Φωτιά στην Αττική – Η ΑΝΙΜΑ εξηγεί αν υπήρξαν καμένα ελάφια
Και τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιο προσεγγίσει την αυλή μας ψάχνοντας για τροφή;
Μπορεί να τονίζεται ξανά και ξανά ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είχαν περιορισμένες ανθρώπινες απώλειες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάθηκαν αμέτρητες ζωές.
Χιλιάδες ζώα και φυτά απανθρακώθηκαν, ενώ η ΑΝΙΜΑ προχωρά διαρκώς σε αναρτήσεις για τους νεκρούς πελαργούς που αποπροσανατολίστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, αλλά και για πυρόπληκτες χελώνες και άλλα ζώα που φτάνουν για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις της.
Πολλοί πολίτες εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για τον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών της Πάρνηθας, ρωτώντας και την ΑΝΙΜΑ για περισσότερες πληροφορίες.
Η οργάνωση προχώρησε χθες σε μια αναλυτική ανάρτηση όπου ενημερώνει για το κατά πόσον υπήρξαν ελάφια-θύματα της πυρκαγιάς, αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε αν ένα ελάφι, ψάχνοντας για τροφή μετά την καταστροφή του δάσους, του δικού του σπιτιού, φτάσει μέχρι την αυλή του σπιτιού μας.
Συγκεκριμένα, η ΑΝΙΜΑ ανέφερε:
«Για τα ελάφια της Πάρνηθας:
Στο διαδίκτυο βλέπουμε αναρτήσεις για καμένα, τραυματισμένα, διψασμένα, πεινασμένα ελάφια μετά τη φωτιά.
-Μέχρι τώρα κανείς πολίτης δεν μας έχει αναφέρει περίπτωση σοβαρά τραυματισμένου ελαφιού για την οποία να έχει ιδίαν αντίληψιν (να μην το έχει δει σε ανάρτηση άλλου, δηλαδή)
Η ΑΝΙΜΑ εχει δηλώσει τη διαθεσιμότητά της στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και είμαστε σε επικοινωνία για την περίπτωση που θα χρειαστεί να φροντίσουμε κάποιο σοβαρά τραυματισμένο ελάφι.
-Επίσης, μέχρι στιγμής υπάρχει απαγόρευση πρόσβασης σε οποιονδήποτε στο δασικό τμήμα που επλήγη από την πυρκαγιά. Κατά πληροφορίες μας τώρα υπογράφονται εξαιρέσεις της απαγόρευσης, και η ΑΝΙΜΑ περιλαμβάνεται στους εξαιρούμενους, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η σχετική εγκύκλιος.
-Εχουμε αναφορές ότι πολλά ελάφια έχουν προσεγγίσει ανθρώπινες κατοικίες, όπως πχ στη Πετρούπολη, αναζητώντας τροφή και νερό.
Συστήνουμε στους συμπολίτες μας που θέλουν να τα βοηθήσουν, να τοποθετούν ποτίστρες (λεκάνες, πχ) με νερό όσο πιο μακριά μπορούν από τα σπίτια.
Η μόνη τροφή που μπορεί να χορηγηθεί στα ελάφια χωρίς να τους δημιουργήσει πρόβλημα είναι βρεγμένο τριφύλλι και τσαΐρι σε μπάλα. Επίσης άγρια χόρτα από τον μανάβη ή την λαϊκή, με μέτρο.
Είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε πραγματική ανάγκη που θα παρουσιαστεί».
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ