Όταν οι άλλοι επιστρέφουν από τις διακοπές, κάποιοι ξεκινούν τις καλύτερες της ζωής τους
Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη: το πιο γλυκό κομμάτι του καλοκαιριού!
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, λένε τέτοιες μέρες οι περισσότεροι. Λίγες ημέρες ακόμα- τέλος Αυγούστου γαρ- και πίσω στο γραφείο, στο σπίτι, στο σχολείο.Διακοπές τέλος.Ο κανόνας ωστόσο έχει την εξαίρεσή του.Και τα τελευταία χρόνια η…εξαίρεση επιλέγεται από όλο και πιο πολλούς και τείνει και αυτή να γίνει κανόνας.
Οι διακοπές τον Σεπτέμβριο συνδέονται όλο και περισσότερο με την ποιότητα των υπηρεσιών και οι αδειούχοι του πιο…καλοκαιρινού μήνα του φθινοπώρου,οι οποίοι θεωρούνται και πιο εκλεκτικοί,αυξάνονται.
Τα συν δεν είναι λίγα.
Παραλίες όπου δεν γίνεται πατείς με πατώ σε,φαγητό περιποιημένο και στην ώρα του, δρόμοι χωρίς το εκδρομικό μποτιλιάρισμα του Αυγούστου και η φύση στα καλύτερά της, στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο εποχές,όταν όλα αλλάζουν με χαλαρούς πλην εναλλασσόμενους ρυθμούς προσφέροντας πραγματική απόλαυση.
Υπάρχουνβέβαιακαι πιο πρακτικοί λόγοι, όπως οι χαμηλότερες- και στην πραγματικότητα περισσότερο ρεαλιστικές- τιμές σε καταλύματα και υπηρεσίες.
Για όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν όλο το καλοκαίρι, ο Σεπτέμβριος κρύβει ευκαιρίες και δυνατότητες. Τελικά το «να πηγαίνεις όταν οι άλλοι έρχονται» έχει τη χάρη του.
Η κυρία Κατερίνα Πανά, ιδιωτική υπάλληλος, είναι από τους τυχερούς ή υπομονετικούς- αναλόγως πώς το βλέπει κάποιος- η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις διακοπές της.
« Για εμένα οι διακοπές τον Σεπτέμβριο δεν είναι επιλογή,στην εταιρεία που δουλεύω οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδιαιτέρως πιεσμένοι.Ετσι η άδειά μου ξεκινά συνήθως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι όμως κάτι που δεν μου αρέσει, ίσαίσα. Μπορώ να διαλέξω χωρίς βιασύνες το πού θα πάω.Ξέρω ότι θα περάσω πιο όμορφα.Ξέρω ότι θα τύχω καλύτερης εξυπηρέτησης.Και βέβαια ξέρω ότι για όλα αυτά δεν θα χρειαστεί να πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου» λέει στην εφημερίδα «Το Βήμα».
«Έχει τύχει να μείνω σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο πληρώνοντας 50 ευρώ το δίκλινο» συμπληρώνει.
Μετάθεση δακοπών
Το να μεταθέσεις τις διακοπές σου για τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει μόνο χαλαρότερες διακοπές. « Κάθε χρόνο παραθερίζω στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.
Έτσι κινούμαι στην Αθήνα Ιούλιο και Αύγουστο,όταν ο κόσμος λείπει και η ζωή γίνεται πιο εύκολη· είναι σαν διακοπές πριν από τις διακοπές» λέει ο κ. Γιάννης Κωνσταντόπουλος , ιδιωτικός υπάλληλος.
«Σημειωτέον ότι η Αθήνα που έζησα εφέτος το καλοκαίρι ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ακόμα και στην κορύφωση της σεζόν,το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, έβλεπες αρκετά αυτοκίνητα στον δρόμο. Δείγμα ότι λόγω της κρίσης αρκετοί δεν έφυγαν,ή αν έφυγαν το έκαναν για λίγες ημέρες και για κοντινούς προορισμούς.Αλλά ακόμα κι έτσι η πόλη ήταν άδεια.
Το να παίρνεις πάντως την άδειά σου στο τέλος της σεζόν έχει και μια άλλη ανταμοιβή, ψυχολογικού χαρακτήρα. « Οταν οι άλλοι θα γυρίζουν, εγώ μόλις θα ξεκινάω» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Παρόμοια αντίληψη έχει και η Αθανασία , 29 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, η οποία θα παραθερίσει με τον αρραβωνιαστικό της στη Σίφνο.
« Θα μείνουμε σε δωμάτιο προς 65 ευρώ, το οποίο στη φουλ σεζόν, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου,έχει σχεδόν διπλάσια τιμή. Είναι ένα κίνητρο,όχι όμως το μόνο » λέει στο «Βήμα».
«Όταν πηγαίνω διακοπές, θέλω να πηγαίνω διακοπές,δεν θέλω να μεταφέρω τους ρυθμούς της ζωής μου από την Αθήνα στο νησί».
Μαζί της συμφωνεί και η κυρία Λίτσα Κύρκου, εκπαιδευτικός που μόλις συνταξιοδοτήθηκε.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί τη Σχοινούσα.
«Από εδώ και μπρος θα έχω τη δυνατότητα να αποφεύγω την πολυκοσμία,την αισχροκέρδεια και τους καύσωνες του Αυγούστου. Τα επόμενα χρόνια σκοπεύω να επισκεφτώ τους περισσότερος από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες,πάντα όμως εκτός σεζόν. Αρκεί να μη βρέχει…».
Η διαφορά μεταξύ της φουλ σεζόν και του Σεπτεμβρίου στις τιμές των καταλυμάτων υπολογίζεται γενικά περίπου στο 15%-20%.
Πάντως «είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης » επισημαίνει ο κ. Φιορεντίνος. « Τον Οκτώβριο μπορεί να βρει κάποιος δωμάτια ακόμα και στη μισή τιμή σε σχέση με τον Αύγουστο».
Σε άλλα νησιά οι ευκαιρίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.
« Οι τιμές είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο και κατά 30%-40% σε σχέση με τη φουλ σεζόν» λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάρου και Αντιπάρου κ. Παναγιώτης Αμπατζής. Ωστόσο, όπως προσθέτει, « δυστυχώς όσον αφορά την πληρότητα δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα».
Εκπτώσεις δεν κάνουν μόνον οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων.
«Ένα αυτοκίνητο που τον Αύγουστο δίνεται προς 50 ευρώ την ημέρα, τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και το διάστημα που θέλει να το χρησιμοποιήσει κάποιος,μπορεί να στοιχίσει τα μισά» λέει η κυρία Θεοδώρα Λουκή, υπεύθυνη σε κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων σε νησί των Κυκλάδων.
Φθηνότερα ακόμα και στις ταβέρνες!
Οι μειωμένες τιμές ίσχυαν ως τώρα και στις άλλες παροχές, όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Εφέτος όμως, ελέω της αύξησης από 1ης Σεπτεμβρίου του ΦΠΑ, αυτές οι μειώσεις δεν είναι παντού εξασφαλισμένες, ανάλογα και με τη στάση που θα τηρήσουν οι επιχειρηματίες.
«Εμείς συνηθίζουμε να κάνουμε εκπτώσεις τον Σεπτέμβριο· για παράδειγμα η τιμή στα “πρώτα ψάρια” πέφτει από τα 75 στα 55 ευρώ το κιλό» λέει ο κ. Ευγένιος Χαμηλοθώρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Μπαρμπαρόσα» στην Πάρο. «Παρ΄ όλα αυτά, οι δουλειές κάθε άλλο παρά άσχημα πηγαίνουν.
Άλλωστε, κόσμος που έρχεται στο νησί τον Σεπτέμβριο έχει συνήθως αυξημένες οικονομικές δυνατότητες και είναι πιο “γκουρμέ”».
Και «η Μύκονος είναι ζωντανή τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ.Ανδρέας Φιορεντίνος, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
«Φεύγουν οι πολλοί νεαροί ταξιδιώτεςκαι έρχονται άλλοι, μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας, αλλά και οικονομικών δυνατοτήτων και βέβαια πολλά ζευγάρια, κάθε ηλικίας.
Εγώ πάντως προτείνω σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει στο νησίαλλά αποθαρρύνεται από τη “φασαριόζικη” εικόνα του να έρθει τον επόμενο μήνα εδώ. Θα βρει μια διαφορετική Μύκονο».
Επιστροφή στο ελεύθερο camping
Η γκρίνια πάντως, ανεξαρτήτως Σεπτεμβρίου, για έναν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του χώρου δεν λείπει εφέτος.
«Είτε καλός είτε κακός, ο Σεπτέμβριοςδεν αρκεί για να βγάλει τα σπασμένα μιας σεζόν», λένε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών ξενοδοχείων, οι οποίοι δεν συνεργάζονται με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, αλλά στηρίζονται σε κρατήσεις μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου.
«Η μείωση των ελλήνων επισκεπτών που αποτελούσαν παραδοσιακά την πελατεία μας ξεπερνάει το 30%.
Για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι περίπου ανύπαρκτες,ενώ μπορεί κάποιος να βρει πολύ καλά δωμάτια ακόμα και με 25 ευρώ.Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη ή με το γεγονός ότι λόγω της υψηλής τιμής της βενζίνης και των διοδίων η περιοχή δεν είναι τόσο ελκυστική για τους επισκέπτες από την Αθήνα», τονίζει ο κ. Δημήτρης Χαδάλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.
Επιπλέον « εφέτος δόθηκαν πολύ λιγότερα πακέτα κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι που θα έρχονταν σε εμάς να μην πάνε καθόλου διακοπές» προσθέτει, παρ΄ ότι αρκετές τέτοιες εκδρομές έχουν μετατεθεί εφέτος για τον Σεπτέμβριο.
Ειδικά στη Χαλκιδική εφέτος γνώρισε πιένες και ένα άλλο είδος καταλυμάτων, το οποίο έχει την ίδια… τιμή είτε Αύγουστο είτε Σεπτέμβρη.
« Οι παραλίες της Χαλκιδικής εφέτος γέμισαν από σκηνές ανθρώπων που έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ. Οι παραλίες είναι πάρα πολλές,η τουριστική αστυνομία δεν επαρκούσε και έτσι είχαμε διόγκωση του φαινομένου » καταλήγει ο κ. Χαδάλης.
« Τον Σεπτέμβριο δίνω το δίκλινο για 40 ευρώ », δηλώνει ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πελοπόννησο. Αλλά« ως τώρα δεν έχω ούτε μία κράτηση.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάστασηακόμα και 30 ευρώ να μου προτείνει κάποιος υποψήφιος πελάτηςείμαι αναγκασμένος να το δεχτώ ».
Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Γώργου Πουλιόπουλου στο ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις