Κοροναϊός – Η «νόσος των νέων» απειλεί το ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές – «Καμπανάκι» για τον Σεπτέμβρη
Η κινητικότητα που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα απειλούν με εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ και αύξηση της διασποράς στην κοινότητα
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Ο κοροναϊός είναι διαρκώς παρών και η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας.
Η κινητικότητα του καλοκαιριού που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν κατά πολύ από τον αρχικό στόχο ανησυχούν τους ειδικούς που διακρίνουν εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ και μιλούν μέχρι και για ρεκόρ κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.
Ο κοροναϊός συνεχίζει να είναι η «νόσος των νέων» σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, που προειδοποίησε ότι η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να σημάνει μεγαλύτερη διασπορά, και σύστησε ιχνηλάτιση και ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στον διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα.
Σταθερά υψηλά οι σκληροί δείκτες
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες μέρες δείχνει αύξηση στα κρούσματα αλλά και άνοδο των σκληρών δεικτών. Σήμερα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 3.605 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε του 240.
Την ίδια στιγμή ακόμα 20 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.158 θάνατοι.
Η απόλυτη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα που φτάνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο να επικρατεί σχεδόν στο 90%, πιέζει το σύστημα υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήδη το 90% και πλέον των κρουσμάτων που έχουν διερευνηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, αφήνοντας μόλις ένα ποσοστό περίπου 6% στην βρετανική μετάλλαξη (παραλλαγή Άλφα).
Τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν κρούσματα μόνο από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού (100%). Ήδη χθες ανακοινώθηκε μίνι lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα για Ζάκυνθο και Χανιά.
Γώγος: Διαγνωστικοί έλεγχοι και εμβολιασμός
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση σε αυτήν την εξέλιξη και «χτύπησε καμπανάκι» για προσοχή σε όσους φεύγουν και όσους γυρνούν από διακοπές, και ιδίως για τους νέους.
Όπως ανέφερε, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.
Υπογράμμισε ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κυρίως να ελέγχονται με test, τόσο πηγαίνοντας σε διακοπές, όσο και επιστρέφοντας.
Ο αδύναμος κρίκος του ΕΣΥ
Αυτό που κρίνει κάθε φορά το πως ελέγχεται η πανδημία είναι οι αντοχές του ΕΣΥ. Ο αριθμός νοσηλευομένων και διασωληνωμένων έχει κρίνει μέχρι στιγμής την επιβολή ή μη περιοριστικών μέτρων. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις, που μέχρι στιγμής παραμένει διαχειρήσιμη.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Γώγος, σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.
Η κατάσταση στην Κρήτη είναι σαφώς χειρότερη εδώ και μέρες με το σύστημα υγείας εκεί να δέχεται πραγματική πίεση.
Για να αποφευχθεί το «κρασάρισμα» του συστήματος υγείας ειδικοί και πολιτεία προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η κάμψη που παρατηρείται ίσως και εξαιτίας των αδειών χρειάζεται να ανατραπεί, καθώς όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος: εάν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο.
«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 4.500 έως 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε, ενώ έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.
Όπως δήλωσε, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε μία κακή κατάσταση και το 51% των πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. «Πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον το 65% για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ενδεικτικά είναι όσα λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που θεωρεί αναμενόμενη την «εκτίναξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά -κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.
«Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.
Μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε ότι οι εμβολιασμοί καταγράφουν κάμψη και απηύθυνε έκκληση να ενταθούν. Η ίδια θεωρεί «άπιαστο όνειρο» τη δημιουργία τείχους ανοσίας της τάξης του 80% έως το τέλος καλοκαιριού.
Οι ειδικοί σημειώνουν την ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί, λένε. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί και το τρίτο είναι τα μέτρα προστασίας και δη η χρήση της μάσκας.
Μητσοτάκης: Μέτρα για τους κλειστούς χώρους
Στο ζήτημα του κοροναϊού και του εμβολιασμού αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως ανέφερε η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, και σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζει νέες ρυθμίσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με υποχρέωση rapid test που δεν θα καλύπτεται οικονομικά από το κράτος ή τον εργοδότη.
Ακόμα απέκλεισε για άλλη μία φορά για το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων από τον Σεπτέμβρη, και αναφέρθηκε σε μέτρα που θα ισχύσουν για τους κλειστούς χώρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.
Οι επόμενες ημέρες που είναι και το πικ της τουριστικής περιόδου είναι κρίσιμες και πολλά θα κριθούν όταν αρχίσουν να επιστρέφουν οι αδειούχοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και πόσο ο ιός θα διασπαρεί ανεξέλεγκτα.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Η θωράκιση του συστήματος υγείας και η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού είναι τα δύο στοιχήματα της πολιτείας για να αποφύγουμε έναν «κόκκινο» Σεπτέμβρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις