Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τόκιο – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο «καμίνι» της κλιματικής αλλαγής

Τόκιο – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο «καμίνι» της κλιματικής αλλαγής

Θερμοπληξίες και λιποθυμίες εν ώρα αγώνων, δυσφορία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι από τους πιο θερμούς στα χρονικά, εξωθώντας τους αθλητές στα όρια της φυσικής αντοχής

Υπό 31 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 72%, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ πάσχιζε να συνεχίσει τις προάλλες τον αγώνα στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά.

«Μπορώ να τελειώσω το παιχνίδι, αλλά μπορεί να πεθάνω», διαμαρτυρήθηκε ο Ρώσος τενίστας, Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, .

Σε εκείνο το παιχνίδι, ζήτησε δύο ιατρικά time out.


Στον δικό της αγώνα, η 23χρονη Ισπανίδα τενίστρια Πάουλα Μπαντόσα λύγισε από τη ζέστη.

Έπαθε θερμοπληξία και αναγκάστηκε να αποχωρήσει με αμαξίδιο από το κορτ.

Η Ρωσίδα αθλήτρια της τοξοβολίας, Σβετλάνα Γκομπόεβα, λιποθύμησε από τη ζέστη και την υγρασία στον προκριματικό γύρο κατάταξης στο ατομικό γυναικών.

Στο μπιτς βόλεϊ, οι διοργανωτές άρχισαν να καταβρέχουν την άμμο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των αθλητών ότι καίγονταν οι πατούσες τους.

Στους αγωνιστικούς χώρους, οι ομπρέλες, τα γιλέκα ψύξης και τα ανεμιστηράκια έχουν γίνει πια απαραίτητο αξεσουάρ.


Εκτός από τους πιο αμφιλεγόμενους, τους πρώτους που αναβλήθηκαν σε καιρό ειρήνης και αυτούς που γίνονται εν μέσω πανδημίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο καταγράφονται ήδη ως από τους πιο ζεστούς -και ίσως οι πιο αποπνικτικοί- στα χρονικά του θεσμού.

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των υψηλών επιπέδων υγρασίας οδηγούν τους αθλητές στα όρια αντοχής.

Οι διοργανωτές αναγκάζονται πλέον να αλλάζουν το πρόγραμμα αγώνων, ενώ η ΔΟΕ έδωσε οδηγίες για να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση.

Πηγή: olympic.org

Στο μεσοδιάστημα, στην περιοχή άρχισε και η -αναμενόμενη- περίοδος των τυφώνων

Μία ζεστή και υγρή πόλη

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν είναι κάτι καινοφανές στο Τόκιο.

Πίσω στο μακρινό 1964, όταν η ιαπωνική πρωτεύουσα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αποφασίστηκε η διεξαγωγή τους τον Οκτώβριο, ακριβώς για να αποφευχθεί η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού και οι εποχικοί τυφώνες.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα καλοκαίρια έχουν γίνει ακόμη πιο αφόρητα στο Τόκιο.

Αν και οι θερμοκρασίες εκεί μπορεί να είναι στα εφιαλτικά επίπεδα του καύσωνα που βιώνουμε αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, η υγρασία κάνει την κατάσταση πραγματικά αφόρητη, αυξάνοντας κατά πολύ την αίσθηση της ζέστης.

Ενδεικτικά, στην πρώτη εβδομάδα των Αγώνων, κυμαίνονται από 66 έως 84%, περιορίζοντας σημαντικά τον οργανισμό των αθλητών να ρίξει την εσωτερική θερμοκρασία, μέσω της εφίδρωσης.

Προϊδεαζμένες για τις δύσκολες συνθήκες στο Τόκιο, εθνικές ομάδες επιχείρησαν να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, γράφει η Washington Post, προπονητές και αθλητές άντλησαν έμπνευση ακόμη και από την εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτών για αποστολές σε χώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η γυναικεία ομάδα κωπηλασίας του Καναδά, αντίστοιχα, προπονήθηκε σε κλειστούς χώρους, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία έως και στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πραγματικές συνθήκες, εν ώρα αγωνίσματος.

«Παίζω επαγγελματικά τένις εδώ και 20 χρόνια και ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοιες συνθήκες, σε όλη μου τη ζωή, σε καθημερινή βάση», σχολίασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ολυμπιακοί Αγώνες vs κλιματικής αλλαγής

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Είναι η περίοδος που το αθλητικό ημερολόγιο είναι πιο άδειο, αυξάνοντας έτσι την τηλεθέαση για τους Αγώνες», επισημαίνει το CNN.

«Αυτό τους καθιστά ιδανικούς μήνες για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, που πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα μετάδοσης», προσθέτει.

Πιθανόν όμως σε μερικούς Ολυμπιακούς Αγώνες από σήμερα να πρέπει να γίνει δραστικός επαναπρογραμματισμός.

Σχετική σαφή προειδοποίηση έχει απευθύνει εδώ και καιρό ομάδα επιστημόνων, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, από την προηγούμενη κιόλας διοργάνωση των Ολυμπιακών, στο Ρίο.

Μέχρι το 2088, ανέφεραν, οι περισσότερες επίδοξες διοργανώτριες πόλεις θα είναι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πολύ ζεστές για να τους φιλοξενήσουν.

Για την έρευνα, εστίασαν στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου κατοικεί περίπου το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού- και σε μεγαλουπόλεις με πληθυσμό άνω των 600.000 κατοίκων και υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από τα 1.600 μέτρα (δεδομένων των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού).

Αυτό που απέμεινε λοιπόν στη λίστα καταλληλότητας, βάσει των υπολογιστικών μοντέλων, ήταν 25 πόλεις στη δυτική Ευρώπη (οι περισσότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο) και μόλις 8 στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο.

Μεταξύ αυτών, κατά τους επιστήμονες, ήταν το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, η Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία και η Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία.

Κατά τα λοιπά, το Κατάρ ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου -πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο- το 2022.

Εξαιτίας της ασφυκτικής ζέστης που επικρατεί στη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφασίστηκε οι αγώνες να γίνουν από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα 28 ημερών.

Must in

Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το X να έχει πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024