Πώς να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες – Πρώτες βοήθειες σε άτομα με θερμοπληξία
Τι λέει ο παθολόγος και Δρ. Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Σπαντιδέας, αναφορικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε άτομα με θερμοπληξία.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο παθολόγος και Δρ. Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Σπαντιδέας, αναφορικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε άτομα με θερμοπληξία.
«Ο καύσωνας αποτελεί μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όλων μας, πολύ περισσότερο για τις ευπαθείς ομάδες, τους υπερήλικες, τους υπέρβαρους, τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, τα άτομα που παίρνουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων. Αυτά τα άτομα είναι στις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες», εξήγησε ο κ. Σπαντιδέας.
Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ο ίδιος είπε ότι «Θα πρέπει να αποφύγουμε τις άσκοπες εξόδους. Να αποφύγουμε την άσκηση, να παραμένουμε σε κλιματιζόμενους ή σκιαζόμενους χώρους, η ένδυσή μας να είναι ελαφριά, να καταναλώνουμε συχνά και μικρά γεύματα, και να προτιμώνται λαχανικά και φρούτα και κρύα πιάτα. Επίσης, να αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών, να κάνουμε δροσερά μπάνια και να αλατίζουμε την τροφή μας, με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Χάνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού με τον ιδρώτα».
Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, αν βρεθούμε μαζί με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα θερμοπληξίας;
«Αν βρεθούμε κοντά σε άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα θερμοπληξίας ή θερμικής εξάντλησης, θα πρέπει να το βάλουμε σε κλιματιζόμενο χώρο, να αφαιρέσουμε τα ρούχα του, να του δώσουμε να πιει δροσερό νερό, να αερίσουμε το σώμα του, να ανυψώσουμε ελαφρώς τα πόδια του, και να καλέσουμε σε βοήθεια αν το άτομο δε συνέρχεται γρήγορα», απαντά ο κ. Σπαντιδέας.
Τέλος, μιλώντας για όσους επιλέγουν μια κοντινή παραλία για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ο κ. Σπαντιδέας τόνισε ότι «Το να ξεκινήσει κανείς για να πάει στην παραλία και να υποστεί ταλαιπωρία μέσα στη ζέστη για να φτάσει στη θάλασσα, και όταν φτάσει εκεί να εκθέτει απερίσκεπτα το σώμα του στον ήλιο, είναι από τα μεγαλύτερα λάθη. Όσοι πάνε στη θάλασσα δεν πρέπει να βρίσκονται σε άμεση έκθεση στον ήλιο, πρέπει να πίνουν αρκετά υγρά, και να διαθέτουν περισσότερο χρόνο μέσα στη θάλασσα παρά στην παραλία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις