Ιπποκράτειος Πολιτεία – Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για αδιαφορία και παραλείψεις
Από τον Φεβρουάριο ζητούσαν γεννήτριες δεξαμενών ύδρευσης
Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως και σε πολλές ακόμα πυρόπληκτες περιοχές στη χώρα, έχει ξεκινήσει ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς των προηγούμενων ημερών.
Ταυτόχρονα όμως έχει ξεκινήσει και ο απολογισμός των ενεργειών ή των παραλείψεων που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή.
Οι κάτοικοι της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που ανήκει γεωγραφικά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Αφιδνών και βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και οργανωμένης δόμησης διαμαρτύρονται για εγκληματικές παραλείψεις ετών, για τις οποίες μάλιστα είχαν ενημερώσει μήνες πριν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία.
Την Κυριακή το πρωί κατά την παρουσία του in.gr στην περιοχή, γνώρισα τον Αντώνη Πετρόπουλο, συνταξιούχο τραπεζικό με ειδίκευση στην πληροφορική και εθελοντή πυροσβέστη, μέλος της ΜΑΚΙΠ (Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκρατείου Πολιτείας).
«Υπάρχει ένα κείμενο που έχουμε κάνει οι κάτοικοι εδώ με 356 υπογραφές, από τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η καταστροφή με το χιόνι, της Μήδειας», δηλώνει ο Αντώνης Πετρόπουλος, «Σε αυτό λέμε ότι αν δεν βάλουν γεννήτριες για να υποστηρίξουν τις δεξαμενές του νερού, δεν θα έχουμε νερό στους κρουνούς.
»Ο δήμαρχος Ωρωπού, κύριος Γιώργος Γιασημάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ωρωπού, κύριος Γιάννης Δήμας, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ύδρευση, κύριος Κώστας Λίτσας έχουν λάβει την επιστολή αυτή κατ’ επανάληψη από τον Φεβρουάριο, που τους λέγαμε ότι θα καούμε».
Τα αιτήματα
Στην επιστολή αυτή, που εστάλη στην Κοινότητα Αφιδνών και στον Δήμο Ωρωπού στις 23 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Να γίνει προμήθεια αυτόνομων γεννητριών, με αυτόματη μεταγωγή, για όλα τα αντλιοστάσια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση διακοπής λειτουργίας των αντλιών και “άδειασμα” δεξαμενής με μια απλή διακοπή ρεύματος. (…) Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική κατά την (θερινή) αντιπυρική περίοδο για την ομαλή λειτουργία του δικτύου των κρουνών πυρόσβεσης που τροφοδοτούν τις εθελοντικές ομάδες και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος πυρκαγιάς».
Με την ίδια επιστολή οι κάτοικοι ζητούσαν «να υπάρξουν και από τον Δήμο οι απαραίτητες ενέργειες προς την Περιφέρεια και την ΔΕΔΔΗΕ για τακτική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της επικίνδυνης βλάστησης (δένδρα και κλαδιά»
«Υπήρχε πολλή καύσιμη ύλη…», σχολιάζει ο εθελοντής δασοπυροσβέστης, Αντώνης Πετρόπουλος, «Οκ, ήρθε ο Χαρδαλιάς και έκανε κάποιους καθαρισμούς απ’ έξω. (σ.σ. Στις άκρες εκατέρωθεν του δρόμου), αλλά το απ’ έξω είναι για την κατά λάθος φωτιά που μπορεί να πιάσει στην άκρη του δρόμου. Πρέπει ο καθαρισμός να φτάνει 20 μέτρα μέσα. Πολλά διπλανά μας οικόπεδα τα καθαρίσαμε μόνοι μας. Πριν τη φωτιά Υπήρχαν πεσμένα δέντρα. Υπήρχαν κορμοί τεράστιοι με όλη την κώμη του δέντρου. Τι να κάνεις; Δεν κόβεται έτσι η φωτιά. Δεν ήταν καθαρισμένη η περιοχή. Και να καθαρίσεις περιμετρικά, αν υπάρχουν όλα αυτά μέσα δεν έχει νόημα».
Στις 23 Μαρτίου 2021 οι κάτοικοι της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και μην έχοντας καμία απάντηση από τον Δήμο Ωρωπού, στέλνουν επιστολή προς μία σειρά από αρμόδιους φορείς (υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Αττικής κ.α.)
Στην επιστολή αυτή ως πρώτης προτεραιότητας έλλειψη στον αντιπυρικό σχεδιασμό αναφέρουν την «έλλειψη κατάλληλων γεννητριών, η λειτουργία των οποίων θα εξασφαλίσει την άντληση νερού εκ των αντλιοστασίων της δημοτικής ενότητας ώστε, σε περίπτωση πυρκαιάς, να μην αποκλείεται η παροχή νερού στους υπάρχοντες πυροσβεστικούς κρουνούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης από το εγκατεστημένο δίκτυο».
Νέα επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Προστασίας, την Περιφέρεια και άλλου φορείς εστάλη από τους κατοίκους και στις 25 Μαΐου 2021. Και με αυτήν τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης γεννητριών.
Η ανάγκη για γεννήτριες
Ο εθελοντής δασοπυροσβέστης, Αντώνης Πετρόπουλος εξηγεί:
«Είναι πολύ απλό. Όταν έχουμε μια μεγάλη φωτιά, το πρώτο που συμβαίνει, είτε από φυσικές αιτίες είτε επειδή θα έρθουν τα ελικόπτερα και πρέπει να κάνουν ρίψεις, είναι να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
»Εδώ βρισκόμαστε σε υψόμετρο 400 με 700 μέτρα. Το δίκτυο, από όταν έγινε η Ιπποκράτειος, διαθέτει 50 περίπου πυροσβεστικούς κρουνούς. Μπορώ δηλαδή εγώ να βάλω στον κρουνό στη γωνία των οδών Εκάβης και Κίρκης μια σωλήνα και να κάνω πυρόσβεση.
»Όταν όμως δεν έχεις ρεύμα, οι δεξαμενές αδειάζουν, γιατί είναι ψηλά. Πρέπει να έχει booster για να το σπρώξει το νερό. Το βράδυ της πρώτης ημέρας, όλη η ομάδα η δικιά μας, η ΜΑΚΙΠ, 22 άτομα ήμασταν, πήγαμε στη χαράδρα της Ρέρας. Ξέραμε ότι αν περάσει από εκεί η φωτιά, είναι αδύνατον μετά να την σταματήσεις.
Πήγαμε με τα τρία οχήματά μας στο σημείο Ολύμπου και Αχελώου, εκεί είναι ο γκρεμός. Έχουμε ένα δικό μας μεγάλο παλιό πυροσβεστικό και δύο μικρά οχήματα Ά τύπου.
Στήσαμε μια καλή εγκατάσταση και προσπαθούσαμε να σβήσουμε τις εστίες που έρχονταν με ορμή.
Είχαμε και την υδροφόρα να δίνει νερό σε αυτά τα τρία οχήματα.
Περιμέναμε με αγωνία να έρθουν και οχήματα της πυροσβεστικής αλλά δεν ερχόταν κανένα. Ήταν πολλά στα διόδια, όπως και υδροφόρες. Δεν υπήρχαν στην περιοχή. Έπρεπε να υπάρχουν και επάνω ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην περάσει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Δυστυχώς δεν το έκριναν σωστά.
Και που ήρθαν όμως τα τρία πυροσβεστικά, ώρες αργότερα, στις 03:30 τα ξημερώματα και ήμασταν μέχρι τις 5:30 μέσα στη φωτιά, λίγο μετά δεν είχαν νερό να γεμίσουν.
»Το πρωί στις 7:00 υπήρχαν πολλά οχήματα στην Αγία Τριάδα που περίμεναν να γεμίσουν από υδροφόρα καθώς οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν είχαν νερό. Κι εγώ πήγα να γεμίσω την υδροφόρα της ΜΑΚΙΠ σε έναν κρουνό και δεν είχα νερό.
»Πες μου εμένα τώρα ποιος Γιασημάκης, ποιος Λίτσας, ποιος Δήμας να μου πει τι.
»Κόντεψα να καώ. Όταν φτάνεις σε έναν κρουνό, το πρώτο που κάνεις είναι να βρέξεις γύρω γύρω για να ασφαλίσεις το προσωπικό και το όχημα όσο θα γεμίζει. Και ανοίγω τον κρουνό και δεν είχε νερό.
»”Πάμε να φύγουμε” φώναξα στον οδηγό “θα καούμε ζωντανοί”.
»Το φοβερότερο είναι ότι για το αίτημά μας έχει πάρει ομόφωνη απόφαση το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Αφιδνών και το έχει στείλει στο δήμο και δεν βρέθηκε ούτε ένας από το δημοτικό συμβούλιο να απαντήσει».
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Ιπποκρατείου Πολιτείας, τα τελευταία 24ωρα εμφανίστηκαν στην περιοχή περισσότερες υδροφόρες ενώ ο δήμος εγκατέστησε και ενοικιαζόμενες γεννήτριες.
Όλα αυτά όμως, όπως τονίζουν, κατόπιν εορτής και αφού η καταστροφή μεγάλου τμήματος του δάσους έχει επέλθει.
»Καήκαμε -εδώ στην Ιπποκράτειο- όχι γιατί δεν είχαμε ανθρώπους ή δεν είχαμε πυροσβεστικά αλλά γιατί δεν μπορούσαμε να τα γεμίσουμε με νερό», αναφέρει ο Αντώνης Πετρόπουλος «κι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από μία αναμενόμενη, από την αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα, καταστροφή».
Την Τρίτη, 10 Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιπποκρατείου Πολιτείας, μέσω της ιστοσελίδας του,ippokrateiospoliteia.blogspot.com, θέλησε να ενημερώσει, τα μέλη του και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία για το «τι προηγήθηκε της καταστροφής» καθώς επίσης και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει αναφορικά με την αντιμετώπιση της δυσμενέστατης κατάστασης που έφερε η πυρκαγιά.
Την Πέμπτη, 12 Αυγούστου, ο Δήμος Ωρωπού απέστειλε στο in.gr την απάντησή του σχετικά με τις ανωτέρω διαμαρτυρίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις