Φωτιές – Στα κάγκελα η αντιπολίτευση – Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης στο στόχαστρο
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι αρχικά κράτησαν χαμηλούς τόνους ως προς την απόδοση ευθυνών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανεπαρκές σχέδιο αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και κατέστρεψε τις περιουσίες τόσων πολιτών
Φωτιές και στο πολιτικό σκηνικό «άναψαν» οι φοβερές πυρκαγιές που έπληξαν τη μισή Ελλάδα και συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα το καταστροφικό τους έργο στην Εύβοια και την Πελοπόννησο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι αρχικά κράτησαν χαμηλούς τόνους ως προς την απόδοση ευθυνών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανεπαρκές σχέδιο αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και κατέστρεψε τις περιουσίες τόσων πολιτών.
Σημείο αιχμής στην κριτική τους το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, το οποίο, όπως σημείωσαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, «μόνον επιτελικό δεν ήταν».
Και παρότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για τις απανωτές εκκενώσεις οικισμών στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που κινδύνευαν από τις πυρκαγιές, τα περισσότερα κόμματα συμφώνησαν με την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε αυτή την στρατηγική, επισημαίνοντας πως η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα.
Δεν παρέλειψαν να σημειώσουν, ωστόσο, ότι οι αναγκαίες εκκενώσεις δεν κατάφεραν να καλύψουν την «ανεπάρκεια» του συστήματος πολιτικής προστασίας.
Τσίπρας: «Δεν ζητώ παραιτήσεις – Ακέραια την πολιτική ευθύνει, τη φέρει ο πρωθυπουργός»
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο κ. Τσίπρας, που κατέθεσε επτά προτάσεις για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα» και τόνισε ότι η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».
«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω» είπε, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό και σήμερα δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτα τον εαυτό του».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα, για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα και ότι το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και όλη η κοινωνία, απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας, και σεβασμού.
«Τους ανθρώπους που επλήγησαν, δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τόνισε πως «ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος», το οποίο, όπως είπε, «στον πιο κρίσιμο τομέα, που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό», προσθέτοντας πως «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς, καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή».
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος, που αποδείχτηκε βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο», ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μησοτάκη λέγοντας ότι «μίλησε σα να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει, με την άγονη προπαγάνδα, να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού».
Γεννηματά: Ζητάμε την άμεση αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά
Την άμεση αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά ζήτησε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Διαφορετικά, όπως τόνισε, «η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».
«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εξηγώντας πως «η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν».
Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε, μάλιστα, πως η κλιματική κρίση δεν προσφέρεται για «πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν». Και τόνισε πως δεν υπήρξε «καμία μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», ενώ αντίθετα ήταν «ανεπαρκείς», όπως είπε, οι ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Και όλα αυτά, υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».
Ειδικότερα, για το διάγγελμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ό,τι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».
Και στο «δια ταύτα», όπως τόνισε, «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν – σε μεγάλο βαθμό – ούτε το νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».
Όσο για τις εκκενώσεις οικισμών, η Φώφη Γεννηματά αντέτεινε ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς, πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».
Κουτσούμπας: «Ο λαός υπερασπίζεται μόνος του τη ζωή του»
«Ο λαός στην Εύβοια και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές έχει πάρει πάνω του το ζήτημα της υπεράσπισης της ζωής του, των κατοικιών και της περιουσίας του, των χωριών και του φυσικού πλούτου. Η λαϊκή πρωτοβουλία είναι συγκινητική, την ώρα που η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, τον έχουν αφήσει στο έλεος των πυρκαγιών και των τραγικών ελλείψεων στην αντιπυρική προστασία», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο, μάλιστα, για τον ίδιο κρατικό μηχανισμό, «που λειτουργεί γρήγορα κι αποτελεσματικά, όταν πρόκειται να στηρίξει διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους επενδυτές της λεγόμενης ‘πράσινης’ ανάπτυξης, που θα επιχειρήσουν και τώρα να επωφεληθούν από τη μεγάλη καταστροφή».
Και κατέληξε πως το συμπέρασμα για το σήμερα, αλλά και για το αύριο είναι ένα: «ότι ο λαός μόνο, μπορεί να σώσει το λαό».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΚΚΕ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ, όσο όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν «με επικοινωνιακά τεχνάσματα να κρυφτούν πίσω από τις ευθύνες τους» και να παραδώσουν τα λαϊκά δικαιώματα και τον φυσικό πλούτο στα χέρια των «πράσινων» επενδυτών.
«Ο ένας, ο Μητσοτάκης, με υποκριτικές συγγνώμες και ο άλλος, ο Τσίπρας, με το κουστούμι της δήθεν υπεύθυνης αντιπολίτευσης, προσπαθούν να κρύψουν, πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες τους για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας», τόνισε ο Περισσός.
Και κατέληξε ότι και οι δύο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, «με ευαγγέλιο το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τη λεγόμενη ‘πράσινη ανάπτυξη’, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στο βωμό των κερδών των ‘φαιοπράσινων΄ επενδυτών».
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή