Έρευνα – Οι δύο προοπτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Τι διαπίστωσαν 20 ειδικοί
Η ανάγκη για την επικοινωνία μεταξύ των κρατών τώρα που ξεκινούν ξανά τα ταξίδια, ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα είναι επιτακτική μιας και η κατάσταση σε κάθε χώρα είναι ελαφρώς διαφορετική.
Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία COVID-19 πάνω από 20 ειδικοί συγκεντρώθηκαν για να προετοιμάσουν τη μελλοντική κατάσταση στην Ευρώπη και δημοσίευσαν τα δεδομένα στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».
Με βάση τη μείωση των κρουσμάτων την περασμένη άνοιξη πολλές χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα πρόληψης που ίσχυαν έως τότε. Η επέλαση του νεότερου κύματος όμως με το κατά πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος δέλτα αλλάζει τα δεδομένα αυτά.
Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν ως ένα βαθμό τον ιό, αλλά ο εμβολιασμός παρέχει ασφάλεια έναντι στη σοβαρή λοίμωξη.
Η ανάγκη για την επικοινωνία μεταξύ των κρατών τώρα που ξεκινούν ξανά τα ταξίδια, ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα είναι επιτακτική μιας και η κατάσταση σε κάθε χώρα είναι ελαφρώς διαφορετική.
Δύο προπτικές
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή πολιτική: η ταχεία άρση των μέτρων υποθέτοντας ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και της προηγούμενης λοίμωξης πολλών ατόμων θα αρκεί για να μην κορεστεί το σύστημα υγείας ή η άρση των μέτρων σταδιακά με την πρόοδο του εμβολιασμού.
Η επίπτωση νέων κρουσμάτων στην πρώτη στρατηγική είναι μερικές εκατοντάδες ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ με τη δεύτερη θα είναι κάτω από 100, όπως υπολογίζεται μέσα από μαθηματικά μοντέλα. Η εφαρμογή σε ορισμένες χώρες μέτρων καραντίνας ή τεστ για την διεθνή μετακίνηση δυσχεραίνει τη διεθνή αλληλεπίδραση, αλλά η υψηλή επίπτωση κρουσμάτων σε μία χώρα μπορεί να διακινδυνεύσει την ασφάλεια σε μία γειτονική χώρα.
Η έκδοση ενός ψηφιακού covid πιστοποιητικού για την Ευρωπαϊκή Ένωση για εμβολιασμένους έχει ως στόχο να διευκολύνει την διακρατική επικοινωνία.
Η υψηλή επίπτωση νέων κρουσμάτων μπορεί να επηρεάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, τη θνητότητα και τη νοσηρότητα και τον αριθμό του προσωπικού στο εργασιακό περιβάλλον.
Τα ανεπαρκή νούμερα εμβολιασμού σε κάποιες χώρες καθιστούν επίφοβη την υψηλή επίπτωση νέων κρουσμάτων, και ο σκεπτικισμός σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τρεις προκλήσεις
Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να ξεπεραστούν τρεις επιπλέον προκλήσεις: η πρόσβαση στο εμβόλιο και η κάμψη της διστακτικότητας, η λάθος αντίληψη ότι παρά την αυξημένη επίπτωση μπορούν να αρθούν τα μέτρα πρόληψης και η έλλειψη μίας κοινής λογικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επικοινωνιακής πολιτικής στην Ευρώπη.
Όσο τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη που αναδύονται, το τέλος της πανδημίας είναι ένα εφικτό σενάριο με την επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, αλλά ως τότε η Ευρώπη καλείται να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Τη σχετική δημοσίευση, συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
- Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος από ξύλο – Το υλικό της διαστημικής εποχής;
- ΑΕΚ: «Καθαρές» οι εξετάσεις του Μάνταλου
- Συνάντηση Δένδια με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας – «Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας»
- «Ψηφίστε γιατί εγώ δεν μπορώ»: Η προεκλογική ανάρτηση της Ριάνα δεν έχει (μόνο) πλάκα
- Πάτρα: Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Euroleague: Το εντυπωσιακό στατιστικό του Άλεκ Πίτερς (pic+vids)