Μέσα στον μήνα τα πρώτα χρήματα στους πυρόπληκτους
Οι πληττόμενοι θα υποβάλλουν μόνο μία υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί και εντός 2-3 ημερών {LF}θα γίνεται η πληρωμή της προκαταβολής
Εντός του Αυγούστου θα καταβληθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγείσες» και τονΘόδωρο Σκυλακάκη να διαβεβαιώνει ότι οι πληγέντες θα εισπράξουν τα πρώτα χρήματα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο το αργότερο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου, μετά την έκδοση της ΚΥΑ που θα καθορίζει τους πληγέντες δήμους, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ειδική πλατφόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι πληττόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Τaxisnet για να υποβάλουν μόνο μία υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί. Κατά το στάδιο υποβολής της αρχικής δήλωσης δεν θα υπάρχει έλεγχος για το αν ο αιτών έχει πληγεί ή όχι. Η διαδικασία υπολογισμού της προκαταβολής θα γίνεται με λίγα κλικ. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και θα δηλώσει τη ζημιά που έχει υποστεί.
Πρώτη φάση
Μετά την υποβολή της δήλωσης και εντός 2-3 ημερών θα γίνεται η πληρωμή της προκαταβολής στους πυρόπληκτους. Τα χρήματα μπορεί να φτάσουν έως και τα 20.000 ευρώ για όσους έχουν υποστεί ζημιά σε κατοικίες ή στα 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές σε κτίσμα και σε εξοπλισμό. Ειδικότερα:
Για κατοικίες, ηπροκαταβολή θα είναι 14.000 ευρώ αν η καταστροφή είναι ολική, 12.000 ευρώ αν η κατοικία είναι μη κατοικήσιμη και 5.000 ευρώ αν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμη.
Για την οικοσκευή, θα δοθούν 6.000 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής, 4.000 ευρώ αν η κατοικία κρίνεται μη κατοικήσιμη, και 2.000 ευρώ αν το ακίνητο είναι κατοικήσιμο. Την αποζημίωση της οικοσκευής θα την πάρει ο ιδιοκτήτης αν το ακίνητο ιδιοχρησιμοποιείται ή αν διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση και ο ενοικιαστής σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης. Συνολικά για τις κατοικίες η πρώτη αρωγή ανέρχεται σε 5.000-20.000 ευρώ (στεγαστική αρωγή και αποζημίωση για οικοσκευή).
Για τα κτίσματα που δεν είναι κατοικίες (επιχειρηματικά ακίνητα), η προκαταβολή θα ανέρχεται στα 14.000 ευρώ για ολικές καταστροφές, 8.000 ευρώ αν το ακίνητο κρίνεται μη κατοικήσιμο και 3.000 ευρώ αν κρίνεται κατοικήσιμο.
Για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές και στον εξοπλισμό,προβλέπεται πρόσθετη προκαταβολή 8.000 ευρώ για ολική καταστροφή, 4.000 ευρώ για σοβαρές ζημιές που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και 2.000 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αυτά τα ποσά θα τα πάρουν και οι αγρότες σε περίπτωση που μέσα στις καμένες εκτάσεις υπάρχουν χοιροτροφικές, κτηνοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες. Η επιχείρηση που έχει ζημιές σε κτίσμα και εξοπλισμό θα λάβει προκαταβολή έως και 22.000 ευρώ.
Δεύτερη φάση
n Το υπουργείο Υποδομών αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι και κτίριο, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται σε έως 150.000 ευρώ και υπολογίζεται 1.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο έως 150 τ.μ. Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).
n Η καταβολή του υπόλοιπου ποσού της στεγαστικής συνδρομής για τις κατοικίες θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και εξεταστεί ο φάκελος, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
Τρίτη φάση
n Ο έλεγχος στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα γίνεται από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Οι επιτροπές που θα συσταθούν θα εκδώσουν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την οποία επιχειρήσεις και αγρότες θα λάβουν το 20% της αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό της κρατικής αρωγής θα καταβληθεί με τον τελικό έλεγχο του φακέλου.
Παγώνουν οι πλειστηριασμοί
Παγώνουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 οι πλειστηριασμοί και η καταβολή δόσεων δανείων για δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις στις καμένες περιοχές. Παράλληλα, οι τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης χρεών μόνιμου χαρακτήρα για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με βάση τη νέα εισοδηματική τους κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στα μέτρα αυτά θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους και να υποβάλουν σχετικό αίτημα.
ΕΝΦΙΑ
Απαλλαγή για όσα σπίτια καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές
Απαλλαγή μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές δικαιούνται οι πυρόπληκτοι για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Αντιθέτως, πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων δικαιούνται για τη φετινή χρονιά οι κάτοικοι των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!
- Λακωνία: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- GP Λας Βέγκας: Μία επιχείρηση με κέρδη άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων