Κοροναϊός – Τα εμβόλια μείωσαν αισθητά διασωληνωμένους και θανάτους – Αποκαλυπτικοί πίνακες
Τα σχετικά θετικά δεδομένα με τα «φονικά» κύματα του φθινοπώρου και της άνοιξης κι ο φόβος για τις επόμενες ημέρες. Εντυπωσιακή μεταβολή της ηλικίας των φορέων σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι
Μείωση της τάξης του 85% εξακολουθεί να παρουσιάζει ο αριθμός των θανάτων κι αντίστοιχη «συρρίκνωση» ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω των εμβολιασμών σε αυτή την καλοκαιρινή φάση της πανδημίας, σε σχέση τις σχετικές καταγραφές στα φονικά «κύματα» του κοροναϊού τον περασμένο Οκτώβριο και τον Μάρτιο!
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές και δικαιολογημένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» στην Αττική, την Κρήτη και σε άλλα νησιά και θέρετρα της χώρας.
Ακόμη οι αρμόδιοι ερευνητές φοβούνται νέα έξαρση της πανδημίας με αφορμή την «υπερκινητικότητα» τον Δεκαπενταύγουστο. Όμως, θεωρείται ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον προς το παρόν η αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται σε σημαντικά λιγότερους αριθμούς διασωληνωμένων και θανάτων απ’ ό,τι σε άλλες κρίσιμες χρονικές περιόδους της πανδημίας.
Κι αυτό επειδή ακριβώς υπάρχει σημαντικό ποσοστό της τάξης του 60-70% εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των φορέων του κοροναϊού που χάνουν την ζωή τους.
Δείτε τον σχετικό πίνακα
4 θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα
Αυτή την περίοδο καταγράφονται πλέον τέσσερις θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα έναντι 27 στο δεύτερο «κύμα» του φθινοπώρου και 22 στο τρίτο, στις αρχές της Ανοιξης. Με κύριο φόβο των επιδημιολόγων ότι θα υπάρξει επιδείνωση τις επόμενες εβδομάδες.
Η σημαντική αυτή σύγκριση προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας το διάστημα από 1η Ιουλίου έως χθες 12 Αυγούστου.
Την 1η Ιουλίου άρχισε να καταγράφεται η σημαντική άνοδος των κρουσμάτων λόγω και της μετάλλαξης «Δέλτα», ύστερα από μια περίοδο που ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είχε καθοδική πορεία κι η κατάσταση φαινόταν ελέγξιμη. Εκείνη την ημέρα είχαν εντοπισθεί 729 νέες διαγνώσεις , υπήρχαν 189 διασωληνωμένοι κι ο αριθμός των νεκρών ήταν τέσσερις.
Στις 12 Αυγούστου (δηλαδή μετά από χρονικό διάστημα 43 ημερών) ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 240 κι ο αριθμός των νεκρών 20. Όμως το σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει ότι συνολικά από την 1η Ιουλίου έως την 12η Αυγούστου (συνολικά 43 ημέρες) κατεγράφησαν 105289 νέοι φορείς και σημειώθηκαν 435 θάνατοι κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος αριθμός θανάτων κάθε ημέρα ήταν 10 κι ο αριθμός θανάτων ανά 1000 κρούσματα ήταν τέσσερις (θνητότητα 0,4%). Ακόμη η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που ανακοινώνονταν καθημερινά από τον ΕΟΔΥ ήταν μέσα σε 43 ημέρες, μόνο 51.
Για να γίνει αντιληπτή η συρρίκνωση της νόσου και το χαμηλό ακόμη «τείχος ανοσίας» που επιχειρείται να δημιουργηθεί με τα εμβόλια – μνημονεύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα το αντίστοιχο 43ημερο μετά την 23η Οκτωβρίου 2020 (εως τις 5 Δεκεμβρίου 2020) οπότε άρχιζε η εκτόξευση των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων λόγω της διασποράς της νόσου στα νησιά.
Στις 23 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 841 νέες λοιμώξεις, οι διασωληνωμένοι ήταν 89 κι ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 ήταν δέκα. Όμως έως στις 5 Δεκεμβρίου είχαν υπάρξει 85511 νέες μολύνσεις και 2343 θάνατοι. Δηλαδή ενώ σε σχέση με το φετινό καλοκαίρι τα κρούσματα ήταν κατά 17% λιγότερα, οι θάνατοι εκείνη την περίοδο ήταν περίπου εξαπλάσιοι! Εκείνη λοιπόν την φθινοπωρινή περίοδο το συγκεκριμένο 43ημερο σημειώνονταν 55 θάνατοι κάθε ημέρα (με ανοδικές τάσεις και τις επόμενες ημέρες ενώ οι θάνατοι ανά 1000 κρούσματα ήταν 27 (θνητότητα 2,7%). Επιπλέον, το ίδιο 43ημερο αυξήθηκε κατά 505 ασθενείς ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ. Δηλαδή δεκαπλάσιος από αυτόν των τελευταίων ημερών.
Αντιστοίχως ενδεικτικά είναι τα δεδομένα από την διασπορά του φονικού ιού το 27ημερο του «τρίτου» κύματος από 19 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου 2021 . Εκείνη την περίοδο ο μέσος όρος θανάτων ήταν 51, η θνητότητα είχε ανέλθει στο 2,2% ενώ η αύξηση των διασωληνωμένων ήταν κατά 434 νοσηλευομένους στις ΜΕΘ.
Ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει κι η ανάλυση της ηλικίας των νέων φορέων από την 1η Ιουλίου έως την 12η Αυγούστου φέτος και πέρσι που δείχνει μετατόπιση των κρουσμάτων προς τις νεαρότερες ηλικίες. Κατ’ αντιστοιχία περίπου των ηλικιών με τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Δείτε τον σχετικό πίνακα
Ετσι το περσινό καλοκαιρινό αυτό 43ημερο οι ασθενείς ηλικίας μέχρι 17 ετών ήταν 6,5% και φέτος 19,7%. Το καλοκαίρι του ‘20 οι φορείς σε ηλικίες 18 έως 39 ετών ήταν 49% και φέτος 51,9%/. Οι ασθενείς με λοιμώξεις λόγω Covid-19 από 40 έως 64 ετών πέρσι (σς το ίδιο καλοκαιρινό 43ημερο) ήταν 33,6% του συνόλου και φέτος το 23,2%.
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο: Ντόμινο Αλλαγών
- Χριστούγεννα: Η υπόσχεση της λύτρωσης
- ΟΑΚΑ: Με ανοιχτά τα γήπεδα η επισκευή των στεγάστρων
- Ολυμπιακός: Πρόβλημα με Λαρεντζάκη, δεν θα ταξιδέψει στο Μιλάνο
- Οδοιπορικό στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού στην Κίνα και στους… -25°C
- Τύφλα να ‘χει η Πυθία: Η πρώτη της ανάρτηση της Λίλι Άλεν μετά τον χωρισμό της άφησε άφωνους τους θαυμαστές της
- Christmas + TGI FRIDAYS™ = η απόλυτη εορταστική εμπειρία