Φωτιές στην Ελλάδα – Οι σύμμαχοί μας στις μάχες της κατάσβεσης – Γιατί δεν έστειλε η Γερμανία βοήθεια;
Στην Ελλάδα φτάνουν διαρκώς ενισχύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, που καίνε στη χώρα, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Στην Ελλάδα φτάνουν διαρκώς ενισχύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, που καίνε στη χώρα, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια.
Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία στέλνει στο εξωτερικό πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το ρουμάνικο Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη μπροστά στις φλόγες! Είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας!»
Γιατί δεν έστειλε η Γερμανία βοήθεια;
Σε συνέντευξη στη DW ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Πυροσβεστικής εξηγεί ότι αυτήν την χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. «Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα» τονίζει ο Μπάνζε. «Για παράδειγμα ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις (κατάσβεσης) και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν».
Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως εάν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών.
«Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό».
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
- Ζαχαριάδης: «Την αξιωματική αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός με εκλογές – Δεν ψήφισε Ανδρουλάκη για αρχηγό»