Κοροναϊός – Η πανδημία γεμίζει μπαταρίες – «Πυρετός» εισαγωγών και διασωληνωμένων
Η κόπωση, η χαλάρωση, η απροθυμία πολλών να πάνε να εμβολιαστούν μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις τους μετά το τέλος της άδειας, έστειλαν διακοπές το τείχος ανοσίας που αποδείχτηκε εύκολος αντίπαλος για τη μετάλλαξη Δέλτα.
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Την ώρα που οι καπνοί από τις ολέθριες πυρκαγιές αρχίζουν να διαλύονται, αποκαλύπτοντας το μέγεθος μίας πρωτοφανούς καταστροφής, τα σύννεφα της πανδημίας αρχίζουν να σχηματίζονται ξανά πάνω από τη χώρα.
Η κόπωση, η χαλάρωση, η απροθυμία πολλών να πάνε να εμβολιαστούν μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις τους μετά το τέλος της άδειας, έστειλαν διακοπές το τείχος ανοσίας που αποδείχτηκε εύκολος αντίπαλος για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Πλέον η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πιστή στις διαθέσεις της που είχε από καιρό αφήσει να διαφανούν, έφτασε να κυριαρχεί μέχρι και στο 90% των ανιχνευόμενων κρουσμάτων.
Με σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κατοίκους αυτής της χώρας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η συνεκτικότητα του τείχους ανοσίας τίθεται υπό αίρεση καθώς όχι μόνο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κινείται σαν εκκρεμές, γύρω από τις περίπου 3.000 κρούσματα, αλλά τροφοδοτεί με περιοδικές όσο και ανησυχητικές εξάρσεις τον αριθμό των νεκρών που την Πέμπτη έφτασαν στους 20.
Δύσκολο φθινόπωρο
Εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο που προιωνίζεται ένα δύσκολο φθινόπωρο είναι η σταθερά ανοδική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό, που την Πέμπτη έφτασαν τους 240.
Ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέλαβε τα ηνία της ενημέρωσης την Πέμπτη, έκανε ευθεία σύνδεση της δραματικής αυτής αύξησης με τις πρώτες ενδείξεις πίεσης του Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.
Οι δυνατοί κρίκοι
Οι κρίκοι στην αλυσίδα της μολυσματικής εξάπλωσης της πανδημίας έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και πολύ καιρό, καθώς από τα πρώτα στάδια εμφάνισης της Δέλτα στη χώρα μας, το ρόλο του ξενιστή ανέλαβαν οι άνθρωποι μικρότερων ηλικιών, κάτω από 30 που συνακόλουθα μετέφεραν τον ιό στα σπίτια τους όπου πάντα τύχαινε να υπάρχει κάποιος ανεμβολίαστος.
Ετσι, καθώς σήμερα πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς τείχος ανοσίας και με τον αριθμό των κρουσμάτων να δρέπει δάφνες σε τουριστικούς προορισμούς, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται, ο δείκτης θετικότητας φθάνει το 3,3% με ανησυχητικές αυξομειώσεις.
Νέα και παλιά
Νέα lockdown επιβάλλονται σε περιοχές όπου η κατάσταση επιδεινώνεται, όπως στο Ηράκλειο, ενώ τα ήδη υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται σε άλλες περιοχές όπου η παραμικρή πρόοδος δεν σημειώνεται, όπως συνέβη στα Χανιά και τη Ζάκυνθο.
Στο Ηράκλειο καταγράφτηκαν 278 κρούσματα, στη Ρόδο 118, στα Χανιά 158, στη Χαλκιδική 43, στη Νάξο 42, στη Μεσσηνία 74, στην Καβάλα 70, στην Εύβοια 88. Οσο οι μέρες θα περνούν και οι εκδρομείς θα επιστρέφουν σπίτια τους, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν η εξάπλωση της πανδημίας να γίνεται με ταχύτερο ρυθμό προσβάλλοντας ολοένα και περισσότερους ανεμβολίαστους.
Η λεπτομέρεια
Υπάρχει όμως και μία σημαντική λεπτομέρεια, που μπορεί να κρίνει τη μάχη απέναντι στο τέταρτο για κάποιους πανδημικό κύμα, και όχι προς όφελος του πληθυσμού. Είναι ένα κενό στο χρόνο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιός, όπως έχει δείξει άριστα ότι ξέρει να κάνει, και να αχρηστεύσει όλη την επάρκεια εμβολίων που υπάρχει συγκεντρωμένη στη χώρα για την θωράκιση της κοινωνίας.
Κάθε φορά που ο ιός προσβάλλει έναν ανοχύρωτο οργανισμό, κινεί τη διαδικασία παραγωγής εξελιγμένων αντιτύπων του, νέων μεταλλάξεων πιο ισχυρών, πιο μολυσματικών. Η εγγενής αυτή ικανότητά του φάνηκε πως δέχτηκε ένα πρώτο πλήγμα όταν ο κόσμος άρχισε να εμβολιάζεται. Ο ιός αντιμετώπισε αντισώματα που αδρανοποίησαν τα κέντρα ελέγχου του εξελικτικού μηχανισμού.
Παρέμεινε ενεργός με θαυμαστό εύρος προσβολής, όχι όμως τόσο επικίνδυνος για εκείνους που εμβολιάστηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι σταμάτησαν να αποτελούν φυτώριο εκκόλαψης μεταλλάξεων, καθώς μέσα τους ο ιός ασφυκτιά.
Το πρώτο κουδούνι
Για τους επιστήμονες, όσο ο ιός προσβάλλει ανεμβολίαστους τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μας παρουσιάσει μία νέα μετάλλαξη η οποία θα υπερνικά τη δράση των υπαρχόντων εμβολίων.
Η μετάλλαξη Δέλτα είχε επικρατήσει πριν λίγα 24ωρα στο 79,1% των κρουσμάτων και τώρα έφτασε στο 90%. Γι΄αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών επαναφέρει το θέμα του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12 χρονών και πάνω. Υπάρχει φόβος για τα σχολεία, μία κατάσταση πολύ ρευστή, διόλου εύτακτη, και η προγνωστική εκτίμηση αβέβαιη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις