Η προέλαση των Ταλιμπάν βάζει φρένο στις απελάσεις Αφγανών από Ελλάδα και ΕΕ
Η Κομισιόν – αν και για την ώρα ανεπισήμως – αναγνωρίζει ότι οι εξελίξεις καθιστούν αδύνατη την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας. Τι ζητούν με την επιστολή τους 6 κράτη-μέλη (και η Ελλάδα), γιατί άλλαξαν στάση Ολλανδία-Γερμανία.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
«Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα συνεχίσουμε τις αναγκαστικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού για την ώρα». Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας έτσι στην επιστολή έξι κρατών-μελών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ζήτησαν από την Κομισιόν η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως το αίτημα των «6» δεν έχει απορριφθεί, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, το μήνυμα που έστειλε ο παραπάνω αξιωματούχος είναι σαφές. Όσο για την αιτία, δεν είναι άλλη από το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο Αφγανιστάν, προκαλώντας νέο κύμα προσφύγων, που πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο τους τελευταίους μήνες.
Αίτημα της Καμπούλ για «πάγωμα»
Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, προελαύνουν και καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις πρωτεύουσες των περιφερειών, ελέγχοντας ήδη 9 από αυτές – στις 8, μάλιστα, έχουν εισέλθει μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας). Σύμφωνα δε με τις υπηρεσίες της ΕΕ, έχει περάσει στα χέρια τους το 65% του εδάφους του Αφγανιστάν, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθούν και στα πρόθυρα της Καμπούλ.
Αυτός είναι και ο λόγος που η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από την ΕΕ να αναστείλει προσωρινά – αρχικά για τρεις μήνες – τις βίαιες απελάσεις όσων έχει απορριφθεί το αίτημα για χορήγηση ασύλου. Επικαλέστηκε δε το γεγονός ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη πίεση στις διοικητικές αρχές της χώρας για να καταφέρουν να οργανώσουν με κατάλληλο τρόπο τη συγκεκριμένη διαδικασία».
Από την πλευρά τους, οι «6» που υπογράφουν την επιστολή – εκτός της Ελλάδας, οι Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Δανία – επικαλούνται τον κίνδυνο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν να προκαλέσουν ένα νέο προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη.
Φόβοι για νέο προσφυγικό κύμα
«Η διακοπή των επιστροφών θα στείλει λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να λειτουργήσει ως κίνητρο για ακόμη περισσότερους πολίτες του Αφγανιστάν για να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με προορισμό την ΕΕ», αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα και συνεχίζουν: «Για τον λόγο αυτό σας καλούμε, εσάς και τις υπηρεσίες σας, να εντείνετε τις συνομιλίες σας με την Αφγανική κυβέρνηση αναφορικά με πώς μπορούν και θα συνεχιστούν οι επιστροφές τους επόμενους μήνες».
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως το Αφγανιστάν κάθε άλλο παρά «ασφαλής χώρα» μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή. Κάτι που σημαίνει ότι, εκτός των απελάσεων, τίθεται αντικειμενικά εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επανεξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από την ΕΕ, κάτι που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Αυτός, πιθανότατα, είναι και ο λόγος που έκανε την Ολλανδία να αναιρέσει την αρχική της στάση και να ανακοινώσει πως “παγώνει” μονομερώς κάθε απέλαση προς το Αφγανιστάν για τους επόμενους έξι μήνες. Το ίδιο έπραξε, μάλιστα, και η Γερμανία, λίγες ώρες αργότερα, ενώ το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι υπογράφοντες την επιστολή.
Πηγή: Ο.Τ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις