Κοροναϊός – Ο μήνας που θα κρίνει όλη τη χρονιά – Ενα βήμα πιο μπροστά από το τείχος ανοσίας η πανδημία
Ο φετινός Αύγουστος, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, δεν θα έχει καμία σχέση με τον περυσινό, αφού ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται
Αντιμέτωπα με περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο, βρίσκονται πολλά νησιά της χώρας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων γνωρίζει αλματώδη αύξηση. Οι ειδικές κάψουλες μεταφοράς ασθενών με κοροναϊό, άρχισαν να χρησιμοποιούνται ακόμη πιο τακτικά τις τελευταίες μέρες, μεταφέροντας θύματα της νόσου στα νοσοκομεία.
Ο φετινός Αύγουστος, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, δεν θα έχει καμία σχέση με τον περυσινό, αφού ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται αργά αλλά σταθερά όπως επίσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το Σάββατο οι διασωληνώσεις ανήλθαν στις 172 και οι θάνατοι εκτινάχτηκαν στους 17.
Η πρόθεση της πανδημίας
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανήλθε στα 2.760, δείχνει ότι η πανδημία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλιμακώσει την εξάπλωσή της που με αιχμή την μετάλλαξη Δέλτα, προσβάλλει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ανεμβολίαστου πληθυσμού και κυρίως των παιδιών.
Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό δύο ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Η ανησυχία των επιστημόνων
Οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την πορεία των κρουσμάτων, ισχυροποιεί τους φόβους τους η προβολή των δεδομένων στο μέλλον, ενώ η αυξανόμενη συρροή επισκεπτών στα νησιά θεωρείται βέβαιο ότι θα ρίξει νερό στο μύλο της διασποράς της πανδημίας.
Ολοι αναγνωρίζουν ότι στα νησιά η κατάσταση είναι αδύνατον να ελεγχθεί. Η έννοια της ατομικής ευθύνης έχει εξασθενήσει αν δεν έχει εκλείψει, και σε κάθε πάρτι που γίνεται, σε κάθε κλαμπ που πλημμυρίζει από κόσμο μέχρι και πολύ μετά την ανατολή του ήλιου, ο ιός είναι guest star.
Η πανδημία μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, επιβιβάζεται στα πλοία που επιστρέφουν στα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας και είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο τα κενά στο τείχος ανοσίας που δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι διαπιστώσεις αμερικανών ειδικών μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν για μία νόσο που δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε εθνικά σύνορα.
«Ο πόλεμος έχει αλλάξει»
Και μόνο αυτή η φράση, που περιλαμβάνεται στο εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αρκεί για να εξηγήσει τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυψαν αρχικά η «Washington Post» και οι «New York Times», ενώ χθες δόθηκε και επισήμως στη δημοσιότητα, η εικόνα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη.
Κι αυτό όχι μόνο διότι το στέλεχος Δέλτα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά, αλλά και επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σε θέση να προσβάλει και τους πλήρως εμβολιασμένους. Οσο δε για τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι αρκετά πιο σοβαρά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γνωστά στελέχη του ιού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών, εισαγωγής σε νοσοκομείο ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμη και θανάτου.
Πιο μεταδοτική απ’ όλα
Το σίγουρο είναι πως η Δέλτα έχει αποδειχθεί ήδη πιο μεταδοτική από μια σειρά γνωστών ιών, ανάμεσα στους οποίους αυτοί που ευθύνονται για τον MERS, τον SARS, τον Εμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ευλογιά. Μάλιστα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι διαπιστώνεται ότι μπορεί να μεταφέρουν εξίσου μεγάλο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού τους συστήματος (μύτη και λαιμός) με τους ανεμβολίαστους.
Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μπορούν να μεταδώσουν αρκετά εύκολα τον ιό και να μολύνουν όσους βρίσκονται γύρω τους. Είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ανάγκασε τους ειδικούς να επαναφέρουν τη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, καθώς και όπου βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Δεδομένης της υψηλότερης μεταδοτικότητας και του σημερινού επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης, η γενική χρήση μάσκας έχει ζωτική σημασία», τονίζει το έγγραφο του CDC.
Αποφασισμένη για μέτρα
Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων στην καρδιά του καλοκαιριού προκειμένου να ανακόψει τη μετάδοση της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ξεκάθαρα ότι «Εάν δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες».
Ειδικά για την Ίο, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.
Σε ετοιμότητα
Η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στη διασπορά στα νησιά – 13 από αυτά βάφτηκαν με «κόκκινο» στον χάρτη του ECDC – και τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς… ετοιμότητας για εφαρμογή σε περίπτωση τοπικής, επικίνδυνης υγειονομικής ανατροπής είναι τουλάχιστον πέντε.
Πρώτον, ο άμεσος περιορισμός στο ωράριο εστίασης και διασκέδασης με πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο να μένουν σε λειτουργία μόνο με καθήμενους και με πλαφόν πελατών (έως τέσσερις ανά τραπέζι), με σφραγισμένους τους εσωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική.
Δεύτερον, η απαγόρευση της μεταμεσονύχτιας κυκλοφορίας. Τρίτον, η αναστολή κάθε εκδήλωσης, από πανηγύρια και συναυλίες μέχρι λιτανείες. Τέταρτον, η επιστροφή της απαγόρευσης κάθε συνάθροισης άνω των εννέα πολιτών. Και πέμπτον, η υποχρέωση εκ νέου για χρήση μάσκας παντού, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν απαραίτητα συνθήκες συγχρωτισμού σε εξωτερικό χώρο, όπως ισχύει σήμερα.
Στις επόμενες ημέρες οι προειδοποιήσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα είναι αλλεπάλληλες, ενώ θα τεθούν στο μικροσκόπιο ειδικά τα πανηγύρια.
Το πρόβλημα της Ιου
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στον ΣΚΑΙ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στον γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.
3.500 κρούσματα τη μέρα
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, που είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού των εφήβων, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και αναφέρθηκε στην εκτίμηση για 3.500 κρούσματα ημερησίως.
«Επιμένουμε για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Είναι ένα κύμα που αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους. Μόνο ένας στους 8 μολύνεται αυτήν την στιγμή και είναι εμβολιασμένος».
Ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η νόσηση από κοροναϊό είναι πιθανή για όσους, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλη ηλικία, είτε είναι νεότεροι αλλά έχουν υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους.
«Αυτοί, είναι η εξαίρεση στον κανόνα» τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, «είναι στο 99% ανεμβολίαστοι.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια