Κοροναϊός – Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο για την πορεία της πανδημίας
Δραματικές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας. Εμβολιασμός, τήρηση των μέτρων, τεστ και ιχνηλάτηση τα όπλα μας απέναντι στον κοροναϊό και την μετάλλαξη Δέλτα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Κρίσιμο είναι το επόμενο τριήμερο για την πορεία της πανδημίας, καθώς κορυφώνονται οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει.
Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των ειδικών για κορύφωση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τρομάζουν, καθώς και πάλι το ΕΣΥ θα βρεθεί στα «κόκκινα».
Η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα αδειάζουν και οι νησιωτικοί προορισμοί δέχονται χιλιάδες κόσμου.
Τα λιμάνια βούλιαξαν από εκδρομείς που παίρνουν το πλοίο για τα νησιά που ήδη έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν για τήρηση των μέτρων.
Από το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά αυτές τις ημέρες επιβιβάζονται κατά μέσο όρο 25.000 ταξιδιώτες. Τα πλοία είναι γεμάτα και με βάση το πρωτόκολλο covid η πληρότητα παραμένει στο 85% γι’ αυτά που διαθέτουν καμπίνα και στο 80% για όσα δεν έχουν.
Οι επιβάτες για να ταξιδέψουν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ κοροναϊού, ενώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι απαραίτητη η δήλωση υγείας.
Η χαλάρωση του καλοκαιριού προμηνύει ένα δύσκολο φθινόπωρο
Η αναμενόμενη χαλάρωση του καλοκαιριού μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς οι σκληροί δείκτες επιμένουν με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 24 ακόμα θανάτους και 236 διασωληνωμένους.
Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι προστατεύονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την βαριά νόσηση, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ανησυχεί τους επιστήμονες, που διαπιστώνουν χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στον εκρηκτικό συνδυασμό νυχτερινής διασκέδασης και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.
Ο κίνδυνος για τις αντοχές του ΕΣΥ παραμένει και στην Κρήτη ήδη τα νοσοκομεία «ζορίζονται».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, συνέστησε τη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.
Όπως είπε αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς ο συνωστισμός λόγω των θρησκευτικών τελετών και των εορταστικών εκδηλώσεων μπορεί να σημάνει ανεξέλεγκτη διασπορά.
Ανέφερε πως ήδη τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τις εφημερίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Η εκτίμηση για 10.000 κρούσματα είναι ρεαλιστική αν η κατάσταση τώρα ξεφύγει, και τότε τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό.
Ακόμα η κ. Παγώνη σημείωσε πως η επιστροφή των εκδρομέων πρέπει να γίνει με τεστ και τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν.
Η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με τη σειρά της αναφέρει:
«Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ».
Φόβοι για περιοριστικά μέτρα στα νησιά
Και αν οι φόβοι των ειδικών από την μία πλευρά είναι το τι θα σημάνει η επιστροφή των εκδρομέων και η διασπορά μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, από την άλλη η ανησυχία για μεγάλη εξάπλωση του κοροναϊού στα νησιά είναι κάτι που θα απασχολήσει πριν την έλευση του φθινοπώρου.
Στο μικροσκόπιο τίθεται η επιδημιολογική εικόνα των νησιών που συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες τους περισσότερους προσκυνητές και τουρίστες.
Η Τήνος έχει δείκτη θετικότητας 2,85%, η Πάρος 4,65%, και η Νάξος 5,32%.
Στην Τήνο, για την προστασία των πιστών και την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της αγίας εικόνας στον Ναό της Παναγίας.
Για την αποτροπή διασποράς του ιού, αυξάνονται οι έλεγχοι στα νησιά:
- Με εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
- Επιτήρηση σε εκκλησίες
- Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
- Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ
Η αυξητική πορεία δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί
Αυτό που έχει αποδείξει η πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι ότι μετά από ένα σημείο η επιστροφή δεν είναι εύκολη.
Αυτό υπενθύμισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγώντας ότι «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα».
«Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».
Ακόμα σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών.»
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως είπε πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις