Τα τέσσερα κενά στον σχεδιασμό που οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές
Το σενάριο εμπρησμού δεν εμπίπτει για Αττική και Εύβοια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού για τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία
Με τα πύρινα μέτωπα σε ύφεση στη χώρα, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, δημοσιογράφο στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», τέσσερα ήταν τα κενά που οδήγησαν στον πύρινο εφιάλτη.
Το πρώτο αφορά στον αιφνιδιασμό από την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Στην αρχική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, υπήρξε αιφνιδιασμός της Πυροσβεστικής, αφού εκείνη την ημέρα δεν φυσούσαν άνεμοι και δόθηκε η εντύπωση πως σε περίπτωση πυρκαγιάς αυτή θα ήταν στατική και αντιμετωπίσιμη.
Επιπλέον, υπήρχε το ζήτημα της καθυστέρησης στην κατάσβεση της πρώτης εστίας, καθώς όταν εντοπίστηκε η πρώτη φωτιά, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν μπόρεσαν να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το τρίτο κενό εντοπίζεται στις εναέριες περιπολίες, αφού εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε προγραμματισμός για άμεση αντιμετώπιση μετώπου.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναζωπύρωση τη δεύτερη μέρα στη Βαρυμπόμπη, η οποία οδήγησε ουσιαστικά στη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των υπόλοιπων πύρινων μετώπων στη χώρα.
Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, το σενάριο εμπρησμού δεν εμπίπτει για Αττική και Εύβοια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού για τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις