Καναδάς – Εξωδικαστικός συμβιβασμός εκατομμυρίων για γιατρό που γονιμοποιούσε γυναίκες με… το σπέρμα του
Το περιστατικό είχε δημιουργήσει σάλο στην κοινωνία του Καναδά
Ο Νταν και η Νταβίνα Ντίξον προσπαθούσαν να κάνουν παιδί επί πολλά χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Όμως με τη βοήθεια ενός πολύ εξυπηρετικού γυναικολόγου με ειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η Νταβίνα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, τη Ρεμπέκα, το 1990.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, η οικογένεια Ντίξον πίστευε ότι ο πατέρας της Ρεμπέκα ήταν ο Νταν. Όταν, όμως, έκανε τεστ DNA, η Ρεμπέκα διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα ήταν απόγονος του… γιατρού που πραγματοποίησε την εξωσωματική, του Νόρμαν Μπάργουιν.
Το 2016, οι Ντίξον έκαναν μήνυση εις βάρος του γιατρού, που ήταν ιδιοκτήτης κλινικής γονιμότητας στον Καναδά. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, δεκάδες επιπλέον ασθενείς του Μπάργουιν ήρθαν αντιμέτωποι με μια αναπάντεχη αλήθεια και κατέθεσαν επίσης μήνυση. Συνολικά, ανέρχονται περίπου στα 200 άτομα, που κατηγορούν τον Μπάργουιν ότι χρησιμοποίησε λάθος σπέρμα – σε πολλές περιπτώσεις το δικό του – για την τεχνητή γονιμοποίηση τουλάχιστον 100 γυναικών.
I was a patient of Dr. Barwin’s for a short time and while I am not involved in this class action, I share a tremendous feeling of violation knowing he was not the nice, seemingly altruistic fertility and trans health doctor we all thought he was. https://t.co/XoW7hvYPHN
— ArielTroster (@ArielTroster) July 29, 2021
Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Ρεμπέκα, άλλα 16 άτομα έχουν διαπιστώσει ότι βιολογικός τους πατέρας είναι ο ιδιοκτήτης της κλινικής στην Οτάβα, ενώ περισσότεροι από 80 δεν γνωρίζουν την ταυτότητα του βιολογικού τους πατέρα μέχρι και σήμερα – ξέρουν, όμως, ότι δεν είναι ο άνθρωπος που τους μεγάλωσε.
Την Τετάρτη, οι Ντίξον εκ μέρους των δεκάδων ακόμη ασθενών και των παιδιών τους, έφτασαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον πρώην γιατρό, συνολικής αξίας 10,7 εκατ. αμερικανικών δολαρίων. Ο συμβιβασμός δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο, ενώ πρόκειται να εξεταστεί από δικαστή το Νοέμβριο.
Ο Μπάργουιν δεν έχει ομολογήσει κανένα αδίκημα, ενώ στο κείμενο του συμβιβασμού αναφέρει ότι προτίμησε η υπόθεση να μην εκδικαστεί, καθώς αυτό θα κόστιζε περισσότερο χρόνο και χρήμα.
Για τους Ντίξον, η αλήθεια άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, σύμφωνα με τη μήνυση. Περίπου τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, η Νταβίνα Ντίξον είδε μια ανάρτηση στο Facebook που ανέφερε ότι είναι πολύ σπάνιο δυο άνθρωποι με γαλάζια μάτια να κάνουν παιδί με καστανά, όπως συνέβη στη δική τους οικογένεια.
It remains inexcusable that Barwin was able to engage in fertility fraud for decades with no criminal consequences, only being stripped of his license after he had been effectively retired for five years. We have to do better for the victims. #WeAreHuman #FertilityFraud https://t.co/dMuISJi9gs
— Donor Conceived Alliance of Canada (@DCAllianceCA) July 28, 2021
Έτσι, απευθύνθηκε στον γιατρό της που πρότεινε την πραγματοποίηση τεστ DNA. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς από τη στιγμή που η οικογένεια έμαθε το πρώτο μέρος της αλήθειας, «δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε πόσο μοιάζει η Ρεμπέκα στον Δρ. Μπάργουιν», όπως αναφέρει η μήνυση.
Η ίδια η Ρεμπέκα ήρθε σε επαφή μέσω Facebook και με άλλη μια γυναίκα που είχε γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης στην κλινική του Μπάργουιν. Όπως αποδείχθηκε, είναι και εκείνη κόρη του.
Μετά τα τεστ που επιβεβαίωσαν την πατρότητα, ο Μπάργουιν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να συνέβη αυτό, αλλά παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα για να δοκιμάσει ένα μηχάνημα μέτρησης σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με άρθρο καναδικής εφημερίδας.
Το 2019, ο ιατρικός σύλλογος του Καναδά αφαίρεσε από τον Μπάργουιν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κρίνοντας ότι είχε παραβεί το καθήκον του και του επέβαλε πρόστιμο $8.619.
Ο δικηγόρος των Ντίξον, Πίτερ Κρόνιν, εκτιμά ότι μεταξύ του 1973 και του 2012, ο Μπάργουιν γονιμοποίησε 500 ασθενείς που στη συνέχεια γέννησαν, επομένως οι δυνητικοί δικαιούχοι αποζημίωσης ενδέχεται να ξεπερνούν τους 200 που υπέβαλαν μήνυση.
Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του συμβιβασμού είναι περίπου $40.160, για τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν αποδείξεις ότι το παιδί τους έχει διαφορετικό βιολογικό πατέρα. Οι ασθενείς που είχαν δώσει το σπέρμα τους στον Μπάργουιν για να το συντηρήσει, μόνο και μόνο για να καταλήξει να χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση κάποιας άγνωστης γυναίκας, χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να διεκδικήσουν έως και $20.080. Τα βιολογικά παιδιά αυτών των ασθενών δικαιούνται έως και $32.130.
Άλλα $75.000 προορίζονται για μια βάση δεδομένων DNA, την οποία θα διαχειρίζεται ο οργανισμός Orchid PRO-DNA, που υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ταυτοποίησης DNA στη χώρα. Η βάση δεδομένων θα λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2022, προκειμένου τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω της κλινικής του Μπάργουιν να μπορέσουν να εντοπίσουν τους βιολογικούς τους πατέρες, να λάβουν το ιατρικό ιστορικό τους και να βρουν τα ετεροθαλή αδέρφια τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση του Μπάργουιν δεν είναι μοναδική.
Με πληροφορίες από τη Washington Post
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen