Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Τρία νομοσχέδια στο β’ εξάμηνο ξεκαθαρίζουν το επενδυτικό τοπίο
Τέλος του χρόνου η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Τον Οκτώβριο έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τα off shore αιολικά και τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για το δεύτερο κύμα αδειοδότησης «πράσινων» έργων ηλεκτροπαραγωγής
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus
Με τις σαφείς αναφορές του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και κατανάλωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, δόθηκε ένα ξεκάθαρο σινιάλο υπέρ των «πράσινων» επενδύσεων.
«Οι ανεμογεννήτριες είναι σύμμαχοι μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ, οι απαντήσεις που έδωσε στήριξαν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα των επενδύσεων για την καθαρή ενέργεια. «Ταυτόχρονα», όπως συνεχίζουν, «οι αναφορές του πρωθυπουργού στην πρόβλεψη του Συντάγματος για τις επενδύσεις ΑΠΕ και άλλων έργων δημοσίου συμφέροντος σε δασικές εκτάσεις καταρρίπτουν τις θεωρίες συνομωσίας αναφορικά με τα αίτια της πρόκλησης των πυρκαγιών».
Το χωροταξικό των ΑΠΕ
Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογούν τρεις θεσμικές παρεμβάσεις για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και για να ξεδιαλύνουν τους επενδυτικούς όρους. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για το χωροταξικό πλαίσιο που θα διέπει και θα καθορίζει τους όρους και τις ζώνες ανάπτυξης συστημάτων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ καθώς το ισχύον έχει θεσπιστεί από το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να έχει το νέο κείμενο έτοιμο περί τα τέλη του έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ίσως χρειαστεί να πιάσει και το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Ένα από τα ζητήματα που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης είναι και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των επενδύσεων αυτών από ψηλά βουνά και μικρότερα νησιά για λόγους περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως σημεία κλειδιά για τον καθορισμό των ζωνών είναι αφενός η ανάγκη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων για ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν ώριμα επενδυτικά σχέδια στα χέρια τους, αλλά και με τα κριτήρια που θα θεσπιστούν ως προς το ποια βουνά θα αποκλειστούν. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά νησιά. Αν για παράδειγμα σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και οι βραχονησίδες με δεδομένο το ό,τι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο επενδυτικής έλξης λόγω του ισχυρού αιολικού δυναμικού στις θάλασσες.
Τα πλωτά αιολικά πάρκα
Μία ακόμη επίσης αγοράς που μπορεί να ανοίξει και στην οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός είναι και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό και οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές αναμένουν το νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν και να τοποθετούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκά ότι τον Οκτώβριο θα έχει στα χέρια του σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει τους όρους των διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων προκειμένου να αναπτυχθούν κυρίως πλωτά αιολικά πάρκα.
Η απλούστευση της αδειοδότησης
Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να έχει ολοκληρώσει και το νομοσχέδιο με την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης. Οι διατάξεις του αφορούν την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων ΑΠΕ αναμένεται να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις αλλά και να ξεσκαρτάρουν το καλάθι των βεβαιώσεων παραγωγών που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ και ανέρχονται στο μεγάλο μέγεθος των 120 GW.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις