Φωτιές – Οι εξηγήσεις Χαρδαλιά για τα εναέρια μέσα – Τι απαντά στις καταγγελίες των κατοίκων της Εύβοιας
Σε διάστημα 8 ημερών η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με 586 φωτιές, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς - Τι είπε για Εύβοια, Αττική και τον σχεδιασμό των εκκενώσεων
Στις καταγγελίες των κατοίκων της Ευβοιας για έλλειψη εναέριων μέσων κατά την καταστροφική πυρκαγιά απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, η χώρα διαθέτει 73 εναέρια μέσα, ωστόσο επιχείρησε να διευκρινίσει κάποια πράγματα που αφορούν στις πτήσεις που πραγματοποιούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα ανήκουν σε συντονιστικά κέντρα, ενώ άλλα ειδικεύονται στη μεταφορά προσωπικού.
Από τα 67, όπως είπε ο ίδιος, 6-7 εναέρια μέσα πραγματοποιούν συντηρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Από τα 60 που απομένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτά παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα 40 εναέρια μέσα που παραμένουν ενεργά «δεν πετούν όλα μαζί. Πετούν σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορέσουν να πετάξουν μετά».
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε μια εικόνα του πύρινου μετώπου στην Εύβοια, όπου διακρίνεται «ένα τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών». Όπως είπε, «όταν βρεθεί δίοδος, περνούν από μέσα ελικόπτερα και επιχειρούν».
«Χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τα υψηλής τάσης καλώδια να πετούν οι πιλότοι μας. Η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα. Για να πετάξει κάποιο μέσο πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πώς θα προσεγγίσει, πού θα ρίξει και πώς θα φύγει. Χωρίς μία από αυτές δεν γίνεται να πετάξει τίποτα» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
- Βαρυμπόμπη: Η απάντηση Χαρδαλιά για τις καταγγελλόμενες καθυστερήσεις – Τι έγινε με την εναέρια επιτήρηση
- Οργή Χαρδαλιά: Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου
- Ξέσπασε σε λυγμούς ο Χαρδαλιάς: «Κάθε σπίτι που χάνεται, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά μας»
586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες
Μάλιστα, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση από την πρώτη στιγμή. «Σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών, σας θυμίζω ότι είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών».
«Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε» έσπευσε να επισημάνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση για τα πυροσβεστικά δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός υποστήριξε πως ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.
«Από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια»
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η χώρα ήταν τελικά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, γιατί βλέπαμε τι έρχεται».
«Ό,τι δεν έχει τόσες δεκαετίες έγινε σε δύο χρόνια» πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκυρία μοναδική στα χρόνια της πυροσβεστικής. 568 πυρκαγιές» σημείωσε.
Οι εκκενώσεις
Αναφορικά με τον σχεδιασμό των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές απέδωσαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές, σε ερώτηση του in.gr και του δημοσιογράφου Δημήτρη Πέρρου, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι πρώτο μέλημα της Πολιτικής Προστασίας ήταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια «το δεύτερο στάδιο είναι να σώσουμε τις ανθρώπινες περιουσίες».
Όπως υποστήριξε «κάναμε εκκενώσεις σε 141 οικισμούς. Είχαμε απώλειες σε σπίτια αλλά δεν κάηκε κανείς».
«Αρα, τι ήταν λάθος;» αναρωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες και τις Αφίδνες οι μάχες δίνονταν μέσα στους οικισμούς και τα σπίτια. «Κύριο μέλημά μας ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και πολλές φορές, όταν έρχεται ένα τεράστιο μέτωπο συμπαγούς δάσους που έχει δημιουργήσει απίστευτα θερμικά φορτία, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το εκτρέψουμε, να το εκτονώσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες και περιουσιακές απώλειες».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς δεν θέλησε να κάνει κάποιο πρώτο απολογισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ώρα που μπορώ να κάνω αποτίμηση. Είναι ώρα αγώνα και προσπάθειας».
- Γάζα: Νέο κύμα εκτοπισμένων από το βόρειο τμήμα – «Bομβαρδίζουν παντού, σκοτώνουν ανθρώπους στα σπίτια τους»
- Ασύλληπτος Ελ Κααμπί: Πρώτος σκόρερ μαζί με τον Ελ Αραμπί στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού (vid)
- Η Ρέιντζερς ισοφάρισε με τον Ντέσερς (1-1) – Δείτε τα δύο γκολ
- UNRWA: Έτοιμη η Ελλάδα να υποστηρίξει τις ενέργειες του ΟΗΕ, λέει ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον Οργανισμό
- Έσβησε το «φανάρι» του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία – Τι «βλέπει» η UBS
- Megasports: Με στυλ ευρωπαϊκό