Εμβόλιο – Το απεγνωσμένο μήνυμα ενός άνδρα που πέθανε από κοροναϊό εξαιτίας των επιφυλάξεών του
Η μνηστή του, βυθισμένη στο πένθος, προσπαθεί να αποτρέψει άλλες περιπτώσεις σαν τη δική του
Ο Μάικλ Φρίντι δεν ήταν κατά των εμβολίων, όπως εξηγεί η μνηστή του στη Washington Post. Όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στον εμβολιασμό τους, ο 39χρονος πατέρας ήθελε απλώς να περιμένει και να δει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.
«Το μόνο που θέλαμε ήταν να περιμένουμε ένα χρόνο», εξηγεί στην Post η μνηστή του, Τζέσικα Ντουπρίζ, 37 ετών.
Όμως αυτό το χρονικό περιθώριο δεν υπήρχε. Τώρα, βυθισμένη στο πένθος, η Ντουπρίζ που είναι μητέρα πέντε παιδιών, δίνει τη μια συνέντευξη μετά την άλλη προσπαθώντας να περάσει στους συμπολίτες της ένα και μόνο μήνυμα: Εμβολιαστείτε.
Όπως λέει, και ο Φρίντι είχε φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα στην αρχή της μάχης του με τον κοροναϊό, που κατέληξε στη ΜΕΘ στη διάρκεια του Ιουλίου.
«Έπρεπε να το κάνω το ρημάδι το εμβόλιο», έγραψε σε μήνυμά του προς την Ντουπρίζ, σύμφωνα με screenshot που έδειξε η ίδια στη Washington Post.
Ο Φρίντι έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω του μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο μόλις 17 μηνών.
«Τα παιδιά μου δεν έχουν πια πατέρα επειδή διστάζαμε», δήλωσε η Ντουπρίζ στο CNN. «Θα μπορούσα να αντέξω μια παρενέργεια του εμβολίου, προκειμένου να μην αναγκαστώ να θάψω τον σύζυγό μου».
Η νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού έχει καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και πάλι ασθενείς και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει». Λίγο περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό έχουν ολοκληρώσει προς το παρόν τον εμβολιασμό τους, ενώ στην πολιτεία της Νεβάδα, όπου ζούσε ο Φρίντι, το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 45%.
Περίπου το 29% των Αμερικανών είχε δηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού σε δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News ότι το πιθανότερο είναι να μην κάνει ποτέ το εμβόλιο – ποσοστό αυξημένο σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα.
Όμως πολλοί σκέφτονται όπως ο Φρίντι: Έχουν σκοπό να εμβολιαστούν κάποια στιγμή, αλλά η ανησυχία για τις παρενέργειες τους κάνει να το καθυστερούν.
Άνθρωποι όπως η Ντουπρίζ, που υποφέρουν από μια απώλεια που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώνουν τις φωνές τους με τις κυβερνητικές εκκλήσεις για εμβολιασμό. Η ίδια και ο μεγαλύτερος γιος της έκαναν το εμβόλιο αμέσως μετά τη διάγνωση του Φρίντι.
Όπως λέει, τόσο η ίδια όσο και ο μνηστήρας της (και πατέρας των δύο εκ των πέντε παιδιών της) πίστευαν πάντα στην επιστήμη, όμως διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους. Φορούσαν μάσκες, όπως λέει στην Post και απολύμαιναν τα χέρια τους, ενώ απέφευγαν τις εισόδους σε καταστήματα.
Στα μέσα Ιουλίου, όταν πήγαν διακοπές με τα παιδιά στο Σαν Ντιέγκο, η πανδημία βρισκόταν σε φάση υποχώρησης. Όμως χιλιάδες άτομα είχαν συρρεύσει στην περιοχή του Λας Βέγκας για μια συναυλία και έναν αγώνα πάλης.
Μια μέρα, ο Φρίντι χρειάστηκε να μεταφερθεί στα επείγοντα μετά από ένα πολύ έντονο ηλιακό έγκαυμα. Δεν μπορούσε να φάει ή να κοιμηθεί και είχε ρίγη, όμως ο γιατρός τον έστειλε στο σπίτι.
Λίγες ημέρες αργότερα και καθώς τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, ο Φρίντι επέστρεψε στο νοσοκομείο. Εκεί ενημερώθηκε ότι το πρόβλημα δεν προέκυπτε μόνο από την ηλίαση: Ήταν θετικός στον κοροναϊό. Επέστρεψε και πάλι στο σπίτι, με τους γιατρούς να του συστήνουν ξεκούραση, απομόνωση και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού.
Όμως μια μέρα, περίπου στις 3 τα ξημερώματα, ο Φρίντι ξύπνησε τη Ντεπρίζ «πανικόβλητος» όπως περιγράφει η ίδια. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Όταν προσπαθούσε να σηκωθεί όρθιος, έπεφτε κάτω. Καταλάβαινε ότι κάτι πήγαινε πολύ λάθος. Κι έτσι το ζευγάρι έσπευσε και πάλι στα επείγοντα, όπου διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα οξυγόνου του είχαν πέσει σημαντικά – τόσο, ώστε οι γιατροί να απορούν που κατάφερνε να μιλήσει.
Οι γιατροί του χορήγησαν οξυγόνο και σύντομα χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη. Η Ντουπρίζ προσπαθούσε να φανεί αισιόδοξη στέλνοντας στον σύντροφό της καθησυχαστικά μηνύματα. Πλέον, εκείνος δεν ανησυχούσε πια για τα εμβόλια, αλλά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο κοροναϊός στην υγεία του.
Την περασμένη Δευτέρα, τα μηνύματα του Φρίντι έγιναν πιο τρομακτικά, καθώς μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ. «Λοιπόν, τουλάχιστον προσπάθησα», της έγραψε.
Η Ντουπρίζ περιγράφει την τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία στη Washington Post χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
«Του είπα ότι τον παρακαλώ να παλέψει για να γυρίσει στο σπίτι μαζί μας», θυμάται. «Μου είπε ότι το έκανε, ότι το υπόσχεται, ότι προσπαθεί – αλλά απλώς είναι πολύ δύσκολο».
Το τέλος ήταν βασανιστικό. Η Ντουπρίζ λέει πως έμοιαζε με αυτά που βλέπεις στην τηλεόραση, με ανθρώπους να φωνάζουν «τον χάνουμε» και να τρέχουν πανικόβλητοι κάνοντας μαλάξεις και ψάχνοντας για παλμό. «Και όταν είσαι θεατής σε κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να βγεις από αυτό το δωμάτιο. Είσαι απλώς αναγκασμένος να κάθεσαι στο πίσω μέρος του και να μην μπλέκεσαι στα πόδια των γιατρών».
Το πρόσωπο του Φρίντι έγινε μοβ, θυμάται η Ντουπρίζ. Ήταν νεκρός.
Τώρα, η Ντουπρίζ παλεύει να πείσει τους συμπολίτες της να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με μηνύματα μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.
Ορισμένοι χρήστες γράφουν ότι ο Φρίντι «τα ήθελε και τα έπαθε», αφού ήταν ανεμβολίαστος παρά το γεγονός ότι εργαζόταν σε καζίνο.
Άλλοι την κατηγορούν ότι διασπείρει «προπαγάνδα φόβου» γύρω από τον κοροναϊό.
«Υπήρξαν ακόμη και άνθρωποι που μου είπαν ότι λέω ψέματα, ότι ο Μάικ είναι ακόμη ζωντανός και ότι δεν είμαστε καν πραγματική οικογένεια, ότι το παιδί μου που έκλαιγε στις ειδήσεις είναι ηθοποιός», εξηγεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις