Στολές νέας γενιάς από τη SpaceX για τη NASA
Οι νέες στολές έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τους αστροναύτες σε περίπτωση φωτιάς στο διαστημόπλοιο ή σε περίπτωση που η καμπίνα αποσυμπιεστεί
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Στην κατασκευή στολών νέας γενιάς για τη NASA προέβη η SpaceX του Ίλον Μασκ, μετά από έκθεση της Τρίτης, που ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει καθυστερήσει και θα κοστίσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.
NASA’s Inspector General says delays in spacesuit development are another factor making a 2024 astronaut Moon landing impossible.
With $420M spent and another $625M expected, suits won’t be «ready for flight until April 2025 at the earliest.»
Report: https://t.co/KgBHrddkNr pic.twitter.com/ZVPu1fcPPH
— Michael Sheetz (@thesheetztweetz) August 10, 2021
Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία του Μασκ έχει δημιουργήσει στολές για τους αστροναύτες που πηγαίνουν στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX. Οι εν λόγω στολές έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τους αστροναύτες σε περίπτωση φωτιάς στο διαστημόπλοιο ή σε περίπτωση που η καμπίνα αποσυμπιεστεί, με την κατασκευή των στολών να μετατρέπεται σε ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της ανάγκης οι αστροναύτες να επιβιώσουν, εκτός διαστημόπλοιου, στο δύσκολο περιβάλλον του διαστήματος.
Η πρόταση αυτή του Μασκ ήρθε ως απάντηση στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή της NASA, σχετικά με τις εργασίες που γίνονται για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς Εξωτερικών Μονάδων Κινητικότητας, οι οποίες ανεπίσημα ονομάζονται «διαστημικές στολές».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορούν στολές που σχεδιάστηκαν 45 χρόνια πριν, για το πρόγραμμα Space Shuttle, οι οποίες έχουν μερικώς επανασχεδιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να είναι αποτελεσματικές.
Από το 2007, η διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε τρία διαφορετικά προγράμματα και ξόδεψε 420,1 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία στολών. Επιπροσθέτως, η έκθεση αναφέρει ότι η NASA σκοπεύει να επενδύσει ακόμη 625,2 εκατ. δολάρια στην κατασκευή των στολών και στις δοκιμές για να είναι πιο αποτελεσματικές.
Πέρα από τα υπερβολικά κόστη, ο γενικός επιθεωρητής ανέφερε ότι τυχόν καθυστερήσεις οφείλονται σε ανεπαρκή χρηματοδότηση, στο πρόβλημα του κοροναϊού και σε άλλα τεχνικά ζητήματα, που έχουν μειώσει τις πιθανότητες οι στολές να είναι άμεσα διαθέσιμες, με τις τελευταίες να μην είναι έτοιμες πριν τον Απρίλιο του 2025, παρόλο που η NASΑ είχε δηλώσει ότι οι στολές θα ήταν έτοιμες τον Μάρτιο του 2023.
Η NASA έχει ανάγκη από νέες στολές για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο είχε ανακοινωθεί από τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμ και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Το πρόγραμμα Artemis θα κάνει πολλές αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να πραγματοποιηθεί προσγείωση στο φεγγάρι μέχρι το 2024, με τον στόχο αυτό να απειλείται από σημαντικά ζητήματα που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή.
Οι εν λόγω στολές αποτελούνται από διαφορετικά μέρη, στην προμήθεια των οποίων συνέβαλαν 27 διαφορετικές εταιρείες.
NASA’s Inspector General says delays in spacesuit development are another factor making a 2024 astronaut Moon landing impossible.
With $420M spent and another $625M expected, suits won’t be «ready for flight until April 2025 at the earliest.»
Report: https://t.co/KgBHrddkNr pic.twitter.com/ZVPu1fcPPH
— Michael Sheetz (@thesheetztweetz) August 10, 2021
Εκπρόσωποι της Space X δεν προέβησαν σε περεταίρω σχολιασμούς σχετικά με το εάν η εταιρεία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει τις στολές. Παρόλο που δεν έχει αποκαλύψει δημόσια τα σχεδιά της για τη δημιουργία των στολών αυτών, είναι μία από τις 50 εταιρείες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα της NASA να αγοράζει στολές και να παρέχει υπηρεσίες «διαστημικού περίπατου».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις