Τουρκία – «Πογκρόμ» Ερντογάν κατά των Ποντίων – Τέσσερις απελάσεις σε τρεις μήνες
Στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες καθώς δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, που απελάθηκε από την Τουρκία
Κρατούμενος στην Τουρκία για έξι ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, το όνομα του οποίου -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- βρίσκεται στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία.
Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν γιατί δεν μπορεί να περάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ανέφερε ότι «δεν είπαν κάτι». Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν. Αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δεν με αγγίζουν» υποστήριξε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Σημειώνεται πως ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης είχε ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη στο ταξίδι του προς την Παναγία Σουμελά όπου την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Λίστα
Πρόκειται για έναν ακόμα ποντιακής καταγωγής Έλληνα που τον σταμάτησαν στα σύνορα τους τελευταίους τρεις μήνες και δεν του επετράπη η είσοδος στη γείτονα.
Πληροφορίες της ιστοσελίδας pontosnews.gr αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν χθες και την είσοδο ενός Πόντιου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Στις 14 Ιουλίου, η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε -επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο- persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.
Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η -επίσης ποντιακής καταγωγής- δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.
Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής