Για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δομών του ΝΑΤΟ στα Χανιά, όπως και για την γενικότερη προσφορά τους στη Συμμαχία, ενημερώθηκε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στις συγκεκριμένες μονάδες, με την ευκαιρία της 13ης γενικής συνέλευσής της, που πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την προεδρία του πολιτειακού γερουσιαστή του Rhode Island των ΗΠΑ, Λεωνίδα Ραπτάκη.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΠαΔΕΕ επισκέφθηκαν το Πεδίο Βολής Κρήτης [(ΠΒΚ) – NATO MISSILE FIRING INSTALLATION (NAMFI)], το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής [(ΚΕΝΑΠ) – NATO MARITIME INTERDICTION OPERATIONAL TRAINING CENTRE (NMIOTC)], την 115 Πτέρυγα Μάχης (115 ΠΜ) στην αεροπορική βάση Σούδας, καθώς και το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας [(ΚΕΑΡ ΕΝΑΑΑΜ) – INTEGRATED AIR & MISSILE DEFENCE CENTRE OF EXCELLENCE].

Περιοδεία Στεφανή σε Ρόδο και Καστελόριζο

«Παραβιάζοντας τακτικά τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών, εκτοξεύοντας παράνομες απειλές και προωθώντας τελείως έωλες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία αγνοεί κατάφωρα τους πιο βασικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και προσπαθεί να υπονομεύσει τα θεμέλια της σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η συμπεριφορά αντιπροσωπεύει ένα σκέλος της γενικότερα παράνομης και αποσταθεροποιητικής στάσης της Τουρκίας, που εκτείνεται από τον Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική», παρατήρησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), με θέμα το Δίκαιο της Θάλασσας στο Καστελόριζο.

«Σε αυτή την προκλητική και ασφαλώς αντιπαραγωγική στάση, η Ελλάδα απαντά επιβεβαιώνοντας ενεργά και ασκώντας τα δικαιώματά της υπό το Δίκαιο της Θάλασσας. Η περίοδος της απλής παγίωσης και η εποχή της στάσης «δεν διεκδικούμε τίποτα» ανήκουν στο παρελθόν. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνησή μας υπέγραψε τις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020 και, το 2021, επέκτεινε τα χωρικά ύδατα της χώρας μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια κατά μήκος της δυτικής της ακτογραμμής. Παράλληλα, διατηρήσαμε σαφώς το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε μονομερώς τα υπόλοιπα χωρικά μας ύδατα οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε. «Αυτή η πολυδιάστατη και πολύπλευρη διπλωματία υποστηρίζεται από την αποτρεπτική ισχύ που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, τις οποίες θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε. Κανένας επιτιθέμενος ή διεθνής ταραξίας δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση σχετικά με την προσήλωσή μας στην υπεράσπιση όλων των πτυχών της κυριαρχίας μας, καθώς και στην ικανότητά μας να το πράξουμε επιτυχώς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε παραστεί η ανάγκη», κατέστησε σαφές.

«Σε αυτή την περίοδο παγκόσμιας και περιφερειακής αναταραχής, που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται εκ νέου από έναν αριθμό διαφορετικών προκλήσεων, η αλληλεγγύη μας, η αποφασιστικότητά μας και η προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου αποτελούν τα εχέγγυά μας ότι, για μια ακόμα φορά, δεν θα φανούμε ανεπαρκείς», καστέληξε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Παιδείας δρ Άγγελος Συρίγος, ο δήμαρχος Μεγίστης Γεώργιος Σαμψάκος, ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  Σάββας Αναστασιάδης, ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, ο γενικός γραμματέας για τους Έλληνες του εξωτερικού και τη Δημόσια Διπλωματία Γιάννης Χρυσουλάκης, καθώς και αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας και μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο  της περιοδείας του σε Ρόδο και Καστελόριζο, ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε την 95 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), στη Ρόδο, όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δράσεις και συνομίλησε με το προσωπικό, ενημερώθηκε επίσης, για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο νησί και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και τα απειλούμενα στρατόπεδα.

Περαιτέρω επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ