Προκρατήσεις – ρεκόρ για ακριβές κατοικίες στα νησιά μέχρι τον Οκτώβριο
Οι νέες τάσεις στην τουριστική αγορά λόγω COVID
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Του Γιώργου Μανέττα
Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγωνία παρακολουθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τη νέα έξαρση της πανδημίας με αιχμή τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία συνιστά εν δυνάμει απειλή για την πορεία των προκρατήσεων. Η πιθανότητα επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων και σε άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Πάρος και η Ιος, όπως συνέβη πρόσφατα στη Μύκονο, προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Κάτι που απεύχονται όλοι. Μέχρι στιγμής πάντως τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα των προσδοκιών, με τις πληρότητες να αγγίζουν υψηλά ποσοστά ακόμη και μετά τον Αύγουστο, που θεωρητικά κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, φέρνοντας – δεδομένων πάντοτε των συνθηκών – χαμόγελα στον κλάδο.
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο παραμένει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, κάτι που θα ωφελήσει πολλαπλώς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή εξαρτώνται από τον τουρισμό. Κάποια σημάδια πάντως γεννούν συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται η Fraport, προσφέρουν πτήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο/αρχές Νοεμβρίου.
Θετική εξέλιξη συνιστά και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση της καραντίνας από τις 19 Ιουλίου 2021 για τους πλήρως εμβολιασμένους βρετανούς πολίτες που επιστρέφουν από χώρες με «πορτοκαλί» ταξινόμηση όπως η Ελλάδα. Η εν λόγω αγορά είναι η 2η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο μετά τη Γερμανία (τόσο σε όρους εσόδων όσο και σε όρους αφίξεων). Ηδη κάποιες εκτιμήσεις για τα τουριστικά έσοδα κάνουν λόγο ότι θα φτάσουν στο 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Ολα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τις επόμενες εβδομάδες και την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και όχι μόνο.
Σε οικονομικό δελτίο που εξέδωσε πρόσφατα, η Eurobank επισημαίνει την έλλειψη ορατότητας που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ωστόσο πως «έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου (εμβολιαστική εκστρατεία και φαρμακευτική αγωγή) και οι φορείς της οικονομίας έχουν συσσωρεύσει γνώση για το πώς να λειτουργούν και να συναλλάσσονται στις επιμέρους αγορές προϊόντων, παραγωγικών συντελεστών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων υπό συνθήκες πανδημίας».
Οι βίλες
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των προκρατήσεων για βίλες με ιδιωτική πισίνα. Σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, οι προκρατήσεις για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 97% έως 99%, για τον Σεπτέμβριο έως 92% και για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου άνω του 80%. Αν και πρόκειται για περιορισμένο αριθμό ακίνητων, τα οποία απευθύνονται σε τουρίστες υψηλού οικονομικού προφίλ που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος, η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το θετικό μομέντουμ και τη διάθεση των ξένων απ’ όλα τα μέρη του κόσμου να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ειδικότερα, στη Μύκονο, το Νησί των Ανέμων, οι προκρατήσεις για ιδιωτική βίλα με ιδιωτική πισίνα αγγίζουν το 98% για τον μήνα Αύγουστο, το 86% για τον Σεπτέμβριο και το 82% για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.
Αντίστοιχη εικόνα και στη Σαντορίνη, όπου οι προκρατήσεις για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα για τον μήνα Αύγουστο αγγίζουν το 98%, το 95% για τον Σεπτέμβριο και το 94% για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι οι τιμές που διατίθενται τα συγκεκριμένα ακίνητα, ιδιαίτερα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τόσο για το νησί της Μυκόνου όσο και για τη Σαντορίνη, καταγράφονται μειωμένες κατά 20%-25% σε σχέση με το 2019. Η κινητικότητα και γενικότερα οι προκρατήσεις σε αυτόνομες βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο πως θα κατέγραφαν υψηλά ποσοστά προκρατήσεων τόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και του ότι ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών ανακάμπτει πιο γρήγορα από τον μαζικό τουρισμό και παράλληλα τα διαθέσιμα ακίνητα δεν είναι αριθμητικά πάρα πολλά – ιδιαίτερα με πισίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις