Κοροναϊός – Σχέδιο δράσης 15 ημερών με το βλέμμα στον Δεκαπενταύγουστο
Κοροναϊός - Στις επόμενες ημέρες οι προειδοποιήσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα είναι αλλεπάλληλες, ενώ θα τεθούν στο μικροσκόπιο ειδικά τα πανηγύρια
Σχέδιο δράσης 15 ημερών επεξεργάζεται η κυβέρνηση και φέρνει στο τραπέζι εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση τοπικών εξάρσεων της πανδημίας είτε με προληπτικές δράσεις σε δημοφιλείς προορισμούς είτε με βεντάλια τοπικών μέτρων, που θα ανοιγοκλείνει όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Με ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο – μια μέρα οικογενειακών συγκεντρώσεων, εσωτερικών μετακινήσεων, θρησκευτικών εκδηλώσεων και πανηγυριών που απειλούν με συνωστισμούς χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας – και με φόντο τις προειδοποιήσεις ειδικών για κορύφωση του κύματος εκείνο το διάστημα, η ανησυχία του Μαξίμου μοιάζει να… σπάει στα δύο: αφενός για την αντοχή των τουριστικών προορισμών με έλεγχο των πανδημικών δεικτών στο πρώτο μισό του Αυγούστου, αφετέρου για τη διαχείριση της κατάστασης στο δεύτερο μισό του μήνα με τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων και ιδίως της νεολαίας στις μεγαλουπόλεις.
Το ενδεχόμενο κατά τόπους περιορισμών τύπου Μυκόνου είναι μονίμως ανοιχτό και διαμηνύεται ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες έστω και για λίγες ημέρες. Οχι όμως βιαστικά, καθώς δεν είναι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων δεν θέλει να εκπέμπει αρνητικά σήματα. Αντιθέτως, με το βλέμμα στα «πορτοκαλί» σημεία του ελλαδικού χάρτη, το βάρος πέφτει στις εκκλήσεις για πιστή τήρηση των κανόνων (αποστάσεις, μάσκες) και σε έκτακτη κινητοποίηση για αποφυγή επιβολής περιορισμών, όπως η αύξηση της ιχνηλάτησης και η αστυνόμευση.
Σε ετοιμότητα
Η ανησυχία εστιάζει στη διασπορά στα νησιά – 13 από αυτά βάφτηκαν με «κόκκινο» στον χάρτη του ECDC – και τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς… ετοιμότητας για εφαρμογή σε περίπτωση τοπικής, επικίνδυνης υγειονομικής ανατροπής είναι τουλάχιστον πέντε.
Πρώτον, ο άμεσος περιορισμός στο ωράριο εστίασης και διασκέδασης με πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο να μένουν σε λειτουργία μόνο με καθήμενους και με πλαφόν πελατών (έως τέσσερις ανά τραπέζι), με σφραγισμένους τους εσωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική.
Δεύτερον, η απαγόρευση της μεταμεσονύχτιας κυκλοφορίας. Τρίτον, η αναστολή κάθε εκδήλωσης, από πανηγύρια και συναυλίες μέχρι λιτανείες. Τέταρτον, η επιστροφή της απαγόρευσης κάθε συνάθροισης άνω των εννέα πολιτών. Και πέμπτον, η υποχρέωση εκ νέου για χρήση μάσκας παντού, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν απαραίτητα συνθήκες συγχρωτισμού σε εξωτερικό χώρο, όπως ισχύει σήμερα.
Στις επόμενες ημέρες οι προειδοποιήσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα είναι αλλεπάλληλες, ενώ θα τεθούν στο μικροσκόπιο ειδικά τα πανηγύρια.
Ο έλεγχός τους θεωρείται δύσκολος, προειδοποιούν οι τοπικές Αρχές, με «φωνές» να υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν υπάρξει απαγόρευση στις «κόκκινες» περιοχές πρέπει να επιστρέψει η προϋπόθεση για εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% στην περιφερειακή ενότητα. Ηδη η Περιφερειακή Ενωση Δήμων της Ηπείρου διαμηνύει στην κυβέρνηση την αδυναμία εποπτείας ελέγχου των μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία καραντίνας, έπειτα από τον πρόσφατο επανασχεδιασμό, στο τραπέζι υπάρχει ως έσχατο μέτρο η επίταξη, που θα προχωρήσει εφόσον εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης, ή και η λειτουργία πλωτών σημείων καραντίνας – μια περιορισμένου εύρους επιλογή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέσα στο καλοκαίρι.
Το βάρος στην ΕΛ.ΑΣ.
Με εξαντλητικούς ελέγχους – έως και 500.000 – κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στην επικράτεια και με εντατικοποίηση στην επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων και στις υπόλοιπες ημέρες, το βάρος πέφτει πρωτίστως στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομική παρουσία θα ενταθεί καθ’ οδόν προς τον Δεκαπενταύγουστο σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης πολιτών (λιμάνια, κ.λπ.), ενώ σε υπηρεσία θα βγουν, όπως και πέρυσι, συμβατικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Ηδη με drones και με ενισχύσεις αστυνομικών από άλλα σημεία της χώρας επιχειρείται ο έλεγχος της κατάστασης σε περιοχές που προβληματίζουν.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επενδύει στην ιχνηλάτηση και εξετάζει να αξιοποιήσει περισσότερο και σε τουριστικές περιοχές τα «ταξίδια» των περίπου 300 κινητών ομάδων υγείας, οι οποίες προς το παρόν αξιοποιούνται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Οι ειδικοί άλλωστε επιμένουν στην ανάγκη για πολλά τεστ, ενώ για την «Ελευθερία» το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά κινητοποίηση των ιδιωτών γιατρών γενικώς και ειδικότερα στην περιφέρεια, έπειτα από την ανακοίνωση των κινήτρων. Στο πρώτο διάστημα, κατά πληροφορίες, από μια δεξαμενή 100 ενδιαφερόμενων γιατρών για κατ’ οίκον εμβολιασμούς οι 80 ήταν στην Αθήνα.
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;