Τουρκικό ΥΠΕΞ για απέλαση Βαρυθυμιάδη – «Είναι ένας απλός πολίτης»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η γείτονα ισχυρίζεται πως ο κ. Βαρυθυμιάδης δεν κατέχει «κάποιο επίσημο τίτλο» και πως «δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα»
Με προκλητικό τρόπο απαντά η Άγκυρα στις αιτιάσεις της Αθήνας για την κράτηση και την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ως οποίος επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η γείτονα ισχυρίζεται πως ο κ. Βαρυθυμιάδης δεν κατέχει «κάποιο επίσημο τίτλο» και πως «δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα».
«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη μη είσοδο ενός έλληνα πολίτη στη χώρα μας, που κατέχει ένα συνηθισμένο διαβατήριο» αναφέρεται και προστίθεται πως «δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Βαρυθυμιάδη να έρθει σε επαφή με το προξενείο του».
Μάλιστα, η Αγκυρα «κουνά και το δάχτυλο» στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας πως «είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα».
Αναλυτικά η απάντηση της Αγκυρας
«Το βρίσκουμε περίεργο και απορρίπτουμε την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη μη είσοδο ενός έλληνα πολίτη στη χώρα μας, που κατέχει ένα συνηθισμένο διαβατήριο, ο οποίος μάλιστα δεν είχε επίσημο τίτλο.
» Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα.
» Στον έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου, απορρίφθηκε η είσοδος στη χώρα μας και στάλθηκε πίσω στη χώρα του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, του δόθηκε η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το Προξενείο του.
Η αντίδραση της Αθήνας
Σημειώνεται πως η Αθήνα αντέδρασε με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ στην παράνομη κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ και την απέλασή του από τις τουρκικές αρχές.
«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγές στην Αθήνα πάντως, εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, «φωτογραφίζοντας» ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.
Λίστα
Πρόκειται πάντως για έναν ακόμα ποντιακής καταγωγής Έλληνα που τον σταμάτησαν στα σύνορα τους τελευταίους τρεις μήνες και δεν του επετράπη η είσοδος στη γείτονα.
Πληροφορίες της ιστοσελίδας pontosnews.gr αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν χθες και την είσοδο ενός Πόντιου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Στις 14 Ιουλίου, η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε -επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο- persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.
Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η -επίσης ποντιακής καταγωγής- δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.
Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
- Τζέσι Άιζενμπεργκ: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος που κατέστρεψε την καριέρα του
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία