Ατομικό αποτύπωμα άνθρακα, μια δύσκολη υπόθεση
Όσο πιο συγκεκριμένη κάνουμε τι συζήτηση για την κλιματική αλλαγή τόσο πιθανότερο είναι να την αντιμετωπίσουμε
Στατιστικά, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο δεν είναι βιομήχανοι ούτε έχουν την ευθύνη μεγάλων γεωργικών – κτηνοτροφικών μονάδων.
Μοιραία, λοιπόν, χάνεται η δυνατότητα να απευθυνθούμε σε αυτούς που με τις αποφάσεις και επιλογές τους θα μπορούσαν να δώσουν μια σαφή κατεύθυνση προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη πλευρά όμως, μια σημαντική πλειοψηφία όχι μόνο των αναγνωστών του άρθρου αλλά και του πλανήτη ολόκληρου προχωρά καθημερινά σε μια σειρά από επιλογές, που αν και η κάθε μία από μόνη της φαίνεται μηδαμινή και ανίκανη να επηρεάσει την εξέλιξη του περιβαλλοντικού ζητήματος, αν τις δεις στη μεγάλη παγκόσμια κλίμακα αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιδραστικές.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο καθένας μας ξεχωριστά έχει το δικό του αποτύπωμα άνθρακα (Carbon Footprint), τον ποσοτικό δηλαδή προσδιορισμό των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων του, μέσω της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, στην κλιματική αλλαγή.
Το καλό με το προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα είναι ότι ο καθένας από εμάς μόνος του, και ταυτόχρονα όλοι μαζί, μπορεί να κάνει κάτι για να σώσει τον πλανήτη.
Το κακό είναι ότι ο καθένας από εμάς μόνος του και ταυτόχρονα όλοι μαζί οφείλει, πλέον, να κάνει κάτι για να σώσει τον πλανήτη.
Δυστυχώς το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό που βλέπαμε στα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του ‘80.
Το περιβάλλον δεν κινδυνεύει αποκλειστικά από κάποιους μοχθηρούς κυρίους με πούρο που καθισμένοι πίσω από μεγάλα γραφεία γεμάτα τηλέφωνα, σχεδίαζαν πώς θα μετατρέψουν όλα τα δάση σε τσιμεντουπόλεις.
Φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν και αυτοί, όμως πλέον, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν μετατρέψει κι εμάς τους ίδιους, έστω και ακούσια, σε μικρούς τέτοιους καταστροφείς.
Και πώς μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας; Ούτε εργοστάσιο που καίει παράνομα λιγνίτη έχουμε, ούτε τίποτα τέτοιο;
Εύλογο το ερώτημα.
Λύσεις υπάρχουν, το θέμα όμως είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να τις ακολουθήσουμε.
Ας παραθέσουμε μερικές από αυτές, και για να μην μας πέσει και πολύ βαρύ ας το κάνουμε υπό τη μορφή ερωτημάτων και όχι υποδείξεων.
Μεταφορές
Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε το αυτόκινητό μας;
Όταν οδηγάμε, πόσο νευρικά πατάμε το γκάζι;
Υπάρχει χώρος και για άλλον επιβάτη ή θεωρούμε ότι οδηγάμε μονοθέσιο;
Όταν για παράδειγμα βγαίνουμε με τρεις φίλους μας για φαγητό. Στο εστιατόριο φτάνουμε με ένα ή με τέσσερα αυτοκίνητα.
Είναι εύκολη η μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη μας; Και αν ναι, την επιλέγουμε ή το «επιβάτης λεωφορείου» μάς μοιάζει αντίστοιχο του «κωπηλάτης σε γαλέρα»;
Είναι εφικτό να αποφύγουμε μια πτήση με αεροπλάνο και να επιλέξουμε άλλον τρόπο να ταξιδέψουμε;
Τροφή
Πόσο κόκκινο κρέας τρώμε;
Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική ζήτηση κόκκινου κρέατος έχει καταστήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία από τις πιο επιβαρυντικές για τον πλανήτη.
Η μαζική εκτροφή βοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου ενώ η καλλιέργεια των τεράστιων όγκων ζωωτροφών, που απαιτούνται, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού και ζιζανιοκτόνων.
Απορρίμματα
Ανακυκλώνουμε; Ή επειδή ο φίλος ενός γνωστού μας είδε μια μέρα ένα σκουπιδιάρικο να ανακατεύει την ανακύκλωση μαζί με τα άλλα σκουπίδια, αποφασίσαμε ότι δεν γίνεται ανακύκλωση στην Ελλάδα;
Σπίτι – Δουλεία, δουλειά – σπίτι
Στο σπίτι και στο γραφείο περιτριγυριζόμαστε από διακόπτες, τηλεκοντρόλ, φώτα και συσκευές. Το πόσο συχνά πατάμε αυτά τα κουμπάκια καθορίζει και το αποτύπωμά μας.
Για παράδειγμα, φεύγοντας από το γραφείο για το σπίτι κλείνουμε ποτέ το φώς και τον υπολογιστή μας; Κλείνουμε ποτέ το κλιματιστικό ή για να βρούμε τον χώρο δροσερό το επόμενο πρωί το αφήνουμε να λειτουργεί όλο το βράδυ στους 19 βαθμούς για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έτσι κι αλλιώς, άλλος πληρώνει.
Οι απαντήσεις που δίνει ο καθένας μας στα ενδεικτικά αυτά ερωτήματα καθορίζουν και το δικό του αποτύπωμα άνθρακα.
Αυτό ακριβώς είναι το ιδιαίτερα δύσκολο με την κλιματική αλλαγή, ότι για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα όλοι μαζί, να αναθεωρήσουμε μια σειρά από αγαπημένες και παγιωμένες μας συνήθειες.
Πρέπει να αλλάξουμε ζωή. Κι αυτό ξεκινάει από απόψε το βράδυ. Από το τι θα αφήσουμε ανοιχτό κλείνοντας πίσω μας την πόρτα του γραφείου, από το πόσο θα περπατήσουμε, από το τι θα μαγειρέψουμε και τι θα παραγγείλουμε από το delivery.
- Άρης: Με Σαμόρα στην κορυφή στην Τρίπολη
- O Δήμαρχος Πειραιά στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων στον Πειραιά
- Στο Αυτόφωρο ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής
- Τραμπ: Επέλεξε νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία – Επιχειρηματίας με ρίζες από τη Σικελία
- Αυτή την Κυριακή «ΤΟ ΒΗΜΑ» κυκλοφορεί με το «Ημερολόγιο του Αρκά 2025»
- Drones συγκρούστηκαν μεταξύ τους και έπεσαν επάνω σε πλήθος τραυματίζοντας αρκετούς [Βίντεο]