Στο παλάτι του Ερντογάν πάλι ο Ντμπεϊμπά – Δεν θα φύγουμε από τη Λιβύη, προκαλεί ο Ακάρ
Αλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, παρουσία του προέδρου Ερντογάν.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά συμφώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σειρά μέτρων για την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών σύντομα, καθώς και διοικητικές και τεχνικές διευκολύνσεις για την αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου με την υπογραφή αριθμού συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσκεψη Ερντογάν στην Τρίπολη
Οπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Libya Al-Ahrar, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διευρυμένης συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο παλάτι Βαχιντεντίν της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας στην Τρίπολη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, παρουσία του προέδρου Ερντογάν.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και ο τούρκος ομόλογός του, συζητήθηκε η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και η ανάγκη αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων από αυτήν την άποψη, ιδίως όσον αφορά την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συσσωρευμένες οφειλές καθώς και την ανάπτυξη σειράς εκτελεστικών διαδικασιών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ντμπεϊμπά (αριστερά) – Ερντογάν επιδεικνύουν το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο (φωτογραφία Presidential Press Office via Reuters)
Σύμφωνα με το κυβερνητικό κέντρο μέσων ενημέρωσης της Λιβύης, η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Εθνικής Ενότητας περιελάμβανε τον υπουργό Εξωτερικών για θέματα υπουργικού συμβουλίου, τον υφυπουργό Γενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών και τον σύμβουλο του Κυβερνήτη.
Από την τουρκική πλευρά, συμμετείχαν οι υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών, ενώ παρευρέθηκε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν.
Θα παραμείνουν στη Λιβύη
Σε νέα δήλωση, που καταδεικνύει την αποστασιοποίηση της Αγκυρας από τη διεθνή συναίνεση για τη Λιβύη, προέβη ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιβύη και δεν θα αποχωρήσουν, μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα skynewsarabia.
Οι γειτονικές χώρες της Λιβύης, οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις καθώς και ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων εντός της Λιβύης απαιτούν επανειλημμένα την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, ενώ προετοιμάζονται οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ο Ακάρ σε αναφορά του στον Τύπο είπε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη εντάσσεται στο πλαίσιο της «στρατιωτικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας» που παρέχει η χώρα του στην Τρίπολη, σύμφωνα με τη συναντίληψη των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Πρόσθεσε ότι η χώρα του «παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια και την εκπαίδευση και ότι αυτοί (οι Τούρκοι) δεν είναι ξένοι στη Λιβύη, αλλά συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εκεί μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης».
«Τουρκικό φέουδο η Τρίπολη»
Ο στρατηγικός αναλυτής της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Ταρχούνι, πιστεύει ότι οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού εμπίπτουν στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της χώρας του για την επιρροή της στη δυτική περιοχή της Λιβύης ως «φέουδό της», ειδικά επειδή υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη με αντάλλαγμα των χρημάτων του λιβυκού λαού που τέθηκαν στην υποστήριξη της οικονομίας της Αγκυρας.
Με τη σειρά του, ο αλ-Κιλάνι, λίβυος πολιτικός αναλυτής, κατήγγειλε τις δηλώσεις του Ακάρ, ζητώντας την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας με την Αγκυρα.
«Εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν είναι ξένες, τότε οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την Αγκυρα να ανοίξει τις στρατιωτικές βάσεις της για να επανδρωθούν με λίβυους αξιωματικούς που εκπαιδεύθηκαν στα καλύτερα στρατιωτικά κολέγια του αραβικού κόσμου, όπως αυτοί που σπούδασαν στην Αίγυπτο».
Ο Χουλουσί Ακάρ με λίβυους στρατιωτικούς στην Τρίπολη (φωτογραφία αρχείου)
Ο Αλ Ταρχούνι ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ακάρ συνιστούν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές επειδή θεωρεί πως θα έρθει το τέλος της παρουσίας του στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που ο λιβυκός λαός αποκάλεσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «το μπράτσο της Αγκυρας», με το οποίο θέλει να διατηρήσει την επεκτατική της πολιτική στην περιοχή.
«Οι σπασμοί του σφαγμένου κόκορα»
Ο Αλ Ταρχούνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει σοβαρά βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της τουρκικής αλαζονείας.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η Λιβύη είναι η τελευταία χώρα που παραμένει στο σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής την Τουρκία», παρομοιάζοντας αυτές τις δηλώσεις και άλλες τουρκικές πρακτικές με «τους σπασμούς του σφαγμένου κόκορα», αν χάσει και τη Λιβύη μετά τη μεγάλη απώλεια που υπέστη η τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο.
Οπως φαίνεται, το ίδιο συμβαίνει στην Τυνησία και έτσι η φιλοδοξία των Τούρκων που επιδιώκουν να ελέγξουν την περιοχή θα τελειώσει.
Πηγή: Libya Al-Ahrar, skynewsarabia, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις