Καμπανάκι για τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα – Μέχρι την Αράχωβα ο καπνός από την Εύβοια
Στον υψηλό αριθμό σωματιδίων από τα πύρινα μέτωτα, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα αρκετών περιοχών της χώρας και τους κινδύνους που εγκυμονούν αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
- Κόκκινος συναγερμός στη Βαρκελώνη για τις πλημμύρες - Εκλεισε το αεροδρόμιο, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Rich List 2024: Χάρι Στάιλς & Ντούα Λίπα οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες κάτω των 30
- Τι θα έλεγε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ εάν παρατηρούσε τον Τραμπ
Στον υψηλό αριθμό σωματιδίων από τα πύρινα μέτωτα, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα αρκετών περιοχών της χώρας και τους κινδύνους που εγκυμονούν αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο καπνός από την Εύβοια προκάλεσε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως η Αράχωβα.
«Το νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα. Χθες υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και στα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφθανε μέχρι την Κόρινθο. Το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής οι ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους άλλα και με επιλογή δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ένταση δραστηριότητας τους.
«Χρειάζεται μάσκα N99 ή FFP3 πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου» συμπλήρωσε.
Ειδική εφαρμογή του ΑΠΘ για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε και για την εφαρμογή του ΑΠΘ «RQuality», η οποία είναι καρπός έρευνας του ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS που συντονίζει το ΑΠΘ σε συνεργασία με εταίρους στο εξωτερικό και ελληνικές εταιρείες πληροφορικής.
«Η εφαρμογή μπορεί να δώσει με πολύ καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή όπως το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές» ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις