Θα θέλατε ένα ολυμπιακό μετάλλιο; Και αν ναι, γιατί θα το θέλατε; Αν στόχος σας είναι η απόδειξη ότι κατακτήσατε την κορυφή, ελπίζουμε να έχετε ήδη ξεκινήσει να εργάζεστε σκληρά για αυτό το σκοπό. Αν, όμως, αιτία είναι το συλλεκτικό ενδιαφέρον, τότε δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να καταφέρετε να αγοράσετε κάποιο. Και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή.

Πρόσφατα, ένα αργυρό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 στο Παρίσι πωλήθηκε έναντι μόλις $1.283.

Ένα χάλκινο μετάλλιο, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1956 στην Κορτίνα Ντ’ Αμπέτσο, «έπιασε» $3.750.

Εξαψήφιο ποσό κατάφερε να πιάσει το μετάλλιο της πρώτης θέσης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, που όμως ήταν αργυρό – δεν υπήρχαν χρυσά μετάλλια εκείνη την εποχή. Το μετάλλιο άγγιξε τα $180.111, σύμφωνα με την RR Auction, τον δημοπρατικό οίκο που διαχειρίστηκε και τις τρεις πωλήσεις.

«Είναι ένα ειδικού ενδιαφέροντος συλλεκτικό αντικείμενο», εξηγεί στους Times της Νέας Υόρκης ο Μπόμπι Λίβινγκστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RR Auction.

Δεκάδες πρώην Ολυμπιονίκες έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν τα μετάλλιά τους στη διάρκεια των ετών. Ορισμένοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ άλλοι είχαν ως στόχο να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Ο Μπιλ Ράσελ, ο θρύλος των Boston Celtics, πρόκειται να δημοπρατήσει το ερχόμενο φθινόπωρο το χρυσό του μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, όταν ήταν αρχηγός της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ.

«Αποφάσισα να πουλήσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου», δήλωσε σε βίντεο για την ιστοσελίδα του Hunt Auctions, του δημοπρατικού οίκου που θα αναλάβει την πώληση του μεταλλίου του και άλλων ενθυμίων της καριέρας του.

Όπως λέει, μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό οργανισμό του οποίου ο Ράσελ είναι συνιδρυτής και που έχει στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για νεαρά άτομα. Επιπλέον, πρόκειται να κάνει δωρεά σε μια πρωτοβουλία κοινωνικής δικαιοσύνης που έχουν δημιουργήσει οι Celtics.


Παρά το γεγονός ότι τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν χαραγμένα επάνω τους τα ονόματα των νικητών, τα τελευταία παραμένουν πολύ σημαντικά – όπως και οι συνθήκες εντός των οποίων κερδήθηκε το εκάστοτε μετάλλιο.

Ένα χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε άγνωστο μέλος της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ το 1984, σε έναν αγώνα που συμμετείχαν οι Πάτρικ Έγουινγκ και Κρις Μάλιν πωλήθηκε στις 22 Ιουλίου έναντι $83.188, σύμφωνα με την RR Auction.


Όμως το πιο εντυπωσιακό ποσό είναι μετά βεβαιότητας το σχεδόν $,15 εκατ. που κατέβαλε ένας συλλέκτης το 2019 για ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Η τιμή πώλησης αποτελεί ρεκόρ για κάθε είδος ενθυμίου από Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την SCP Auctions.

Ο Όουενς, ένας Αφροαμερικανός αθλητής του στίβου, κυριάρχησε στο στάδιο υπό το βλέμμα του Χίτλερ.

Άλλο ένα στοιχείο που επηρεάζει την τιμή των μεταλλίων είναι η κατάστασή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στους Times. Για παράδειγμα, το κατά πόσον έχουν ακόμη την αυθεντική τους κορδέλα και θήκη.

Τα μετάλλια στα οποία δεν είναι εμφανές το αγώνισμα το οποίο αφορούσαν έχουν χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με τον Λίβινγκστον, πάντως, οι περισσότεροι συλλέκτες είναι ικανοποιημένοι και με ένα απλό, χάλκινο μετάλλιο.

«Μιλάμε για ολυμπιακά μετάλλια», τονίζει στους Times. «Η τρίτη θέση παραμένει εντυπωσιακά καλή. Ως συλλέκτης, μπορείς να ξεκινήσεις από το χάλκινο αν δεν έχεις πολλά χρήματα».