Κοροναϊός – Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται ότι η Αγγλία θα γίνει «εκκολαπτήριο» νέων μεταλλάξεων
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είχε περιγράψει τη χαλάρωση των περιορισμών ως «μη αναστρέψιμη»
Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Αγγλίας έναντι της Covid-19 δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους εμφάνισης νέων, δυνητικά πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η Αγγλία κατάργησε τους περισσότερους από τους τελευταίους περιορισμούς της κατά της πανδημίας στις 19 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένηωντης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αντίθετα, σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είχε περιγράψει τη χαλάρωση των περιορισμών ως «μη αναστρέψιμη».
Ωστόσο, η πολιτική «ανοίγματος» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει επικριθεί δημόσια από μια σύμπραξη περισσότερων από 1.200 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Μια από τις ανησυχίες αφορά τις πιθανές συνέπειες της άρσης των περιορισμών εν μέσω υψηλών ποσοστών μόλυνσης και μερικώς εμβολιασμένου πληθυσμού και πώς οι συναναστροφές και η άμεση και χωρίς προστατευτικά μέτρα επικοινωνία των ανθρώπων, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα εξέλιξη για τον ιό.
Τεράστιο πείραμα
«Αν επρόκειτο να σχεδιάσω ένα τεράστιο πείραμα για τη δημιουργία ενός πιο επικίνδυνου ιού, ενός ιού που μπορεί να “τινάξει στον αέρα” τα εμβόλιά μας, θα έκανα αυτό που προτείνει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Μάικλ Χέιζελταϊμ, Αμερικανός ιολόγος και πρόεδρος του ACCESS Health International.
«Με τον μισό πληθυσμό εμβολιασμένο εν μέσω μιας πανίσχυρης πανδημίας, ο ιός θα μπορούσε να μάθει πώς να αποφεύγει τα εμβόλιά μας. Αυτό θα έκανα και ο υπόλοιπος κόσμος ανησυχεί δικαιολογημένα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ρίχνετε τα ζάρια κάθε φορά που κάποιος μολύνεται», δήλωσε στο CNBC η Σάρλοτ Χουλντκροφτ, επιστήμονας που εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των ιών, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
«Σε έναν μεγάλο πληθυσμό με πολλές μολύνσεις να είναι πραγματικότητα, απλά ρίχνετε τα ζάρια πιο συχνά – κάθε πληθυσμός με πολλούς ανθρώπους μολυσμένους ταυτόχρονα, προκαλεί μια ανησυχία, γι’ αυτό προφανώς ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο»
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Ιουλίου, 204.669 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας αριθμός μειωμένος κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών, αναφερόμενος στα σχόλια του πρωθυπουργού στις 12 Ιουλίου. Τότε, ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών θα σήμαινε επαναλειτουργία της οικονομίας με ψυχρότερο καιρό, «όπου ο ιός αποκτά μεγαλύτερο φυσικό πλεονέκτημα και όταν τα σχολεία επαναλειτουργούν».
Προειδοποίησε δε: «Αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αυτή ο κοροναϊός συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους για εσάς και την οικογένειά σας ».
Ο Houldcroft είπε στο CNBC ότι δεν είναι σαφές πώς ο κοροναϊός θα ανταποκριθεί στην «ανοσολογική πίεση πολλών εμβολιασμένων ανθρώπων».
«Τα εμβόλια είναι πολύ ισχυρά – προλαμβάνουν νέες μολύνσεις», είπε. «Αλλά ασκούν επίσης μεγάλη πίεση επιλογής στον ιό, οπότε κάθε ιός που εμφανίζει μια μετάλλαξη που τον καθιστά καλύτερο να μολύνει εμβολιασμένους ανθρώπους, θα είχε ένα πλεονέκτημα.»
Η Κριστίνα Πέιτζελ, διευθύντρια της κλινικής επιχειρησιακής μονάδας έρευνας στο UCL του Λονδίνου, δήλωσε στο CNBC ότι «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος» μια ανθεκτική σε εμβόλιο παραλλαγή να εμφανιστεί στην Αγγλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς.
«Αλλά είναι και ολόκληρη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όπου οι μολύνσεις αυξάνονται παντού-όλες αυτές οι χώρες υψηλού εισοδήματος βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια θα μπορούσε να προκύψει σε οποιαδήποτε από αυτές», είπε σημειώνοντας ότι μια τέτοια παραλλαγή θα μπορούσε «πραγματικά να απογειωθεί» σε πολύ πυκνοκατοικημένες, καλά εμβολιασμένες πόλεις και κράτη.
Ταξιδιωτικοί κίνδυνοι
Το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών καθιστά δύσκολο τον περιορισμό των μεταλλάξεων της Covid-19, προειδοποίησε η Πέιτζελ. Σε μια σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι λόγω της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιου ταξιδιωτικού κόμβου, κάθε παραλλαγή που θα γίνει κυρίαρχη στην Αγγλία, όπου άρθηκαν οι περιορισμοί κατά της πανδημίας, πιθανότατα θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
«Το είδαμε με την παραλλαγή άλφα και είμαι απολύτως βέβαιος ότι συνεισφέραμε στην άνοδο της παραλλαγής δέλτα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».
Μιλώντας στο CNBC, η Πέιτζελ είπε ότι θα ήθελε να δει τα κράτη να συντονίζονται περισσότερο στους ελέγχους στα σύνορά τους, σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες είχαν απαγορεύσει την είσοδο των Βρετανών, ενώ άλλες τους καλωσόριζαν.
Το Σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιορισμών, οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσαν τον περισσότερο κόσμο από την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε το BBC. Το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου δήλωσε ότι προέβλεπε 60.000 επιβάτες να αναχωρούν την ημέρα, ενώ το αεροδρόμιο Gatwick είχε προγραμματισμένες 250 πτήσεις κάθε μέρα. Εν μέσω κρίσης, οι αριθμοί των πτήσεων είχαν μειωθεί σε μόλις 15 ημερησίως στο Gatwick, σύμφωνα με το BBC.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιτρέπεται η επανέναρξη των διεθνών κρουαζιέρων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Αυγούστου. Οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες της «πορτοκαλί λίστας» που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, θα εξαιρούνται από την καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία, από εκείνη την ημερομηνία.
Η Πέιτζελ σχολίασε ότι το να επιτρέπεται στους εμβολιασμένους να μην τίθενται σε καραντίνα δεν είναι «καλή ιδέα», καθώς τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν κολλήσει την παραλλαγή δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό πολύ εύκολα.
«Εξ ορισμού, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η Covid μπορεί να επηρεάσει τα εμβολιασμένα άτομα. Δεν νομίζω ότι η ταξιδιωτική μας πολιτική αυτό το καλοκαίρι θα πετύχει κάτι σχετικά με τις νέες παραλλαγές», πρόσθεσε. «Πρέπει να ελπίζουμε ότι είμαστε τυχεροί, και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι καμία από τις παραλλαγές που υπάρχουν ακόμη δεν είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Απλώς πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί τελικά, αν προκύψει αυτού του είδους η παραλλαγή, θα είναι θέμα τύχης».
Πηγή: ΟΤ
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Aνακοίνωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησή του
- Προκρίθηκαν στη φάση των «16» του FIBA Europe Cup, ΠΑΟΚ και Μαρούσι
- Vardis Vardinogiannis: ‘On a Ship’s Bridge You Always Look Forward’
- Kυπριακό: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος στη συνέχιση του άτυπου διαλόγου»
- H βαθμολογία της Euroleague – Στην τετράδα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)