ΔΝΤ – Αφήνει τις αναλύσεις και πιάνει τα βιβλία
Δείτε τις καλοκαιρινές βιβλιοπροτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λειτουργεί για την ενίσχυση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας, τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, την προώθηση υψηλών ποσοστών απασχόλησης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχιας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945, κυβερνάται και ελέγχεται από τις 186 κυβερνήσεις των κρατών-μελών, τα οποία προέρχονται σχεδόν από κάθε άκρη της γης». (από τη επίσημη σελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου)
Η επικαιρότητα που πηγάζει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφορά δανεισμό, ενισχύσεις, αναλύσεις, προειδοποιήσεις και εκθέσεις…
Πλέον όμως, φαίνεται επιδιώκει να μπει και σε άλλους τομείς….
Έτσι, σήμερα Σάββατο στην κεντρική ιστοσελίδα του ΔΝΤ φιγουράρουν προτάσεις για καλοκαιρινά αναγνώσματα
Αναλυτές του τμήματος Finance and Development του ΔΝΤ κάνουν τις δικές τους προτάσεις για βιβλία υπογραμμίζοντας.
«Ένα βιβλίο είναι απαραίτητο, καθώς πηγαίνετε για να επισκεφθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας ή να κάνετε άδεια το καλοκαίρι για να χαλαρώσετε. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να φέρει νέα σκέψη, και προοπτική από το παρελθόν. Και μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας παρακινήσει να δράσουμε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές προσθήκες στη θερινή λίστα ανάγνωσής σας, και πιθανώς κάποια τροφή για σκέψη, βασισμένη σε μια επιλογή πρόσφατων κριτικών βιβλίων από τους αναλυτές μας μας στο Finance & Development (F&D) ».
Rellion, Rascals, and Revenue: Tax Follies and Wisdom through the Ages από τους Michael Keen και Joel Slemrod
«Αυτό είναι ένα σπάνιο εύρημα που μπορεί και πρέπει να διαβάσει και να απολαύσει κανείς, όχι μόνο οι ειδικοί αλλά και όποιος είχε ποτέ απορίες σχετικά με τη φορολογία. Όπως δείχνουν ο Michael Keen (του ΔΝΤ) και ο Joel Slemrod (University of Michigan), «οι φόροι είμαστε εμείς» με την έννοια ότι παντού και πάντα, αλλάζουν και αναπτύσσονται με την εποχή », γράφει ο Richard Bird στην κριτική του.
Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men από την Caroline Criado Perez
“Ο Criado Perez τονίζει ότι η” αρσενική προσέγγιση σε όλες τις πτυχές της ζωής και ο μύθος της “ανδρικής οικουμενικότητας” δεν είναι κακόβουλες ή σκόπιμες, αλλά είναι προϊόν σκέψης που υπάρχει εδώ και χιλιετίες “, γράφει η Kalpana Kolchar. Ε
Angrynomics των Eric Longeman και Mark Blyth
«Παρά το τι μπορεί να υποδηλώνει ο τίτλος του, το Angrynomics δεν είναι μόνο θυμός και οικονομία. Στην πραγματικότητα, αποτελείται από τρία αλληλένδετα θέματα: μια ιστορία του καπιταλισμού τα τελευταία 150 χρόνια, μια ανάλυση της τρέχουσας δυσαρέσκειας (ο θυμός) και μια σειρά προτάσεων για το μέλλον », γράφει ο Antonio Spilimbergo.
Τέλος, η F&D έχει επίσης την παράδοση να παρουσιάζει άρθρα από συγγραφείς νέων βιβλίων που προκαλούν σκέψη. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το άρθρο ” Τι Χρωστάμε ο ένας στον άλλον” της Minouche Shafik.
Η Shafik υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα, γράφοντας ότι «η αξιοποίηση των ταλέντων όλων δεν είναι απλώς ζήτημα δικαιοσύνης, είναι επίσης καλό για την οικονομία ».
Γιατί δημιουργήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πώς λειτουργεί
Το ΔΝΤ, γνωστό επίσης και ως «Ταμείο», επινοήθηκε σε μια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, στο Bretton Woods του New Hampshire, στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1944. Οι 45 κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην τότε συνεδρίαση επιζητούσαν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, που θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη του φαύλου κύκλου ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομίσματος, που είχαν οδηγήσει στη “Μεγάλη Ύφεση” της δεκαετίας του 1930.
Οι αρμοδιότητες του ΔΝΤ: Ο κύριος σκοπός του ΔΝΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος – του συστήματος ισοτιμιών συναλλάγματος και διεθνών πληρωμών που επιτρέπουν στα κράτη (και στους πολίτες τους) να αγοράζουν το ένα από το άλλο αγαθά και υπηρεσίες. Το σύστημα αυτό είναι σημαντικό για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο και περιορίζοντας τη φτώχια. Μετά την κρίση, το Ταμείο διασαφηνίζει και ανανεώνει την εντολή του να καλύψει όλο το εύρος των πολιτικών του μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα που διέπουν τη διεθνή σταθερότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις