Φάμελλος για συναίνεση – Ο Μητσοτάκης έκανε ότι δεν άκουσε τις προτάσεις Τσίπρα
Στον πρωθυπουργό επιτέθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έλαβε ο ίδιος, ούτε κατένειμε ευθύνες όπου αναλογούν, αλλά μας μετέφερε στην ουσία ότι όλα πήγαν τέλεια στη διαχείριση των πυρκαγιών, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται εκτός κοινωνίας και εκτός πραγματικότητας»
- Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος - Είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα μπορούσε παρά να καταθέσει προτάσεις για να υπερβεί η χώρα αυτήν την τόσο δύσκολη στιγμή, που οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο στρέμματα, στην κατεύθυνση της συνεργασίας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».
Όπως είπε, όμως, «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με υπεροπτικό ύφος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έκανε ότι δεν άκουσε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, δεν έλαβε ο ίδιος, ούτε κατένειμε ευθύνες όπου αναλογούν, αλλά μας μετέφερε στην ουσία ότι όλα πήγαν τέλεια στη διαχείριση των πυρκαγιών, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται εκτός κοινωνίας και εκτός πραγματικότητας».
Σχολιάζοντας τις σημερινές αλλαγές στην κυβέρνηση, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι πρόκειται για εσωτερικές «τριγωνικές» αλλαγές του συστήματος επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, «με ξεκάθαρο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό στόχο» και συμπλήρωσε ότι οι ευθύνες για την καταστροφή «ανήκουν στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Περιβάλλοντος πάγωσε το πρόγραμμα δασοπροστασίας και το πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες και στους Νίκο Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, λέγοντας πως «ήταν αυτοί που, ακόμη και στις 3 Αυγούστου, την επόμενη ημέρα της έναρξης της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μας είπαν ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν τους βρήκαν απροετοίμαστους, τα σχέδια ήταν προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες λειτούργησαν υποδειγματικά, ενώ την επόμενη μέρα η αναζωπύρωση τους διέψευσε και φτάσαμε στο να κινδυνεύει η Βόρεια Αττική».
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης, η πολιτεία «να απουσιάζει» και από την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Ενώ χρειάζεται ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης για κάθε πληγείσα περιοχή, πολεοδομικό και αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό, για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, αλλά και για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να απασχοληθούν στα έργα αποκατάστασης, «ο κ. Μητσοτάκης», υποστήριξε, «δεν ανέλαβε την ευθύνη» για το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πορίσματος της ανεξάρτητης Επιτροπής Γκολντάμερ:
«Είχα προσωπικά τότε την ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ, όταν παραδόθηκε το πόρισμα και συζητήθηκε στη Βουλή, όπως και την ευθύνη υπογραφής δύο Υπουργικών Αποφάσεων. Μία για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και μία για το συντονισμό πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών στο πεδίο, με την κα Γεροβασίλη. Είχαμε συμφωνήσει διακομματικά ότι θα αποδεχθούμε το πόρισμα της Επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάγωσε και την πρόληψη και το συντονισμό», όπως είπε.
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τόνισε πως τα αίτια και τα αποτελέσματα της τεράστιας αυτής καταστροφής «οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διακοπή υφιστάμενων και δρομολογημένων πολιτικών πρόληψης και όχι σε έλλειψη πολιτικών».
Και εξήγησε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζόμενων στη δασοπροστασία που καθάριζαν τα δάση, έκαναν αντιπυρικές ζώνες, δασικές οδούς κτλ., το φθινόπωρο του 2019, πάγωσε τα 140 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών και τις 550 προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων για τη στελέχωσή τους, που ήταν εγκεκριμένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά σταμάτησαν», τόνισε.
Σχολίασε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης «ως δικαιολογία» και επεσήμανε ότι η κλιματική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αλλά το λόγο για τον οποίο πρέπει να τα αλλάξουμε όλα και να προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές.
Μετέφερε τέλος τη μεγάλη αγωνία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές, αφού συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην περιοδεία του στην πυρόπληκτη Ηλεία, καθώς και την ανησυχία τους για το εισόδημά τους, τις ελιές, τα λιβάδια, τα μελίσσια τους, που καταστράφηκαν.
Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε, τέλος, πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αδυνατίζει» διαρκώς την πολιτεία και το ρόλο του δημόσιου τομέα, κάτι που επηρεάζει τα αντανακλαστικά της πολιτείας, τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και κατά την αποκατάσταση.
Και ευχήθηκε, το πάθημα της τεράστιας αυτής καταστροφής, «να γίνει μάθημα για την κυβέρνηση, ειδικά καθότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις