Φωτιές – Η κυβερνητική αξιολόγηση και τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιδιώκει φυγή προς τα εμπρός με νέο σχέδιο και επιτελικά στελέχη, ενώ το επιτελείο του θεωρεί ότι η «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη καλύψε το κοινό αίσθημα
Συνέντευξη τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους δίνει στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός 10 ημέρες μετά το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες ακόμη καίνε τα «σωθικά» πράσινου της χώρας και καταστρέφουν περιουσίες.
Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία επελέγη μεταξύ άλλων και για λόγους χωρητικότητας και οργάνωσης.
Ίσως και για συμβολικούς λόγους, όπως λένε γνωρίζοντες, αφού εκεί χτυπά η καρδιά της καινοτομίας και του ψηφιακού επιτελικού κράτους, εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν και για το νέο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το οδυνηρό πλήγμα που υπέστη η χώρα και η εικόνα της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού και του σχεδίου της Πολιτικής Προστασίας θέλει να δείξει ότι «δεν κρύβεται στα δύσκολα» στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «η ειλικρινής συγνώμη» του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τις ταχύτατες διαδικασίες και τις γενναιόδωρες – στα πλαίσια του εφικτού- οικονομικές αποζημιώσεις αλλά και επιχορηγήσεις για αναζωογόνηση του πράσινου, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση και ικανοποιεί το κοινό αίσθημα.
Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης
1. Θα διαγνώσουμε τα λάθη και θα τα διορθώσουμε
2. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν
3. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές
4. Θα στηρίξουμε τους πυροπαθείς, θα αποκατασταθούν οι περιουσίες τους
5. Αναμορφώνουμε με σύγχρονο σχέδιο την Πολιτική Προστασία, είναι έτοιμο
6. Οι πυρόπληκτες περιοχές θα ανασυγκροτηθούν με συνολικό σχέδιο σε όλους τους τομείς
7. Η κλιματική αλλαγή θέλει πανευρωπαϊκή και εθνική συλλογική αντιμετώπιση
Αν και είχε πέσει η ιδέα στο παρελθόν να κατατεθεί πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας με ενιαίες προμήθειες και συντονισμό για ακαριαία επέμβαση και κινητοποίηση, δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι στις άμεσες προθέσεις του πρωθυπουργού να ανοίξει τέτοιο θέμα.
Πάντως, η διεθνής βοήθεια που έχει καταφθάσει σε επίπεδο πυροσβεστικών δυνάμεων αναδεικνύει, κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφενός την «αξία» της Ελλάδας και κυρίως ότι πλέον όλοι αντιλαμβάνονται πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν ακραίες καταστάσεις.
Τα ακραία φαινόμενα, η νέα κανονικότητα
«Τα ακραία φαινόμενα, θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα» αναφέρουν όλο και πιο συχνά επιτελείς της κυβέρνησης και τούτο προκύπτει και από τις συνομιλίες τους με κυβερνητικούς παράγοντες τους εξωτερικού.
Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που κάλυψαν τα ξένα ΜΜΕ την ελληνική τραγωδία όπου στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι το ισχυρό πλήγμα είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και όχι ανεπαρκούς σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, διαπιστώνει πως υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς ο πήχης είχε τεθεί ψηλά από την ίδια την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα που είχε επιδείξει σε άλλες κρίσεις. Άλλωστε, όπως σημειώνουν επιτελείς του πρωθυπουργού, δεν διέλαθε της προσοχής του ότι ορισμένα φίλια ή ουδέτερα ελληνικά Μέσα αιφνιδίως άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση επιστρατεύοντας βαριά δημοσιογραφικά χαρτιά ή παρουσιαστές, ή ενώ σπανίως διέκοπταν το πρόγραμμά τους άρχισαν να έχουν συνεχή ροή.
Φυγή προς τα εμπρός
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε φυγή προς τα εμπρός ανακοινώνοντας τον, κατά γενική ομολογία, κοινής αποδοχής κ. Σταύρο Μπένο ως «Ευβοιάρχη» ενώ δεν έκρυψε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προθέσεις του για αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Είναι πολύ πιθανόν να μετακινηθεί στο Μαξίμου για να έχει τον συντονισμό όλων των δράσεων για ταχείες αποζημιώσεις.
Εθνικό θέμα η κλιματική αλλαγή
Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως εθνικό ζήτημα και γι’ αυτό αποφεύγει να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, κάτι που ανέλαβαν να κάνουν ο κ. Χαρδαλιάς πρωτίστως και δευτερευόντως ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Άλλωστε, στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτή την πόρτα συνεννόησης με την αντιπολίτευση.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά