Κοροναϊός – Επιδείνωση στο 11% των ρευματοπαθών που εμβολιάστηκαν
Περιορισμένες ήταν οι εξάρσεις ρευματοπαθειών μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού – Το 54,2% των ρευματοπαθών και το 63% των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα είναι θετικοί στον εμβολιασμό
- Η αστυνομία καίει πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
- Άρπαξαν 4 κινητά τηλέφωνα αξίας 5.000 ευρώ και άρχισαν να τρέχουν – Συνελήφθη 21χρονος
- Είχαν ρημάξει δεκάδες αυτοκίνητα σε Λαύριο, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια – Συνελήφθη 40χρονος
Υπαρκτός αλλά περιορισμένος είναι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology έδειξε ότι το 11% των ασθενών με ρευματικές παθήσεις παρατήρησαν επιδείνωση της κατάστασής τους σε βαθμό να χρειάζονται θεραπεία, μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίων mRNA κατά του κοροναϊού. Καμία όμως από τις περιπτώσεις επιδείνωσης δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 1377 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, όπως φλεγμονώδη αρθρίτιδα και λύκο, που εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού με δύο δόσεις εμβολίων mRNA. Η αναζωπύρωση των παθήσεων που καταγράφηκε στη μελέτη, συνδέθηκε με προηγούμενη νόσηση από κοροναϊό, με αναζωπύρωση της πάθησης σε διάστημα ενός εξαμήνου πριν τον εμβολιασμό και με χρήση συνδυαστικής ανοσοτροποιητικής θεραπείας.
Η βασική συγγραφέας της μελέτης Κίλιν Κόνολι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, επεσήμανε πως τα ευρήματα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα έπρεπε να απομακρύνουν τους προβληματισμούς ασφάλειας που ενδεχομένως να έχουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.
Από την πλευρά της η εποπτεύουσα της μελέτης Τζούλι Πάικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς πρόσθεσε πως «το εμβόλιο ήταν καλώς ανεκτό για τους περισσότερους ρευματοπαθείς ασθενείς. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν τοπική αντίδραση στο σημείο του εμβολιασμού, πόνο από το «τσίμπημα» της βελόνας. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή αναζωπύρωση της αυτοάνοσης πάθησης».
Για αυτούς που παρατήρησαν έξαρση της νόσου τους, διαπιστώθηκε μέσα στις πρώτες επτά ημέρες της κάθε δόσης, αλλά και ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.
Σε ότι αφορά τις παρενέργειες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης αφορούσε το 87% και 86% των ασθενών για την πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, αίσθημα κόπωσης στο 60% και 80% των ασθενών στην πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, η αντίδραση αυξήθηκε μετά τη δεύτερη δόση, ιδίως σε ότι αφορά τις συστηματικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις αυτές δεν παρενέβησαν στις ημερήσιες δραστηριότητες των ασθενών. Επίσης, δεν υπήρξαν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πρόθεση εμβολιασμού
Το θέμα του εμβολιασμού των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα είχαν διερευνήσει επίσης ερευνητές με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, επισημαίνοντας ότι η σχετική ανησυχία των ασθενών για τον εμβολιασμό, αφορούσε το αποτέλεσμα ύστερα από ανοσοκατασταλτική αγωγή ή τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Οι ερευνητές επεσήμαιναν στη μελέτη τους ότι το ευρύτερο φάσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αυτοάνοσων παθήσεις και του κοροναϊού δεν είναι γνωστό. Επιπλέον, ο μηχανισμός που υποβόσκει στη λειτουργία του ιού σε συνδυασμό με το ανοσοποιητικό σύστημα των συγκεκριμένων ασθενών δεν έχει ακόμη κατανοηθεί. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών εφόσον προσβάλλονται από κοροναϊό, η νόσος τους κλιμακώνεται ταχύτατα.
Σε έρευνα επί 2.887 ασθενών με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι το 54,2% των ασθενών με φλεγμονώδη ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, 13,6% ήταν διστακτικοί, φοβούμενοι τις παρενέργειες και την επιβάρυνση της υποκείμενης πάθησής τους.
Συνολικά, το 63% του συνόλου των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα που μετείχαν στη μελέτη, ήταν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, το 30% δεν ήταν σίγουροι αν θέλουν να εμβολιαστούν και μόλις ένα 7% των πασχόντων από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ήταν αρνητικοί στον εμβολιασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις