Κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος συριακής ένοπλης ομάδας που στηρίζει η Τουρκία
Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι επιβάλλονται κυρώσεις στην ένοπλη ισλαμική οργάνωση Αχράρ αλ-Σαρκίγια, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, δείχνει τις αντιφάσεις της τουρκικής εμπλοκής στη Συρία
Στις 28 Ιουλίου 2021 το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μια νέα σειρά κυρώσεων σε φορείς και άτομα στη Συρία με αντικείμενο την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος μιας στρατιωτικής φυλακής που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους υπευθύνους της, μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με τον κυβερνητικό στρατό και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ που κατά τους αμερικανούς είχαν ως αποτέλεσμα τον μαζικό εκτοπισμό μεγάλου αριθμούμ κατοίκων της περιοχής και την οργάνωση της αντιπολίτευσης Αχράρ αλ-Σαρκίγια και δύο εκ των ηγετών της, την οποία κατηγορεί για απαγωγές, βασανιστήρια, λεηλασίες περιουσιών και τη δολοφονία τον Οκτώβριο του 2019 της κουρδικής καταγωγής πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ, δολοφονία που έχει θεωρηθεί έγκλημα πολέμου, ενώ υποστηρίζει ότι η οργάνωση περιλαμβάνει στις τάξεις της πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Ειδικότερα, οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει σκοτώσει αμάχους στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών, ότι έχει εμπλακεί σε απαγωγές, βασανιστήρια και αρπαγές περιουσίας και έχει εμποδίσει εκτοπισμένους Σύριους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επίσης υποστηρίζουν ότι είχε κατασκευάσει και ελέγχει μια μεγάλη φυλακή έξω από το Χαλέπι όπου έγιναν εκατοντάδες εκτελέσεις από το 2018, ενώ αυτή η φυλακή χρησιμοποιήθηκε και τμήμα σειράς απαγωγών επιχειρηματιών και στελεχών της αντιπολίτευσης με σκοπό την απόσπαση λύτρων.
Οι κυρώσεις επικεντρώνουν επίσης και σε δύο ηγέτες της οργάνωσης. Τον Αχμάντ Ιχσάν Φαγιάντ αλ-Χάγιες (γνωστού με το ψευδώνυμο «Αμπού Χατέμ Σάκρα) και τον οποίο κατηγορούν επιπλέον για την εμπορία γυναικών και παιδιών Γιαζίντι και για τη στρατολόγηση στην οργάνωση πρώην μελών του Ισλαμικού Κράτους. Και τον Ραέντ Τζασίμ αλ-Χάγιες, γνωστό με το ψευδώνυμο «Αμπου Τζα’αφάρ Σάκρα», εξάδελφο του Αχμάντ αλ-Χάγιες, τον οποίο κατηγορούν για τις κλοπές που έκανε η οργάνωση και για το ότι έχει υπό τις διαταγές του πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Η δολοφονία της Χεβρίν Χαλάφ
Στις 12 Οκτωβρίου 2019, τρεις μέρες μετά την εκκίνηση της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, με την ανοχή των ΗΠΑ και με σκοπό να περιορίσουν την παρουσία των κουρδικών πολιτοφυλακών, το αυτοκίνητο της Χεβρίν Χαλάφ, μια ανερχόμενης πολιτικού κουρδικής καταγωγής έπεσε σε ενέδρα της Αχράρ αλ-Σαρκίγια. Η Χαλάφ εκτελέστηκε με πλήθος σφαίρες και χτυπήματα και τα μέλη της οργάνωσης έφτασαν στο σημείο να ποστάρουν υπερήφανα το βίντεο της εκτέλεσής της. Ο θόρυβος που θα προκληθεί τότε θα είναι μεγάλος και πολλοί είναι εκείνοι που θα θεωρήσουν ηθική αυτουργό την Τουρκία, εφόσον αυτή είναι που στηρίζει και εξοπλίζει οργανώσεις όπως η Αχράρ αλ-Σαρκίγια
Μια οργάνωση σε στενή συνεργασία με την Τουρκία
Η Αχράρ αλ-Σαρκίγια είναι μια οργάνωση που συμμετέχει στον «Συριακό Εθνικό Στρατό», δηλαδή τον συνασπισμό ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων που υποστηρίζει η Άγκυρα, παρέχοντας πόρους και εξοπλισμό και που τη δράση του οποίου αξιοποιεί στην προσπάθειά της να διατηρήσει παρουσία στο συριακό έδαφος, τόσο για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί κουρδική οιονεί κρατική οντότητα στο συριακό έδαφος, όσο και για να έχει λόγο στην επόμενη μέρα στη Συρία.
Ιδιαίτερη σημασία είχε για την Τουρκιά η αξιοποίηση αυτών των ένοπλων οργανώσεων για τον έλεγχο της περιοχής της Αφρίν, την οποία η Τουρκία κατέλαβε βίαια τον Ιανουάριο του 2018. Η περιοχή της Αφρίν είναι αυτή στην οποία κατεξοχήν η Τουρκία θα δοκιμάσει όχι απλώς να ελέγξει στρατιωτικά, αλλά και να αλλάξει τη δημογραφική τους σύνθεση αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, σε μια προσπάθεια να αλλοιωθεί ο πρωτίστως κουρδικός χαρακτήρας αυτών των περιοχών.
Σε αυτή την προσπάθεια οι ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει πολλαπλά η Άγκυρα, όπως η Αχράρ αλ-Σαρκίγια είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη των επιδιώξεων της Άγκυρας.
Όμως, ταυτόχρονα αυτές οι οργανώσεις επιδίδονται σε βάναυσες πρακτικές και σε εγκληματικές δραστηριότητες που ελέγχουν. Αυτό περιλαμβάνει βιαιοπραγίες σε βάρος των κατοίκων, κλοπές, διαχείριση της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου και εμπόριο ναρκωτικών.
Η Τουρκία υποστηρίζει με διάφορους τρόπους αυτές τις οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απόδοσης τουρκικής υπηκοότητας σε στελέχη τους και της δυνατότητας να έχουν εμπορικές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος.
Οι πολυεπίπεδες σχέσεις της Τουρκίας με ένοπλες οργανώσεις στη Συρία
Οι κυρώσεις στην Αχράρ αλ-Σαρκίγια απλώς ήρθαν να υπογραμμίσουν τις πολυεπίπεδες σχέσεις της Τουρκίας με ένοπλες ισλαμικές ομάδες, που η δράση τους δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως απλώς «αντιπολιτευτική».
Μάλιστα μαζί με τις προηγούμενες κυρώσεις οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και κυρώσεις σε βάρος του Χασάν αλπ-Σαμπάν που τον κατηγορούν ότι με βάση την Τουρκία διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα και τον Φαρούκ Φουρκάτοβιτς Φαϊζιμάτοφ, πολίτη του Τατζικιστάν, ότι μέσα από τα social media κάνει προπαγάνδα, στρατολογεί και εξασφαλίζει δωρεές για την Χαγιάτ Ταχριρ Αλ-Σαμ, οργάνωση που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκρατική και με την οποία η Τουρκία έχει ένα βαθμό συνεργασίας στη Συρία, παρά τον ανταγωνισμό της με τις οργανώσεις που κατεξοχήν στηρίζει η Τουρκία, ιδίως από τη στιγμή που η συγκεκριμένη οργάνωση ελέγχει σημαντικό μέρος του θύλακα της Ιντλίμπ.
- Εμμανουήλ Κριαράς: Πολιτικό θάρρος
- Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
- Κακοκαιρία Alexandros: Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
- Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν την Κυριακή
- Κιμ Καρντάσιαν: Σαν μια άλλη «Σοφία Λόρεν» ποζάρει για την νέα της συνεργασία με τους Dolce & Gabbana
- Live streaming: Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Λουτσέσκου