Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο πληθωρισμός στο μικροσκόπιο Fed και ΕΚΤ – Τι ανησυχεί την Αθήνα;

Ο πληθωρισμός στο μικροσκόπιο Fed και ΕΚΤ – Τι ανησυχεί την Αθήνα;

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παραμέτρων δημιουργούν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές και το ζητούμενο είναι αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και για πόσο

Η λέξη πληθωρισμός κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε οικονομική ανάλυση, σχόλιο και άποψη, με το στοιχείο αυτό να έχει αναδειχθεί ως ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας για την λήψη αποφάσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Federal Reserve και ΕΚΤ παρακολουθούν την σημαντική αύξηση των τιμών.

Μια σειρά από παράμετροι έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικές ανατιμήσεις με τους αναλυτές να ερίζουν για το αν το φαινόμενο είναι παροδικό (όπως επιμένουν η Fed και η ΕΚΤ) ή να θα διαρκέσει.

Ισχυρή αύξηση της ζήτησης, εξαιτίας της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας, προβλήματα στις αλυσίδες ανεφοδιασμού, ανατιμήσεις σε βασικά commodities λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, ελλείψεις σε βασικές πρώτε ύλες, αλλά και χαμηλά επιτόκια δανεισμού συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για τις τιμές.

Η σκιά των ανατιμήσεων απλώνεται και πάνω από την ελληνική οικονομία, προκαλώντας προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.

Για τον Ιούλιο οι ανατιμήσεις στο καλάθι των ελληνικών νοικοκυριών έδειξαν τα δόντια τους καθώς σημειώθηκαν αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, στέγαση και μεταφορές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Εθνικού Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον φετινό Ιούλιο με τον αντίστοιχο δείκτη πέρσι προέκυψε αύξηση 1,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2020 με το 2019. Σε σύγκριση δε με τον Ιούνιο 2021 παρουσίασε μείωση 1,4% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2018 – Ιουλίου 2019.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σχέση με πέρυσι, στις τιμές των τροφίμων κατά 1,7% σε αρνί, κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Τσουχτερή ήταν αύξηση στη στέγαση (4,2%) λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις Μεταφορές (5,8%) λόγω ανόδου της τιμής των καυσίμων, καινούργιων αυτοκινήτων, εισιτηρίων, μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Όμοια η εικόνα στη μηνιαία αύξηση καθώς τη σημαντικότερη άνοδο είχαν οι τιμές σε στέγαση, μεταφορές και ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από την άλλη, μειώσεις τιμών εμφάνισαν κυρίως οι τομείς ένδυση και υπόδηση, οι επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,7%) και είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων (1,2%).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουλίου για την ευρωζώνη δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα κατά 2,2%, δηλαδή πάνω όχι μόνο από το 1,9% του Ιουνίου, αλλά και από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο πληθωρισμός διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της ισχυρότερης ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτος ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 5,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση από 4,5% τον Ιούνιο.

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο: Ντόμινο Αλλαγών 

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024