Φάμελλος για φωτιές και μέτρα – «Η αναγέννηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί σχέδιο και όχι φιλανθρωπίες»
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου αναγέννησης του δάσους, με φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος και χωρίς φύτευση κάποιων ξενικών ειδών στην περιοχή, «όπως θα αποφασίζει κάποιος ιδιώτης, αποσπασματικά χωρίς σχεδιασμό, για το σύνολο του δάσους»
«Δεν έχουμε ακούσει τίποτα, μέχρι σήμερα, για ουσιαστικό σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, ενώ οι δηλώσεις για ‘αναδόχους’ και χορηγίες αναδασώσεων έχουν πολλά σκοτεινά σημεία και αποδεικνύουν επιπλέον ότι δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».
Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως αυτό που απαιτείται να έχουν οι περιοχές, «όπως τόνισε και εχθές ο Αλέξης Τσίπρας», είναι ένα ενιαίο σχέδιο πολεοδομικής, χωρικής οργάνωσης, καθώς και αποκατάστασης του συνόλου του δασικού οικοσυστήματος.
Και προσέθεσε: «Μάς φαίνεται αδιανόητο το κράτος να ‘κάνει πίσω’ και να εξαρτόμαστε από τη ‘φιλανθρωπία’ και τη χορηγία διαφόρων ιδρυμάτων και ιδιωτών για να γίνει κάποια τμηματική αποκατάσταση του δάσους. Αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που, σε πολλές περιπτώσεις, μόνοι τους, πολίτες και εθελοντές, υπερασπίστηκαν τον τόπο τους, να ακούν ότι η πολιτεία θα απουσιάζει και από το έργο της αποκατάστασης των περιοχών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αποδομεί και να υποβαθμίζει το ρόλο των δημόσιων πολιτικών».
«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε καμία», υποστήριξε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος και σημείωσε: «Δεν ακούσαμε τίποτα για αναπτυξιακό σχέδιο, τίποτα για πολεοδομική οργάνωση των πληγεισών περιοχών και τίποτα που να διασφαλίζει συνέχεια στις παραγωγικές δραστηριότητες. Ούτε για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος,κ μετά μάλιστα από μία τόσο μεγάλη καταστροφή, αφού κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους».
Προσέθεσε ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δημιουργεί ‘παραθυράκια’ και ‘τρύπες’ στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ώστε να τακτοποιούνται συμφέροντα» και ανέφερε ως παραδείγματα τη «κατά περίπτωση», όπως την χαρακτήρισε, «αδειοδότηση οχλουσών δραστηριοτήτων σε περιοχές προστασίας Natura 2000, με το άρθρο 218 σε νόμο του κ. Γεωργιάδη, ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει να διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καθώς και την πρόσφατη ρύθμιση στο νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων «των κυρίων Σκρέκα και Ταγαρά, που δίνει τη δυνατότητα να εκδίδονται αποσπασματικά Ειδικά Χωρικά Σχέδια, και κατά βούληση να αλλάζουν χρήσεις γης, δημιουργώντας τρύπες στον πολεοδομικό σχεδιασμό».
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ακόμη στην επόμενη μέρα και στην ανάγκη αναγέννησης ενός καμένου και κατεστραμμένου δασικού οικοσυστήματος. «Η επόμενη μέρα δεν ξεκινάει με την αναδάσωση», τόνισε, «αλλά πρέπει πρώτα από όλα να γίνουν αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας. Πρέπει επίσης οι κάτοικοι που έχασαν τις δουλειές τους, υλοτόμοι, ρητινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, να αποκατασταθούν και οι ανάγκες τους να ληφθούν υπόψη στο σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών. Μετά όμως και από τις χθεσινές ανακοινώσεις», όπως είπε, «στον αέρα παραμένει ακόμη η αποκατάσταση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ χρειάζεται ένα σχέδιο για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους».
Κλήθηκε να σχολιάσει επιπλέον τις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές, επικεντρώνοντας στο ζήτημα της κήρυξης των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες. Όπως είπε, «η κυβέρνηση παρουσίασε ως καινοτομία τη μεταφορά των Δασαρχείων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν είπε τίποτε όμως για προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες και για τη χρηματοδότησή τους».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενός σχεδίου αναγέννησης του δάσους, με φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος και χωρίς φύτευση κάποιων ξενικών ειδών στην περιοχή, «όπως θα αποφασίζει κάποιος ιδιώτης, αποσπασματικά χωρίς σχεδιασμό, για το σύνολο του δάσους. Αυτό επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ο επιστημονικός κόσμος», ανέφερε.
Σχολιάζοντας το διορισμό του Σταύρου Μπένου, ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, απάντησε ότι τα πρόσωπα κρίνονται από το έργο τους, από το αποτέλεσμα. «Αυτό όμως που είναι σημαντικό και διαφαίνεται είναι η απουσία σχεδίου αποκατάστασης», σημείωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί πιθανώς να κρύψει πίσω από ονόματα ή από τη δημιουργία θέσεων και τίτλων, με επιπρόσθετο στόχο να μεταφέρει όποια κριτική εκτός της κυβέρνησης».
Και κατέληξε ότι «χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σχέδιο της πολιτείας, με τη συμμετοχή των κατοίκων, για την αποκατάσταση των περιοχών και, φυσικά, δημόσια χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας, όχι ‘φιλανθρωπία’».
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)