Μεγάλη προσοχή – Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό
Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν;
Τι γνωρίζετε για τους κινδύνους του να αγοράζεις διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένου νερού; Μάλλον κανείς δε σας είπε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για να φροντίζετε την υγεία σας. Θα πρέπει να φαίνεται σε κάποιο σημείο του μπουκαλιού από τι πλαστικό είναι φτιαγμένο.
Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική, αφού κάθε είδος πλαστικού περιέχει χημικά που μπορεί να βλάψουν σε διάφορους βαθμούς το ανθρώπινο σώμα. Ο τύπος του πλαστικού καταγράφεται με γράμματα και αριθμούς, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα. Παράλληλα δείτε και ένα κόλπο για να ξεπαγώσετε τους σωλήνες και να επιστρέψει το ζεστό νερό
Και να τι σημαίνει το καθένα από αυτά:
PET ή PETE
Το PET είναι ένα από τα είδη πλαστικού που χρησιμοποιείται περισσότερο σε συσκευασίες τροφίμων και στα περισσότερα μπουκάλια εμφιάλωσης. Προορίζεται για εφαρμογές μίας χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο έκπλυσης και ανάπτυξης βακτηρίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν βαριά μέταλλα και χημικά που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία. Το PET δεν απολυμαίνεται εύκολα και ο σωστός καθαρισμός του απαιτεί βλαβερά χημικά.
HDP ή HDPE
Το HDPE είναι το σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια απορρυπαντικών και λαδιού, για παιχνίδια και για μερικές πλαστικές σακούλες. Αυτό το πλαστικό δεν απελευθερώνει σχεδόν καθόλου χημικά. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάμε αυτά τα μπουκάλια όταν αγοράζουμε νερό, γιατί είναι πιθανόν τα πιο ασφαλή (και άρα περιέχουν το πιο καθαρό νερό) που θα βρείτε στην αγορά.
PVC ή 3V
Το PVC είναι ένα μαλακό, ελαστικό πλαστικό που χρησιμοποιείται στις διαφανείς συσκευασίες φαγητού, στα μπουκάλια μαγειρικού λαδιού, στα παιχνίδια για παιδιά και κατοικίδια και στο προστατευτικό με φούσκες από ένα σωρό άλλα προϊόντα. Απελευθερώνει 2 τοξικά χημικά που επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος. Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζετε κάτι εναλλακτικό αν υπάρχει.
LDPE
Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των μπουκαλιών, αν και δεν απελευθερώνει χημικά στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα με τέτοια συσκευασία. Μπορεί να καταλήξετε να τρώτε και μερικά πολύ επικίνδυνα χημικά μαζί με το φαγητό σας.
PP
Άλλο ένα λευκό ή ημιδιαφανές πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες για σιρόπια και στα καπάκια από γιαούρτια. Το PP είναι σκληρό και ελαφρύ και έχει τέλειες ικανότητες θερμικής αντίστασης. Όταν ζεσταίνεται δεν λιώνει. Γι’ αυτό είναι σχετικά ασφαλές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και κατά της υγρασίας, του γράσου και των χημικών.
PS
Το PS είναι ένα οικονομικό, ελαφρύ πλαστικό με διάφορες χρήσεις. Χρησιμοποιείται πιο συχνά στην παραγωγή ποτηριών και δοχείων φαγητού μίας χρήσης από φελιζόλ. Απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση σαν δοχείο νερού ή φαγητού.
PC
Συχνά χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπουκαλιών νερού για αθλητές και δοχείων φαγητού και είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που μπορείτε να συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία σχεδιάστηκε για το PC και άλλα πλαστικά, γι’ αυτό τα πρωτόκολλα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης δεν έχουν τυποποιηθεί σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο έκπλυσης χημικών στα τρόφιμα ή τα ποτά που είναι συσκευασμένα με PC που δημιουργήθηκαν με τη χρήση BPA (Bisphenol A).
3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νερό της βρύσης
Φυσικά, το νερό είναι καλό για σένα και την υγεία σου. Αλλά ίσως να μην ξέρεις τι υπάρχει στο νερό της βρύσης. Προτού γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό από τη βρύση αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι΄αυτό.
Γνωρίζεις ότι το νερό είναι καλό για το δέρμα σου και ότι 8 -10 ποτήρια καθημερινά θα σε κρατήσουν όχι μόνο υγιή, αλλά και θα διατηρήσουν ενεργό το μεταβολισμό σου βοηθώντας στην καύση θερμίδων. Και ενώ μπορεί να γεμίζεις το παγούρι σου με νερό της βρύσης αντί να γεμίζεις τους ωκεανούς και τους χώρους υγειονομικής ταφής με πλαστικά μπουκάλια, υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα που πρέπει να ξέρεις. Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για την υγεία. Βεβαιώσου ότι ξέρεις τι πίνεις!
Ξέρεις τι μπορεί να περιέχει το νερό της βρύσης;
Υπάρχουν ανησυχίες για τα μέταλλα που περιέχονται στο νερό, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Κύρια πηγή ρύπανσης από μόλυβδο είναι τα συστήματα διανομής νερού. Το αρσενικό μπορεί να βρεθεί στο νερό από τις συμβατικές καλλιέργειες, από βιομηχανικούς ρύπους και φυτοφάρμακα και βιολογικούς οργανισμούς, όπως η άλγη και τα βακτήρια. Γι’ αυτό οι φορείς κάνουν απολύμανση και χλωρίωση του νερού και προσφέρουν πόσιμο νερό απαλλαγμένο από αυτά.
Επίσης, το νερό βρωμίζει, κυρίως από φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας που καταλήγουν στα συστήματα ύδρευσης. Ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα του πόσιμου νερού είναι το χλώριο και τα ιζήματα που μεταφέρονται στο νερό. Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η κατανάλωση χλωριωμένου νερού θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, καθώς η παρουσία χλωρίου στο νερό που πίνουμε έχει συνδεθεί με πολλές και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις για τον άνθρωπο.
Ξέρεις πόσο παλιοί είναι οι σωλήνες νερού του σπιτιού σου;
Μάθε αν χρησιμοποιήθηκαν σωλήνες μολύβδου ή ακόμα και συγκολλητικό υλικό που περιέχει μόλυβδο κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Το νερό που ταξιδεύει μέσα από ένα πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης, περιέχει σκουριά και βρωμιά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο ποτήρι σου μεγάλες ποσότητες βλαβερών ουσιών. Διάβασε σχετικά: Σε «φουσκώνει» το νερό που πίνεις στην προπόνηση; Τι κάνεις λάθος;
Ξέρεις ότι τα φίλτρα νερού μπορούν να σε βοηθήσουν;
Το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό δεν είναι ακριβώς η απάντηση στο τι νερό να πίνεις. Αλλά ένα φίλτρο στη βρύση μπορεί να σε βοηθήσει και να σου προσφέρει καθαρό νερό. Η αγορά σήμερα έχει πολλές εταιρείες που πουλούν φίλτρα. Επίλεξε φίλτρο για τις πραγματικές ανάγκες του πόσιμου νερού, δηλαδή για την αφαίρεση της γεύσης και της οσμής του χλωρίου και τη συγκράτηση των ιζημάτων.
Αναζήτησε φίλτρα επώνυμα και πιστοποιημένα, όχι απλώς ελεγμένα. Πολλά φίλτρα της αγοράς δηλώνουν «ελεγμένα» σύμφωνα με πρότυπα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν πιστοποιηθεί για την ποιότητά τους. Τέλος, εξασφάλισε ότι το φίλτρο νερού θα αντικαθίσταται τη σωστή χρονική στιγμή από εκπαιδευμένο εκπρόσωπο της εταιρίας που πραγματοποίησε την εγκατάστασή του.
- Πέθανε η δημοσιογράφος και αρχαιολόγος Σοφία Ταράντου
- Έρευνα: Το κρασί στη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου
- Αθήνα: Γίνεται city break προορισμός – Πόσο απέχει από Λονδίνο και Άμστερνταμ
- Δύο χρόνια από τον θρίαμβο της Αργεντινής και του Μέσι στο Κατάρ (Vids)
- Πόθεν Έσχες: Παράταση για τις δηλώσεις – Πότε λήγει η προθεσμία
- ΝΔ: Πέθανε ο Δημήτρης Βλαχόπουλος – Ήταν από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη ΚΟ του κόμματος