Στέφανος Ντούσκος: Μασούσα παγάκια και τσίχλες για να ξεχάσω την πείνα μου
Ο 24χρονος Στεφανος Ντούσκος «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας.
Ο Στέφανος Ντούσκος έγινε ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στους αγώνες του Τόκιο περνώντας το χρυσό μετάλλιο από τον λαιμό του.
Η κούρσα του στην κωπηλασία σε χρόνο 6:40.45 τον έφτασε στην πρωτιά και μάλιστα με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.
Ο 24χρονος Γιαννιώτης «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας. Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Έλληνας σκιφίστας χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο.
What a performance from Stefanos Ntouskos!
He wins the first ever Olympic rowing gold for #GRE in the men’s single sculls.@WorldRowing @HellenicOlympic #Rowing pic.twitter.com/fwOvrIg2b4
— Olympics (@Olympics) July 30, 2021
Ο Στέφανος Ντούσκος, όμως, πολύ πριν ασχοληθεί με την κωπηλασία, ασχολούνταν με τον στίβο. Μαθημένος από μικρός στη ζωή του αθλητή και στη συνέχεια του πρωταθλητή.
«Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα εγώ για να μείνω εντός ορίου. Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου. Δοκίμασα τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά. Πάντα υπήρχε το ρίσκο να προκαλέσω ζημιά στον οργανισμό μου», είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή του όταν τότε αγωνιζόταν στα ελαφριά σκιφ.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω»
Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε πετύχει, λίγα λεπτά μετά την απίστευτη κούρσα του στον τελικό.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια, πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα και δεν πίστευα ότι θα αντέξω» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα… δεν το χάνω! Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της εθνικής Γιάννη Χρηστογιάννη και τον χορηγό μου,» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».
Το τέταρτο μετάλλιο
Η Ελλάδα κατακτά για τέταρτη φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία αλλά για πρώτη φορά το χρυσό. Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην Αθήνα το 2004 με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008, με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο). Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο το 2012 από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών. Συνολικά η Ελλάδα έφτασε τα 122 μετάλλια στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 1896 έως και σήμερα.
Η τελική κατάταξη:
1. Σ. Ντούσκος Ελλάδα 6:40.45
2. Χ. Μπορτς Νορβηγία 6:41.66
3. Ντ. Μάρτιν Κροατία 6:42.58
4. Σ. Σ. Νίλσεν Δανία 6:42.73
5. Αλ. Βιαζόβκιν ΡΟΕ 6:49.09
6. Μ. Γκρισκόνις Λιθουανία 5:10.88
«Απερίγραπτη χαρά, συγκινηθήκαμε πάρα πολύ»
Ο πατέρας του Έλληνα πρωταθλητή, Βασίλης Ντούσκος, μίλησε στην «Kοινωνία Ώρα ΜEGA» για τη σπουδαία στιγμή του γιού του.
«Απερίγραπτη η χαρά μας, δεν το πιστεύαμε κι εμείς. Το πάλευε από καιρό. Συγκινηθήκαμε πάρα πολύ» δήλωσε ο κ. Ντούσκος. Όπως είπε, μετά τον αγώνα μίλησε για λίγο στο τηλέφωνο με τον γιό του, ο οποίος ήταν πολύ χαρούμενος.
«Έχουμε κόσμο από το πρωί στο σπίτι, πολλά τηλέφωνα» σημείωσε ο πατέρας του έλληνα ολυμπιονίκη και αναφέρθηκε στους αγώνες του γιού του.
«Η καθημερινότητα του ήταν στο Σχοινία. ‘’Εσώκλειστος’’. Πέντε ώρες προπόνηση το πρωί, τέσσερις το απόγευμα.Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς προσπαθούσαμε να στηρίξουμε» τόνισε.
«Ευχαριστούμε τον θεό για τη βοήθεια που έδωσε στο παιδί μας» πρόσθεσε με νόημα ο Βασίλης Ντούσκος.
Ποιος είναι ο Στέφανος Ντούσκος
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Μάλιστα, οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας ήταν οι δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στα 19 ετών του συμμετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Εκεί έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.
Μάλιστα, στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών.
Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.
Κατέκτησε ακόμη το 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23 και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ. Το 2019 πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.
Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενω πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήρε μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»