Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας κράτησε όρθιους
Ο δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας μίλησε στο in.gr
Ο δήμαρχος Λειβαδιάς Ιωάννης Ταγκαλέγκας παραδέχεται πως η χώρα μας πλήττεται βάναυσα από από τις δασικές πυρκαγιές και απαιτείται άμεσα να ολοκληρωθεί ο κεντρικός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα όμως με τα κλιματικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές εκτυλίσσεται και η μάχη της ανθρωπότητας έναντι της πανδημίας που πλήττει την τοπική επιχειρηματικότητα.
«Τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχόμενα lockdown, πέραν των ψυχικών επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, οδήγησαν στην ανεργία και στην μείωση του εισοδήματος μισθωτών και επιχειρηματιών. Σίγουρα λοιπόν στους επιχειρηματίες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ασκήθηκε πίεση και συνεχίζει να ασκείται κατά την περίοδο της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ως γιατρός ο κ. Ταγκαλέγκας έχει άποψη για τις δομές υγείας ειδικά στην ελληνική Περιφέρεια. Η Λειβαδιά μπορεί να διαθέτει ένα νοσοκομείο που πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές με έμπειρους γιατρούς και καλά καταρτισμένο υγειονομικό προσωπικό, όμως ισχύει το ίδιο και αλλού; «Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, γνωρίζουμε ότι οι περιφερειακές δομές υγείας αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού και η ενίσχυση τους κρίνεται επιτακτική», μας δηλώνει.
Αποδεικνύεται πως οι δήμοι της χώρας δεν είναι καλά οχυρωμένοι έναντι των πυρκαγιών αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών. Μάλιστα και κάποιοι συμπολίτες που πετάνε κλαδιά, απορρίμματα και κάθε λογής αντικείμενο ανεξέλεγκτα δεν φαίνεται να έχουν επίγνωση της ευθύνης που τους αναλογεί. α) Η Λειβαδιά έχει τα βασικά μέσα αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς έστω και σε επίπεδο σχεδίων εκκένωσης και εκπαίδευσης των δημοτών; β) Για ποιους λόγους τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας δεν επαρκούν με συνέπεια να χάνονται ζωές και να καταστρέφεται το περιβάλλον;
Κάθε χρόνο δίνουμε μάχη για την αποψίλωση των δημοτικών χώρων και αν και δυσκολευόμαστε, τελικώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ιδιωτικούς χώρους, των οποίων οι ιδιοκτήτες δε συνεργάζονται.
Ο Δήμος Λεβαδέων πάντα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και μετά από συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκτέλεσε και φέτος τις εργασίες που του υποδείχτηκαν, όπως και η έγκαιρη εκπόνηση ενός σχεδίου εκκένωσης. Και είναι πάντα παρόν με όσα μέσα διαθέτει να βοηθήσει σε έκτακτες συνθήκες.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήττεται βάναυσα από τις δασικές πυρκαγιές κι η κλιματική κρίση έχει επιτείνει τις δοκιμασίες. Τις τελευταίες μέρες ζούμε μια πύρινη κόλαση με σκηνές αποκάλυψης. Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα, που πια είναι ήδη εδώ, ο κεντρικός σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας οφείλει να ολοκληρώσει την ριζική ανασύσταση του με γρήγορους ρυθμούς. Αυτή είναι η πρόκληση.
Η πανδημία έπληξε την τοπική επιχειρηματικότητα και σε ποιο βαθμό;
Αναμφίβολα η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, είναι από τις πιο σοβαρές και επίπονες των τελευταίων χρόνων, καθώς επηρεάζει την παγκόσμια, την εθνική και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.
Τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχόμενα lockdown, πέραν των ψυχικών επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, οδήγησαν στην ανεργία και στην μείωση του εισοδήματος μισθωτών και επιχειρηματιών.
Σίγουρα λοιπόν στους επιχειρηματίες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ασκήθηκε πίεση και συνεχίζει να ασκείται κατά την περίοδο της πανδημίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τους οικονομικούς κραδασμούς που επέφερε ο ιός covid-19 με μέτρα στήριξης των πληττόμενων ομάδων.
Εμείς, ως Δήμος Λεβαδέων όσα μέσα ελάφρυνσης είχαμε στη διάθεσή μας, τα προσφέραμε στους συνδημότες μας. Παγώσαμε τα δημοτικά τέλη στους τοπικούς επιχειρηματίες που βρίσκονταν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, διαθέσαμε περαιτέρω κοινόχρηστους χώρους και προχωρήσαμε σε έκπτωση της τάξης του 97% στη χρέωση των κοινοχρήστων χώρων των καταστημάτων εστίασης, προσπαθώντας να τους στηρίξουμε σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Η Λειβαδιά μπορεί να αποτελέσει κέντρο επιχειρηματικότητας για την Βοιωτία; Σας στηρίζει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να αποτελέσετε πόλο έλξης για επενδύσεις ώστε να αναστραφεί η φυγή των νέων από την περιοχή;
Η πόλη της Λιβαδειάς αποτελεί κέντρο επιχειρηματικότητας για την Βοιωτία, αλλά και για τα χωριά και τις πόλεις όμορων νομών. Σίγουρα όμως οι νέες συνθήκες της εποχής που ζούμε, όπως και οι οικονομικές δυσκολίες της τελευταίας δεκαετίας μας δείχνουν τον δρόμο της διεύρυνσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της πόλης, μέσω της πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις και κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων σε περιοχές τοπόσημα της πόλης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη εκτελείται η ανάπτυξη του σχεδίου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους της πόλης, ώστε να εκκινήσουν επιχειρηματικές προσπάθειες σε δρόμους πλησίον της περιοχής της Κρύας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επίσης, είναι αρωγός και σύμμαχος στις δικές μας κινήσεις, αλλά και η ίδια στηρίζει σθεναρά τις επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Οικονομική κρίση και πανδημία. Αυξήθηκαν οι δημότες σας που στράφηκαν στις κοινωνικές δομές για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης; Οικονομικά ανταπεξέρχεστε των αυξημένων απαιτήσεων;
Είναι απολύτως λογικό εντός μιας πανδημικής κατάστασης με συνεχή lockdown και επίπονες οικονομικές συνέπειες, που διαδέχθηκαν μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης, οι πολίτες να χρειάζονται την στήριξη του Δήμου μας.
Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας κράτησε όρθιους και δυνατούς στις δύσκολες στιγμές. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λεβαδέων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εκπλήρωσης των αυξημένων απαιτήσεων της κοινωνίας.
Το πρόγραμμα μας, έχοντας δημιουργηθεί με προσοχή και διορατικότητα, είχε προβλέψει την ενδεχόμενη ανάγκη αύξηση των αναγκών αλληλεγγύης. Ο τελευταίος μας προϋπολογισμός κινήθηκε σε μονοπάτια συγκράτησης για τα δύσκολα που ήταν εμπρός μας.
Πιστεύω ότι τα καταφέραμε και διανέμουμε με ορθολογισμό και κοινωνικά κριτήρια, στο μέτρο που μας αναλογεί, τις χρηματοδοτήσεις και τα μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων.
Σε τι ποσοστό πληθυσμού βρήκε ανταπόκριση το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ως γιατρός τι θα συνιστούσατε στους δημότες σας;
Η ανταπόκριση των πολιτών της Βοιωτίας, αλλά και του Δήμου μας, στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα κινείται στα επίπεδα του πανελλαδικού μέσου όρου. Δυστυχώς, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνουν το ζητούμενο ποσοστό ανοσίας.
Η συντριπτική μείωση των διασωληνώσεων και των απωλειών σε πανελλαδικό επίπεδο μας αποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο σωτήριο όπλο μας. Και γι’ αυτό πρέπει να εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια. Όπως και να συνεχίσουμε να φοράμε την μάσκα μας σε εξωτερικούς χώρους συγχρωτισμού και στους εσωτερικούς χώρους, αλλά φυσικά και να συμμετέχουμε απρόσκοπτα στις διενέργειες γρήγορων τεστ ανίχνευσης του covid-19.
Θεωρείτε πως υπάρχει περίπτωση νέας καραντίνας στο εγγύς μέλλον;
Είμαι επίκτητα αισιόδοξος και θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρξει τέτοιος κίνδυνος, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας δίνουν την δυνατότητα να πετύχουμε τα ποσοστά ανοσίας, που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε περίπτωση νέου επιζήμιου lockdown.
Υπάρχει επάρκεια εμβολίων, και αν τηρηθεί το βασικό υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιέγραψα παραπάνω, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να μεταβούμε αλώβητοι στην ανοσία των κοινωνιών μας.
Οι δομές υγείας ανταπεξήλθαν των αυξημένων απαιτήσεων της πανδημίας; Χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση συνολικά οι περιφερειακές δομές υγείας ανά την Ελλάδα κατά την άποψη σας δήμαρχε δεδομένου και της επικοινωνίας που έχετε με συναδέλφους σας;
Στις δομές όπου επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, η οικονομική τους ενίσχυση δεν θα είναι ποτέ αρκετή, πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε εντός μιας πανδημικής κρίσης. Όμως πιστεύω ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί εξαιρετικά το δημόσιο σύστημα υγείας κατά την διάρκεια των εξάρσεων της πανδημίας.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, γνωρίζουμε ότι οι περιφερειακές δομές υγείας αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού και η ενίσχυση τους κρίνεται επιτακτική. Αυτό το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα λύσης των προβλημάτων των περιφερειακών μας δομών υγείας.
Ως πρόεδρος του δικτύου δήμων με ποτάμια, θεωρείται πως η περαιτέρω ανάδειξη τους, θα ενισχύσει και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών;
Είμαστε τυχεροί. Και δηλώνω ότι είμαστε τυχεροί, διότι, όσοι Δήμοι μετέχουμε στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, διαθέτουμε μια πηγή φυσικού κάλλους. Το νερό είναι μια ζωογόνος δύναμη και μόνον έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Στόχος του Δικτύου είναι η περιβαλλοντική προστασία, η ανάδειξη, η βιώσιμη διαχείριση και η αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών και των υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως και η ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών.
Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήσαμε στη Σίνδο το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο έχω την χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να προεδρεύω και συλλογικά προβήκαμε σε μια σειρά δράσεων για την ανάδειξη των περιοχών αυτών.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, ως πρωταρχικός στόχος τέθηκε η ουσιαστική διασύνδεση του Δικτύου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και η συμμετοχή του Δικτύου σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα κοινού ενδιαφέροντος. Σ’ αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση κινηθήκαμε στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου μεταφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των αρμοδιοτήτων, που θα την καθιστούν κύριο διαχειριστή των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις