Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: To trafficking την εποχή της πανδημίας
Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο.
Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για το 2021 είναι: «Οι φωνές των θυμάτων μας δείχνουν τον δρόμο».
Το φετινό θέμα θέτει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων στο επίκεντρο της καμπάνιας του ΟΗΕ και τονίζει την μεγάλη σημασία της μαρτυρίας τους για όσα βίωσαν.
Today is World Day against Trafficking in Persons.
EU countries work together to fight against human trafficking ➡️ in 2020:
🔹744 arrests
🔹5956 suspects identified
🔹5030 victims identified, including 266 minorsMore: https://t.co/lHso7Y9vga#EndHumanTrafficking #EMPACT pic.twitter.com/A7hm1s5qqv
— EU Council (@EUCouncil) July 30, 2021
Το trafficking την εποχή της πανδημίας
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπως έρχεται να ρίξει φως στα θύματα που είναι περισσότερο “αόρατα” από κάθε άλλη φορά, αφού τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid -19 κατέστησαν ιδιαιτέρως δύσκολο τον εντοπισμό και την προστασία τους.
Όπως επισημαίνει σχετικά, η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ΑΡΣΙΣ , η σεξουαλική κι εργασιακή εκμετάλλευση, η επαιτεία, ο εξαναγκαστικός γάμος και η αφαίρεση κυττάρων (ωαρίων) είναι οι βασικές μορφές βίας, σωματικής και ψυχολογικής, στις οποίες υπόκεινται τα θύματα εμπορίας.
Τα θύματα κατάγονται από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, αλλά και από την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΕΜΑ (2019) οι ηλικιακές ομάδες στις οποίες ανήκουν είναι κυρίως από 18 έως 35 ετών, καθώς και ανήλικοι.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η ΑΡΣΙΣ τονίζει ότι η θεσμική αναγνώριση θυμάτων / επιζώντων εμπορίας ανθρώπων, εξασφαλίζει τα δικαιώματα που στερήθηκαν κατά τη συνθήκη δουλείας την οποία βίωσαν.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εκδόθηκε Πράξη χαρακτηρισμού θύματος Εμπορίας Ανθρώπων, χωρίς να έχει σχηματιστεί δικογραφία ή να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ΑΡΣΙΣ υπερασπίζεται μία κοινωνία σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φροντίζει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, παρέχοντάς τους νομική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη διαμέσου ενός δικτύου δομών και υπηρεσιών που έχει αναπτύξει από το 1992.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»