Πανδημία κοροναϊού – Η Ασία στον κλοιό της μετάλλαξης «Δέλτα»
Κάτοικοι και αρχές δοκιμάζονται από νέο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ασία, εν μέσω αργών ρυθμών εμβολιασμού και εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κοροναϊού
Η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας και τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη πέρασε το ζοφερό ορόσημο.
Η Ινδονησία πλέον μετρά πάνω από 100.000 θανάτους από την Covid-19: η δεύτερη ασιατική χώρα, που μετά την Ινδία σπάει αυτό το «φράγμα».
Στην παρούσα φάση, στα εδάφη της καταγράφονται ένας στους πέντε θανάτους από κοροναϊό παγκοσμίως, ενώ ως προς τα ημερήσια νέα κρούσματα έχει πια υποσκελίσει τη Βραζιλία και την Ινδία.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον νέο κανόνα στην Ασία.
Το μεγαλύτερο μέρος της, που κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητο από τα πρώτα κύματα της πανδημίας χάρη στην έγκαιρη επιβολή περιοριστικών μέτρων, τώρα -λόγω αργών ρυθμών εμβολιαασμού- παραδίδεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα».
Ενδεικτικά, τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόλις 0,8% στο Βιετνάμ, όπου το 85% του συνόλου των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί μέσα στον τελευταίο μήνα.
Στο 5,7% στην Ταϊλάνδη. Και λίγο πιο πάνω από 8% στο νέο ασιατική επίκεντρο της πανδημίας, στην Ινδονησία.
Ανά την ήπειρο, οι καραντίνες επανέρχονται σε αρκετές περιοχές. Πολλά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί ξανά από ασθενείς με Covid-19, με αναφορές για τραγικές ελλείψεις σε διαθέσιμες κλίνες ή ακόμη και σε ιατρικό οξυγόνο.
«Θολή» -λόγω μπλακ άουτ στην ενημέρωση-, πλην εκτιμώμενη ως τραγική είναι η κατάσταση στη Μιανμάρ, έξι μήνες μετά το πραξικόπημα, όπου το σύστημα υγείας αναφέρεται ότι έχει σχεδόν καταρρεύσει.
Σε αρκετές χώρες, η λαϊκή οργή από τους κρατικούς χειρισμούς της πανδημίας, ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της Covid-19, πλέον ξεχειλίζει…
Επί ποδός ξανά στην Κίνα
Με ώθηση την παραλλαγή «Δέλτα», ο κοροναϊός έχει πια επιστρέψει εκεί, όπου πρωτοαναφέρθηκε: στη Γουχάν, από τις πολυπληθέστερες πόλεις στην κεντρική Κίνα.
Φοβούμενες νέο ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, οι αρχές κάνουν πλέον μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλο τον τοπικό πληθυσμό, που αριθμεί πάνω από 11 εκατομμύρια κατοίκους.
China is testing Wuhan’s 11 million residents after discovering several locally transmitted coronavirus infections. pic.twitter.com/y12UCFkhea
— DW News (@dwnews) August 5, 2021
Προς το παρόν, στη Γουχάν αναφέρονται μόνον κατά τόπους στοχευμένες καραντίνες, σε συνοικίες όπου έχουν εντοπιστεί μολύνσεις.
Αρκετές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί προληπτικά, προς αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού.
Σε όλη την Κίνα, πάνω από 140 περιοχές χαρακτηρίζονται μέσου και υψηλού κινδύνου, στη χειρότερη έξαρση της πανδημίας εδώ και μήνες.
Περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ ορισμένων περιοχών έχουν ήδη επιβληθεί στην ενδοχώρα, ενώ σταδιακά αυστηροποιούνται τα μέτρα ελέγχου και στην αχανή μεθόριο.
Έκρηξη κρουσμάτων και οργής στη Μαλαισία
Κόντρα στα νέα περιοριστικά μέτρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μαλαισία ολοένα και πυκνώνουν.
Την περασμένη εβδομάδα, ήταν οι γιατροί και υγειονομικοί, που κατέβηκαν στους δρόμους αγανακτισμένοι από το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα υγείας.
Το Σαββατοκύριακο, ήταν διαμαρτυρόμενοι πολίτες που κατέκλυσαν την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, έναν χρόνο αφότου ανέλαβε καθήκοντα.
Το ίδιο πλέον ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν μέσω αναστολής των εργασιών της Βουλής για ένα μήνα, που αποφασίστηκε με επίκληση της υγειονομικής κρίσης.
Μοναδική ίσως θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω του διάχυτου φόβου από το νέο κύμα της πανδημίας, οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα των περίπου 32 εκατομμυρίων κατοίκων, με τους ανοσοποιημένους πλέον να ξεπερνούν το 24%.
Απόγνωση στην Μπανγκόκ
Αντιμέτωπη και αυτή με το νέο κύμα της πανδημίας, η Ταϊλάνδη όχι μόνο επέβαλε εκ νέου lockdown, αλλά τις προάλλες το παρέτεινε έως τα τέλη του μήνα, με την ελπίδα ότι έτσι θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα»
Προσώρας, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.
Λόγω υπερκορεσμού, οι αρχές μετέτρεψαν αποθήκη στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σε νοσοκομείο εκστρατείας.
Ασθενείς σε λιγότερο βαριά κατάσταση μεταφέρονται προσωρινά σε βαγόνια τρένων, που έχουν μετατραπεί σε πρόχειρους θαλάμους απομόνωσης, μέχρι να ελευθερωθεί μία κλίνη για να νοσηλευτούν.
Εκατοντάδες γιατροί και νοσοκόμες επιστρατεύονται από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα, προς ενίσχυση της «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του κοροναϊού.
Με την υγειονομική και οικονομική κατάσταση να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και την εκστρατεία εμβολιασμού να «σκοντάφτει» τώρα και στη μη έγκαιρη προμήθεια νέων παρτίδων σκευασμάτων, χιλιάδες διαδήλωσαν ήδη στην πρωτεύουσα, ζητώντας και εδώ παραίτηση της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις