Κοροναϊός – 30% πάνω η θνητότητα με εμβολιασμό κάτω του 1% ημερησίως
Μοντέλο πρόγνωσης των επιπτώσεων από το «άνοιγμα» της κοινωνίας στη σκιά της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα
Καθοριστική για την μεγαλύτερη ελάφρυνση των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή του κοροναϊού, είναι η πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού, ιδίως όσο η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με νέο μοντέλο πρόγνωσης που ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.
Οι ειδικοί από την Σχολή Μηχανικών Τάντον του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε μελέτη τους που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Theory and Simulations πραγματεύονται έναν αλγόριθμο πρόγνωσης, που ανάλογα με τον εμβολιασμό και την ελάφρυνση των μέτρων μπορεί κανείς να προβλέψει τις επιπτώσεις της άρσης των μέτρων και τις απώλειες εξαιτίας αυτού.
Για την ανάπτυξη του μοντέλου, οι μηχανικοί έλαβαν υπόψιν τους ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 57% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ.
Κινητικότητα
Το μοντέλο των Μαουρίτσιο Πορφίρι, Ανιέσκα Τρούτζκοφσκα και Ζόνγκ Πινγ Γιανγκ, λαμβάνει υπόψιν του μια σειρά παράγοντες που σχετίζονται με την κινητικότητα του πληθυσμού, προκειμένου να συμπεριλάβει τις επιδημιολογικές επιπτώσεις στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Οι μηχανικοί, υπολόγισαν ότι αν ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού είναι 0,5% του πληθυσμού, και η αύξηση της κοινωνικής δραστηριότητας είναι 1% και αυτό αφορά είτε σε περιοχές διακοπών, είτε στις κατοικίες, καθώς επίσης και στα μαζικά μέσα μεταφοράς ή στους χώρους εργασίας, αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση 28% της θνησιμότητας το επόμενο τρίμηνο. Σημαντικό «όπλο» στην ανατροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών τουλάχιστον στο 1% του πληθυσμού ημερησίως, ώστε το «άνοιγμα» να είναι ασφαλές σε πόλεις με αυξημένο πληθυσμό.
Στην ανάπτυξη του μοντέλου, μετείχαν οι ερευνητές Μάλαφ Θακόρ και Σαχίτ Μπουτάιλ από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις, Λορέντζο Ζίνο από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, Εμανουέλε Καρόπο από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Sacro Cuore της Ρώμης και Αλεσσανδρο Ρίτζο από το Πολυτεχνείο του Τορίνο.
Γρήγοροι εμβολιασμοί
«Αυτό το μοντέλο παρέχει πρόσθετα στοιχεία για να υποστηρίξει την ανάγκη για γρήγορους εμβολιασμούς προτού οι περιοχές ανοίξουν με ασφάλεια», δήλωσε ο Πορφίρι. «Οι περιοχές με χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, κάτω από το 1% του πληθυσμού την ημέρα, θα πρέπει να επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή στη στρατηγική τους για να ανοίξουν την οικονομία, ενώ θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών».
Το μοντέλο αναπαράγει, γεωγραφικά και δημογραφικά, τη δομή της πόλης και αναλύει λεπτομερώς σε επίπεδο χρόνου και χώρου την επιδημία και τις επιπτώσεις της σε κάθε πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές τοποθεσίες καθώς και μοναδικά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων, όπως οι τάσεις συμπεριφοράς ή τοπικά πρότυπα κινητικότητας. Το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λήψη αποφάσεων δημόσιας υγείας σε πόλεις που υστερούν στις εκστρατείες εμβολιασμού τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις