφαλμένα οι προωστήρες της μονάδας Nauka, ενός νέου εργαστηρίου που έφτασε την Πέμπτη έπειτα από πολυετή καθυστέρηση.
Το ατύχημα, το οποίο αποδόθηκε από τη Ρωσία σε αστοχία λογισμικού, άφησε εκτός ελέγχου τον προσανατολισμό του ISS για περίπου μια ώρα. Η NASA αναγκάστηκε να αναβάλει τουλάχιστον μέχρι τις 3 Αυγούστου την άφιξη του νέου σκάφους της Boeing, το CST-100 Starliner, το οποίο επρόκειτο να εκτοξευτεί την Παρασκευή για δοκιμαστική πτήση.
Σύμφωνα με τη NASA, το πρόβλημα εκδηλώθηκε τρεις ώρες μετά την μόνιμη πρόσδεση του πολυχρηστικού Nauka, στη διάρκεια ρυθμίσεων από το κέντρο ελέγχου στη Μόσχα.
Following the docking of the Nauka module, the module’s thrusters started firing at 12:45 pm ET, moving the station out of orientation. Ground teams have regained attitude control and the motion of the space station is stable. https://t.co/8tuzbgICs1
— International Space Station (@Space_Station) July 29, 2021
Όταν οι προωστήρες αερίου ενεργοποιήθηκαν, αυτοματοποιημένοι επίγειοι σταθμοί είδαν ότι ο σταθμός είχε αρχίσει να περιστρέφεται κατά μισή μοίρα ανά δευτερόλεπτο, ανέφερε ο Τζόελ Μονταλμπάνο, υπεύθυνος του προγράμματος ISS στη NASA. Δεκαπέντε λεπτά κηρύχθηκε «απώλεια ελέγχου ύψους» που διήρκεσε 45 λεπτά, είπε.
Η επικοινωνία με το επταμελές πλήρωμα –δύο Ρώσοι, τρεις Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Ιάπωνας- χάθηκε για αρκετά λεπτά στη διάρκεια του ατυχήματος, όμως ο Μανταλμπάνο διαβεβαίωσε πως «σε καμία στιγμή δεν υπήρξε άμεσα κίνδυνος για το πλήρωμα».
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πλήρωμα θα μπορούσε να διαφύγει με κάψουλα της SpaceX που παραμένει προσδεδεμένη στον σταθμό.
Μετά την εκτόξευσή του την περασμένη εβδομάδα από το Καζακδστάν, το Nauka παρουσίασε δυσλειτουργίες που προκάλεσαν ανησυχίες για τις εργασίες πρόσδεσης.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos υποψιάζεται ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη μικρή ποσότητα καυσίμων που παρέμενε στη νέα υπομονάδα, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις