Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ζηλανδία: Στη Βουλή η απαγόρευση των θεραπειών «μεταστροφής»

Νέα Ζηλανδία: Στη Βουλή η απαγόρευση των θεραπειών «μεταστροφής»

Οι θεραπείες μεταστροφής αναφέρονται στην πρακτική που ακολουθούν συχνά θρησκευτικές οργανώσεις ή οικογένειες, ανήμπορες να συμβιβαστούν με την ταυτότητα φύλου ή το σεξουαλικό προσανατολισμό μέλους τους, για να το «θεραπεύσουν».

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρακτικών θεραπείας μεταστροφής λέγοντας πως πρόκειται για επιβλαβή μέθοδο που «δεν έχει θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία».

Οι θεραπείες μεταστροφής αναφέρονται στην πρακτική που ακολουθούν συχνά θρησκευτικές οργανώσεις ή οικογένειες, ανήμπορες να συμβιβαστούν με την ταυτότητα φύλου ή το σεξουαλικό προσανατολισμό μέλους τους, για να το «θεραπεύσουν».

«Αυτοί που έχουν βιώσει πρακτικές μεταστροφής, μιλούν για συνεχιζόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας, κατάθλιψη, ντροπή και στίγμα, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό» αναφέρει ο Κris Faafoi, υπουργός Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σήμερα, Παρασκευή.

«Πρακτικές μεταστροφής δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία. Εδράζονται στην εσφαλμένη αντίληψη πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου ή η έκφραση φύλου ενός ατόμου είναι χαλασμένη και χρειάζεται φτιάξιμο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ποινές φυλάκισης

Ο νέος νόμος μετατρέπει σε αδίκημα την εφαρμογή πρακτικών μεταστροφής σε άτομο κάτω των 18 ετών, επισύροντας ποινή φυλάκισης άνω των τριών χρόνων.

Επιπλέον, αδίκημα θα αποτελεί κάθε απόπειρα μεταστροφής που «προκαλεί σοβαρή βλάβη» σε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, με πιθανή ποινή άνω των πέντε ετών φυλάκιση.

Με την πλειοψηφία των Εργατικών στην εξουσία, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως το νομοσχέδιο θα περάσει από τη βουλή.

Η θεραπεία μεταστροφής είναι νόμιμη σε πολλά μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών πολιτειών των ΗΠΑ.

Μελέτη του αρμόδιου τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων που απορρέουν από την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατέδειξε πως οι πρακτικές αυτές προκαλούν «σημαντική απώλεια της αυτοεκτίμησης, άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, δυσκολία οικειότητας, αυτοαπέχθεια, ντροπή και ενοχή, σεξουαλική δυσλειτουργία, αυτοκτονικό ιδεασμό, απόπειρες αυτοκτονίας και συμπτώματα PTSD».

Κατά των συμβάσεων του ΟΗΕ

Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπιστώνει πως οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν τις συμβάσεις του ΟΗΕ κατά των βασανισμών και συνιστά την απαγόρευσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Νέα Ζηλανδία διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ νέων στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ποσοστό που είναι ακόμη πιο υψηλό μεταξύ των νέων LGBTQI+.

Έρευνα από το 2019 διαπιστώνει πως 79% των τρανς και non binary Νεοζηλανδών σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, ενώ τα δύο πέμπτα έχουν ήδη προκαλέσει κακό στον εαυτό τους, τους τελευταίους 12 μήνες.

Must in

Δύο χρόνια από τον θρίαμβο της Αργεντινής και του Μέσι στο Κατάρ (Vids)

Όταν η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τον κόσμο στον πιο συγκλονιστικό τελικό στην ιστορία των Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο