Ίμπιζα – Αλλοδαποί 30 έως 40 ετών ζητούνται για… ντετέκτιβ κορονοπάρτι
Ένα πρωτότυπο - αν και όχι απαραιτήτως νόμιμο - σχέδιο καταπολέμησης των παράνομων πάρτι συνέλαβαν οι αρχές της Ίμπιζα
Θέλετε να παρτάρετε μέχρι πρωίας στις ακτές της Ίμπιζα χωρίς να παρανομείτε – και μάλιστα λαμβάνοντας και σχετική αμοιβή;
Υπάρχει λύση!
Οι τοπικές αρχές, αναζητούν αλλοδαπούς 30 έως 40 ετών, πρόθυμους να παρτάρουν λες και είναι 2019, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα που αυξάνονται διαρκώς.
Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ομάδα θα απολαμβάνει το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Θα παρεισφρέει στα παράνομα πάρτι, που παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και θα τα καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές.
Η ιδέα φτάνει τη στιγμή που το νησί, που είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για τη νυχτερινή ζωή και τη μουσική σκηνή του, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια έξαρση κοροναϊού που έχει φέρει τα κρούσματα πάνω από τα 1.814 ανά 100.000 πληθυσμού επί δύο ολόκληρες εβδομάδες.
Τη στιγμή που τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά – με εξαίρεση εκείνα που μπορούν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στους εξωτερικούς τους χώρους, αποκλειστικά με καθήμενους – και οι τουρίστες μπορούν να πάνε στα μπαρ και τα εστιατόρια σε μικρές παρέες, οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες για τη νέα έξαρση της πανδημίας στα παράνομα πάρτι.
Μέχρι στιγμής, προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν με μια ομπρέλα περιορισμών που περιλαμβάνει την απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικά νοικοκυριά από τη 1 έως τις 6 το πρωί, αλλά και την επιβολή προστίμων που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα €600,000 για εκείνους που διοργανώνουν παράνομα πάρτι.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν στάθηκε αρκετό για να φέρει το τέλος των πάρτι. «Δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης, που πάντα ήταν, είναι ότι πλέον αποτελούν και προφανή κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού», δήλωσε ο Μαριάνο Χουάν, τοπικός αξιωματούχος, στην εφημερίδα Diario de Ibiza. «Οι ίδιοι οι αστυνομικοί μας έχουν πει ότι είναι δύσκολο να παρεισφρήσουν καθώς είναι γνωστοί στους ντόπιους. Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να ψάξουμε στο εξωτερικό για βοήθεια».
Η πλειοψηφία των παράνομων πάρτι συμβαίνει σε ιδιωτικές κατοικίες και προωθείται στα κοινωνικά δίκτυα ή σε χώρους διαμονής τουριστών, προσελκύοντας τουρίστες, ντόπιους και εποχικούς εργαζόμενους, συνέχισε ο Χουάν. Η αντιμετώπισή τους έχει αποδειχθεί αδύνατη για την τοπική αστυνομία.
Τώρα οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με μια εταιρεία για τον καλύτερο τρόπο να συστήσουν μια ομάδα που θα βοηθά τους αστυνομικούς να εντοπίσουν αυτά τα πάρτι, σύμφωνα με τον Χουάν.
«Δεν είναι εύκολο, γιατί το προφίλ που ψάχνουμε αφορά αλλοδαπούς μεταξύ 30 και 40 ετών, όμως προσπαθούμε εδώ και δυο εβδομάδες».
Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρωτοβουλία θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα στο φετινό καλοκαίρι… Είναι απαραίτητο να θέσουμε υπό έλεγχο την υγειονομική κατάσταση στην Ίμπιζα».
Προς το παρόν οι απόψεις διίστανται για την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής. Το ζήτημα της αστυνομικής εφόδου χωρίς ένταλμα σε κατοικίες είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και κατόπιν καταγγελίας, τα περιθώρια που έχει η αστυνομία να παρέμβει είναι αρκετά περιορισμένα.
Την ιδέα των ντετέκτιβ κορονοπάρτι έχει επικρίνει και το Σοσιαλιστικό κόμμα που ηγείται της περιφέρειας όπου υπόκειται η Ίμπιζα. Ο Βίνσεντ Τόρες, εκπρόσωπος του κόμματος, κάλεσε τους αξιωματούχους του νησιού να φέρουν «σοβαρές προτάσεις που μπορούν να υποστηριχθούν νομικά» αντί να «δρουν ανεύθυνα, προτείνοντας ιδέες με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις